Miks me läheme Toompeale piketeerima?

Apteekrid on teadupärast vaoshoitud, seadusekuulekas, rahumeelne rahvas. Me tahame hästi teha oma igapäevast tööd ja ei kipu kõva häält tegema.

Aga mõõt saab täis, kui näeme toimumas poliitikat, mis tahab välja suretada meie omad Eesti apteegid ja muuta mõttetuks proviisori eriala.

Ravimiseaduse muudatuse eelnõu järgi, mis praegu Riigikogus on, läheb apteegiturg totaalselt vabaks. Mitte kusagil Euroopas ei ole see vaba. Ravimid on mürk ja selle müümist peab riik reguleerima ja piirama. Jah, võib öelda, riik piirab - juurdehindlused on riigi poolt sendi täpsusega ette antud. Sellepärast tahan vastu vaielda ühele kliendile, kes apteegis avaldas arvamust, et ongi hea, kui on suured ketiapteegid, siis on hinnad madalamad. Apteegivallas on risti vastupidi, siin ei kehti tavapärased turureeglid. Ravimite hinnad ei saa kuidagi väiksemas apteegis kõrgemad olla, kuna need on ette antud, isetegevus pole võimalik.
Apteegituru avanemisel kaovad meie umkaudu 120 proviisoritele kuuluvat apteeki, kuna me ei suuda konkureerida suurte apteegikettidega. Proviisorid ei saa lubada endale, et apteek töötab mitmeid aastaid kahjumiga, oodates, millal lähimad apteegid välja surevad. Aga sellega praegu ketid tegelevad.
Hoiame Eesti kapitalil töötavaid ettevõtteid ja jätame kasumi Eestisse. Miks peaks tulu minema Rootsi, Soome, Leetu ja Saksamaale?

Väärtustame proviisori elukutset!
Proviisor õpib Tartu Ülikoolis 5 aastat, saades akadeemilise meditsiinihariduse. Ja siis vormitakse vande andnud spetsialist ketiapteegis müüjaks. Kuidas seda teisiti nimetada, kui apteekrilt ei oodata iseseisvat mõtlemist, õpetatakse erinevaid turundusnippe, kohustatakse tegema lisamüüke. Kuhu jääb sõltumatu teenus? Tervishoiupõhimõtted? Inimeste tervis? Jääb vaid ärimehe huvi kasumit teenida.
Proviioriapteegis tasakaalustab ärihuve kutseala eetika ja sõltumatus teha otsuseid. Proviisor oma apteegis ei küsi kliendi käest pärast beebipillide müümist, et aga ega teil maks haige ei ole, soovitan maksapuhastajat. Sest keegi ei sunni iseseisvat apteeki müüma ära kastitäit maksapuhastajat.

Lugupeetud seaduseandjad!
Räägite maa-apteekide säilitamisest. Praegu on maapiirkond apteekidega hästi kaetud, selle kohta valmis ka hiljuti TÜ uuring. Kas teate, kes peavad maal apteeke? Need on proviisorid, mitte suurfirmad.
Kui proviisoritel pinna jalge alt tõmbate, kaovad ka maal apteegid. Seda Te ju ei taha?
Palun mõelge hästi järele, mille poolt hääletate. Kui praegu toimiv apteegisüsteem käest lasta, on hiljem raske ja kallis vigu parandada!

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.