Eesti apteegid liitusid üleeuroopalise allergilise astma teavituskampaaniaga 

Eelmise aasta lõpus käivitus üle-euroopaline allergia teadlikkuse kasvatamise kampaania. Jaanuarist on ettevõtmisega liitunud ka enamik Eesti apteeke, et tõsta meiegi elanikkonna teadlikkust. Aasta esimesel kuul on läbivaks teemaks allergiline astma.

Allergiast põhjustatud astma takistab miljoneid inimesi tegelemast sellega, mida nad armastavad. Numbrid on tõepoolest hirmuäratavad - Euroopa elanikkonnast kannatab astma all 20%, ravikuludeks arvestatakse aastas umbes 25 miljardit eurot.

„Äärmiselt oluline on astma ära tunda ja probleemile lahendus leida juba varajases staadiumis,“ sõnas Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige Kristiina Sepp, lisades, et küsimuste korral saab kõige kiiremini vastuseid kasutades apteekrite abi ja kompetentsi.

„Euroopas on järjest enam aru saadud, kuidas kõige otstarbekamalt apteekrite teadmisi rakendada,“ tõdes Sepp. „On ju apteekrid patsiendile kõige lihtsamini kättesaadavad tervishoiutöötajad,“ lisas ta. Apteeker saab õigel ajal nõu andes paljusid hilisemaid probleeme ennetada. „Samuti oskame teavitada tulevastest sammudest või tõsise olukorra puhul suunata patsient edasi spetsialisti juurde,“ selgitas Sepp.

Astma võib olla põhjustatud allergeenidest, nagu loomakarvad, kodu- ja õietolm, hallitusseened, aga ka infektsioonidest ning keskkonnateguritest, näiteks tubakasuits ja saastatud õhk. Kuid õnneks on võimalik astma õige raviga kontrolli alla saada ja selle tulemusel võivad astmaatikud elu täiel rinnal nautida. Just viimastel aastatel on olukord paranenud.

Teavituskampaania eestvedajaks on Euroopa Allergia ja Kliinilise Immunoloogia Liit koostöös Euroopa Liidu farmaatsialiiduga, kelle liikmeskonda kuulub ka Eesti Apteekide Ühendus.

Järgmisena võetakse kampaania raames Euroopas luubi alla allergiad, mis on põhjustatud toitumisest.

Lisainfo:

Kristiina Sepp

Eesti Apteekide Ühenduse juhatuse liige

kristiina.sepp@eestiapteek.ee

Teate edastas:

Kristi Kirsberg

META suhtekorraldaja

52 86684

 

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.