Pressiteade

Pressiteade: Uus antikoagulantravi ajastu

Viin, 21. jaanuar 2016 – pärast seda, kui mitu ravimite kasutamist reguleerivat asutust maailmas on Praxbind®-i (idarutsizumab) heaks kiitnud, on nüüd uue taseme antikoagulantravi kättesaadav arstidele ja patsientidele ka Euroopas, sealhulgas Kesk- ja Ida-Euroopa riikides.

Praxbind® (idarutsizumab) on Euroopa Liidus ja USAs heaks kiidetud kasutamiseks täiskasvanud patsientidel, keda ravitakse Pradaxa®-ga (dabigatraaneteksilaat) ja kellel on vaja hüübimisvastane toime kiiresti peatada erakorralise operatsiooni või vältimatu protseduuri tegemise vajaduse korral või eluohtliku või ravile allumatu verejooksu juhtudel.1,2

Nüüd on see ravivõimalus kõikjal Kesk- ja Ida-Euroopas kättesaadav. See teeb Praxbind®-ist (idarutsizumab) esimese otsese suukaudse antikoagulandi (DOAC)  toime spetsiifilise blokeerija, mis on Euroopa Liidus heaks kiidetud.1,2 Nüüd on esimest korda võimalik DOACdega ravitud patsientidel vaid mõne minuti jooksul ravimi toime peatada.3,4

Tegemist on äärmiselt olulise verstapostiga antikoagulantravi arengus. 21.–22. jaanuaril toimus Viinis antikoagulantravi akadeemia teaduskohtumine, et alustada Praxbind®-i (idarutsizumab) kasutamist Kesk- ja Ida-Euroopas. Üritusel arutlesid juhtivad eksperdid ja lektorid Saksamaalt, Šveitsist, Venemaalt, Poolast, Austriast ja Kanadast dabigatraani ja teiste DOACde patsientidel kasutamise kogemuse üle  kliinilises praktikas. Lisaks pöörati tähelepanu mõjule, mida Pradaxa® (dabigatraaneteksilaat) toime spetsiifiline blokeerija annab ravimi ohutuse parandamisele ja kuidas selle arengu tulemusena muutub ravitaktika.

Üritusel, kus käsitleti uue ajastu saabumist antikoagulantravis, osales üle 350 eksperdi 18-st Kesk- ja Ida-Euroopa riigist, sealhulgas Venemaalt ja Iisraelist. Arutelus osalesid kodade virvendusarütmia patsientidega tegelevad mitme eriala kolleegid ning eksperdid, sealhulgas kardioloogid, neuroloogid, sisearstid, hematoloogid, veresoontekirurgid ja erakorralise meditsiini arstid.

Kanada McMasteri Ülikooli arstiteaduskonna dotsent ja üks ürituse peaesinejaid professor John Eikelbloom ütles: „Praxbind®-i(idarutsizumab) heakskiitmine ja DOAC toime spetsiifilise blokeerija kättesaadavus on antikoagulantravis märkimisväärse tähtsusega areng. Seniajani oli DOAC toime spetsiifilise blokeerija puudumine tekitanud probleeme neil harvadel juhtudel, kui oleks olnud vaja kiiresti ja tõhusalt peatada antikoagulantne toime, kuid võimalus selleks puudus. Arstidel, kes planeerivad Pradaxa®-t (dabigatraaneteksilaat) kasutavatel patsientidel kiiret operatsiooni või tegelevad veritsusega, on oluline keskenduda probleemidele, mida nad saavad mõjutada. See saavutatakse Praxbind®-i (idarutsizumab) abiga. Normaalse hemostaasi taastamise ja Pradaxa® (dabigatraaneteksilaat) toime kõrvaldamisega  saavad arstid keskenduda patsientide ravile, ilma et peaksid muretsema antikoagulandi pärast, mis võiks põhjustada ülemäärast verejooksu.“

Praxbind® (idarutsizumab) on  väga spetsiifiline blokeerija, millel on soodne ohutusprofiil.3, 4, 5, 6, 7 See seondub ainult dabigatraani molekulidega ja neutraliseerib nende hüübimisvastase toime koagulatsiooni kaskaadi sekkumata.7, 8 Praxbind® (idarutsizumab) on arendatud Pradaxa® (dabigatraaneteksilaat) hüübimisvastase toime koheseks blokeerimiseks selliselt, et arstid saaksid keskenduda erakorraliste patsientide ravi eluliselt olulistele probleemidele.8

Idarutsizumabi heakskiitmine põhineb tervetel vabatahtlikel saadud andmetel ja RE-VERSE AD™ kliinilise uuringu vaheanalüüsil.3, 4, 5, 6 Uuringutes peatas 5 grammi Praxbind®-i (idarutsizumab) manustamine kohe, täielikult ja püsivalt Pradaxa® (dabigatraaneteksilaat) toime.3, 4, 5, 6

1 Boehringer Ingelheimi dokumentide andmed.

2 PRAXBIND® EMA Prescribing Information, 2015. Praxbind® (idarutsizumab) ravimi omaduste kokkuvõte www.sam.ee

3 Pollack C. V., et al. Idarucizumab for Dabigatran Reversal. NEJM. 2015;373:511–520.

4 Glund S, et al. Safety, tolerability, and efficacy of idarucizumab for the reversal of the anticoagulant effect of dabigatran in healthy male volunteers: a randomised, placebo-controlled, double-blind phase 1 trial. Lancet. 2015;386:680–690.

5 Glund S. et al. Idarucizumab, a Specific Antidote for Dabigatran: Immediate, Complete and Sustained Reversal of Dabigatran Induced Anticoagulation in Elderly and Renally Impaired Subjects. Oral presentation on 8 December 2014 at The 56th American Society of Hematology Annual Meeting & Exposition, San Francisco, USA. Blood 2014; 124: Abstract 344.

6 Glund S, et al. A randomised study in healthy volunteers to investigate the safety, tolerability and pharmacokinetics of idarucizumab, a specific antidote to dabigatran. Thromb Haemost. 2015;113:943–951.

7 Schiele F, et al. A specific antidote for dabigatran: functional and structural characterization. Blood 2013;121:3554–62.

8 Pollack CV, et al. Design and rationale for RE-VERSE AD: A phase 3 study of idarucizumab, a specific reversal agent for dabigatran. 2015;114:198–205.

Lisa kommentaar

Tervise­uudised

mai 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.