PILK: Minister juba palju varem

Eelmine sotsiaalminister Marko Pomerants sai rahva seas tuntuks kui “luuletav maavanem”. Jaak Aabi teab avalikkus peaasjalikult kui “meest, kes tiris Võhma linna kriisist välja”. Kas Aab ka luuletab?

Eelmine sotsiaalminister Marko Pomerants sai rahva seas tuntuks kui “luuletav maavanem”. Jaak Aabi teab avalikkus peaasjalikult kui “meest- kes tiris Võhma linna kriisist välja”. Kas Aab ka luuletab?

"Seda küsimust on minult viimastel päevadel päris tihti küsitud-" muigab Jaak Aab vastuseks. “Ei luuleta. Luuletuste ja luuletamisega olen kõige enam kokku puutunud oma õpitud ameti tõttu-” selgitab hariduselt vene keele ja kirjanduse õpetaja. Samavõrra tihedalt on uue ministri puhul huvi tuntud ka mobiiltelefoni numbri avalikustamise ja abiministri palkamise kohta. Taskutelefoni numbrit palub Aab (esialgu) mitte ära trükkida- abiminister võib kõne alla tulla küll- aga praegu olevat see veel lõplikult otsustamata.

“Mingit suurt kaadrimuudatust ministeeriumis ette näha ei ole-” jätkab ta. Eelmise ministri poliitiline meeskond läheb ära- uue meeskond marsib sisse: ministri abi ning nõunik või ka kaks nõunikku. Ja võib-olla siis ka abiminister. “Tänasel päeval on aga kõik need kohad veel täitmata-” kinnitab Aab 14. aprillil- pärast uue valitsuse esimest istungit.

“Aga see on huvitav tõepoolest- et mind ikka veel Võhmaga seostatakse-” tõdeb lihakombinaadi-linna endine linnapea. “Eks tööd ole ju ka pärast seda tehtud.” Võhma linnajuhi kohalt lahkus Aab 2002. aastal umbes aastaks asendusliikmena riigikokku. Sellele järgnes töö Keskerakonna parlamendifraktsiooni sekretariaadis. Tänavu suvel oleks tal saanud täis kaks aastat Eesti Linnade Liidu tegevdirektorina.

Regionaal- ja omavalitsusküsimused - just nendega on Aab viimasel ajal üsna palju tegelenud. Ega ta vaidlegi vastu- et mõni teine (loe: ilmselt regionaalministri) portfell oleks talle ehk enam meeltmööda olnud. Või siis haridusministri oma- kui tema õpetajaharidust silmas pidada. Meeltmööda küll- aga mitte kontimööda- sest riigikogus töötamine ning erakonna volikokku kuulumine on toonud kaasa selle- et kursis peab olema enam-vähem kõigi valdkondadega.

Aga mis ikka sellesse Võhma kriisist välja toomisesse puutub- siis seda aega meenutab Aab ise tagantjärele üsna hea tundega. “Kindlasti on see üks asi minu elus- mille üle võib uhke olla. See ei tähendanud ju ainult raha linna meelitamist.” Eeskätt tuli tema sõnutsi muuta inimeste mõtteviisi- mis pärast lihakombinaadi kokkukukkumist just kuigi optimistlik ei olnud.

Kas nüüd hakkab ta Eesti tervishoidu kriisist välja tooma?

“Mina küll seda arvamust ei jaga- et meie tervishoid nüüd mingis erilises kriisis oleks või et seda kohe-kohe kollaps ootaks. Eks igasuguseid otsuseid ole enne tehtud ja tuleb edaspidigi teha- aga enne tahaks ennast asjadega detailsemalt kurssi viia-” kasutab ta kõigi järgnevategi tervishoiupoliitika üksikasju puudutavate küsimuste puhul leebet tõrjetaktikat.

Samas ei varja Aab- et ministeeriumi kolmest suurest valdkonnast: - töö- sotsiaal ja tervishoid - on ilmselt just viimane see- kus ta detailides enim hätta võiks jääda. Aga kindlasti mitte nii hätta- et ministeeriumi ei saaks juhtida- sest administreerimine kui töö on tema sõnul üldjoontes ühesugune igal pool. “Omad plussid ja miinused on nii siis- kui minister on arst- kui ka siis- kui ta ei ole arst. Eks ma õpin- aga ega siis kahe aastaga ajukirurgiks ei saa. Ja pole vajagi- selleks on ministeeriumis oma valdkonna spetsialistid.”

Kui enamikule meist tuli Jaak Aabi (sotsiaal)ministriks saamine üllatusena- siis mees ise oli otsuse ministriks hakata juba palju aega varem ära teinud.

“Eks see ole asjade loogiline kulg. Õigupoolest sai selline otsus ju tehtud siis- kui ma otsustasin valimistel kandideerida-” selgitab Aab oma arusaama poliitiku teenistuskäigust. “Ma ei pea silmas konkreetset ministrikohta kui sellist- aga võimalust- et ühel päeva taoline ettepanek tehakse ning et siis tuleb hakata erakonna põhimõtteid ministriametis ellu viima. Milleks muidu üldse poliitikasse minna?”

Samuti on Jaak Aabil tehtud otsus- et tema elukohaks praeguse ministriks olemise ajal jääb Võhma - milleks siis muidu veidi rohkem kui aasta tagasi sinna perele maja sai ehitatud. “Perearsti ma ka ei kavatse vahetada. Ja üldse olen ma teda üsna vähe külastanud-” kõlab 9. aprillil 45. sünnipäeva tähistanud Aabi vastus tema enda tervise kohta.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.