10. jaanuar 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Ravimitööstus lubas avalikustada kõikide kliiniliste uuringute tulemused

Eelmisel neljapäeval teatasid maailma juhtivad ravimikompaniid, et nad hakkavad avalikustama rohkem andmeid ravimiuuringute kohta, et anda suuremat kindlustunnet patsientidele pärast hiljutisi hoiatavaid signaale preparaatide turvalisuse kohta, vahendavad Reuters ja BBC.

Eelmisel neljapäeval teatasid maailma juhtivad ravimikompaniid-et nad hakkavad avalikustama rohkem andmeid ravimiuuringute kohta-et anda suuremat kindlustunnet patsientidele pärast hiljutisihoiatavaid signaale preparaatide turvalisuse kohta- vahendavadReuters ja BBC.<br /><br />Ravimitootjate liidud USAs- Euroopas ja Jaapanis andsid koostöössuuremate kompaniidega lubaduse avaldada internetis detailsedandmed kõigi ravimiuuringute- välja arvatud 1. faasi omadekohta.<br /><br />Lubaduse järgimine on firmadele vabatahtlik- kuid tootjateltoodatakse sellest kinnipidamist. Sellega loodetakse ära hoidakarmimate seaduste vastuvõtmist viimaste skandaalide valguses- misnäiteks puudutasid valuvaigistit Vioxx ja antidepressantidekasutamist noorukitel.<br /><br />Briti ravimitootjate liidu ABPI peadirektor Rickard Barker ütlesajakirjanikele- et avaldades mitte ainult praeguseks läbi saanud-vaid ka algavate uuringute positiivsed ja negatiivsed tulemused- onravimitööstus astunud olulise sammu suurema läbipaistvusepoole.<br /><br />Firmade plaani järgi peavad nad uued uuringud registreerima 21päeva jooksul alates käivitumisest. Igale uuringule määrataksekood- mis aitab seda leida erinevatest andmebaasidest.<br /><br /><b>Aasta jooksul avalikuks</b><br />Uuringutulemused tuleb avaldada aasta jooksul ravimi kasutamiseleheakskiidu saamisest- juba kasutatavate ravimite andmed aastajooksul uuringu lõppemisest.<br />Varased 1. faasi kliinilised uuringud aga avaldamiskohustuse allaenne ravimile heakskiidu saamist ei kuulu.<br /><br />ABPI meditsiinidirektor Richard Tiner nimetas põhjuseks seda- etnii varaste ravimikatsetuste juures on mitmeid ärihuvide poolestfirmade jaoks tundlikke probleeme.<br /><br />Vastakaid uudiseid ravimifirmade uuringutulemuste varjamisest - kasselleks- et välistada konkurentidele liigse info jagamist võinegatiivsete uudiste mõju ravimimüügile - on avalikuks tulnud jubaaastaid.<br /><br />Barker lootis- et uus vabatahtlik kord peaks vaigistama karavimitööstuse kriitikud- kaasa arvatud need 11meditsiiniajakirjade toimetajat- kes eelmise aasta septembrissuuremat läbipaistvust nõudsid. "Me loodame- et see teema jääb nüüdpigem minevikku kui tulevikku-" ütles Barker.<br /><br /><b>Targem on jääda skeptiliseks?</b><br />Londonis asuva vaimse tervise koostöökeskuse üks juhte Tim Kendallei olnud oma kommentaaris aga veendunud- et ravimitööstuse endaloodud vabatahtlik register hakkab töötama.<br /><br />"Ma ei usu- et eneseregulatsioon asju muudab. Ravimitööstusehuvides ei ole olla aus ja avatud ning inimesed ei usaldaravimifirmade toetatud publikatsioone-" arvas Kendall ja lisas- ettargem on jääda skeptiliseks.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099