Toomas Pruunsild: ka apteekrid võiksid oma eetikakoodeksit ajakohastada

Ravimitootjate eetika­komitee alustas 1996. aastal ja meie eetika­koodeks on sellest ajast pidevalt täienenud. Viimane versioon koodeksist on pärit käesolevast aastast.

Ravimitootjate Liidu (RTL) eetikakoodeks käsitleb paljusid aspekte, kui enim probleemsed alad, mis on ka apteekritega kokkupuutepunktideks, on koodeksi artikkel 9 ja 10. Need on reguleerivad ürituste korraldamist, mitmesuguse külalislahkuse ja hüvede pakkumist, kingitusija õppe- ja teabematerjale ning tervishoiutöötaja sponsoreerimist.

Apteekrid on oma eetikanormid sõnastanud dokumendis, mis võeti vastu 2000. aastal. Tegemist on üsna lakoonilise dokumendiga, millel on 19 punkti ja olukordadest, mis puudutavad ravimitööstuse ja apteekrite vahelist suhtlust, räägib ainult üks punkt selles.

Selgub, et ajal, kui apteekrite hulgas nende normide osas kokku lepiti, siis oli põhirõhk sellel, et apteeker ei mõjutaks näiteks arsti, et see saadaks patsiendi just tema apteeki. Mõtteviis, mis siit kumab, ongi see, et apteekrid reguleerivad ennast ja ei mõjuta teisi. Praeguse aja keskkonnas on need sensitiivsed teemad seotud aga vastupidi rohkem sellega, kas apteekrid lasevad ennast mõjutada.

Apteekritega otseselt seotud juhtumeid pole RTLi eetikakomitee lauale saabunud väga palju. Kõige rohkem on olnud juhtumeid tervishoiutöötajatele võimaliku mõjutamisega meelelahutuse ja kingituste kaudu.

Kui vaadata näiteks viie aasta perspektiivis, on ka selliseid juhtumeid jäänud oluliselt vähemaks. On olnud varjatud retseptiravimi probleeme ja küsimusi, kas trükis avaldatud reklaam vastab nõuetele. On ette tulnud olukordi, kus arsti koostatud materjalid on tootjate poolt muudetud ravimireklaamiks. Arutluse all on olnud ka tegev­arstide samaaegne töötamine ravimifirmas. Teemaks on ka pressiteadete ümber toimuv, sest teatud olukordades on ka neid käsitletud ravimireklaamina. Veidi laiem teema on tervishoiutöötajate konverentsiturism või seda laadi olukorrad.

Apteekritega seoses on olnud kitsaskohaks olukorrad, mis tulenevad apteekide ketistumisest, aga ka ravimitööstuse pakutavad n-ö motiveerimise programmid või boonusskeemid – need on kõik jõudnud ka eetikakomitee lauale. Toidulisandite kohta võttis RTLi eetikakomitee vastu ühemõttelise otsuse – kui liidu liikmete portfellides on nii ravimid kui ka toidulisandid, siis kõik tegevused, mis apteekidega koostöös toimuvad, peavad lähtuma retspetiravimite eetikakoodeksist.

Jätkuvalt on sensitiivseid alasid ravimitootjate ja apteekrite ühistegevuses, aga võrreldes aastatetaguse olukorraga on asi kindlasti paremaks läinud. Apteekrid võiksid siiski mõelda, kas ka nende senised eetikanormid võiksid vajada ajakohastamist.

Kokkuvõte Meditsiiniuudiste ravimi­seminarilt 12. novembril.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.