KÜSITLUS:

Kas kahe keskhaigla liitmine Tallinnas oleks hea plaan?

<strong>Tallinna abilinnapea Diana Ingeraineni kokku kutsutud komisjon hindab ja analüüsib võimalust ühendada Ida-Tallinna keskhaigla ja Lääne-Tallinna keskhaigla- et vältida kahe linnahaigla ebatervet konkurentsi. Kas kahe keskhaigla liitmine Tallinnas oleks hea plaan?</strong>

 

<strong>TÕNIS ALLIK<br /></strong>Põhja-Eesti Regionaalhaigla juhatuse esimees:

"Tervishoiukorraldus Tallinnas ja selle ümbruses on valdkond- millega on seotud lähema aastakümne suurimad investeeringud kogu tervishoiusektoris ning kindlasti ka ambitsioonid- mis oluliselt ületavad tegelikke vajadusi.<br /> Selle Gordioni sõlmeks osutunud probleemistiku juured peituvad minu arvates tõsiasjas- et Tallinnas paiknevad suured haiglad on jaotatud erinevatele omanikele - linn ja riik - kuuluvate mitmete haiglapidajate: SA Tallinna Lastehaigla- AS Ida-Tallinna Keskhaigla- AS Lääne-Tallinna Keskhaigla ja SA Põhja-Eesti Regionaalhaigla vahel ning summaarselt on nendel haiglatel võimsust (hooned- personal teatud erialadel- seadmed) rohkem kui nõudlust või haigekassa raviteenuste leping koormata jõuab.<br /> Sõlme lahtiharutamist või ka -raiumist ei saa panna haiglate juhatustele selge huvide konflikti tõttu. Tundub- et ka haiglate erinevate koosseisudega nõukogudel ei ole aega ning võib-olla ka vastavaid volitusi. Jääb üle ainuvõimalik ehk omanike tase.<br /> Ja seda Tallinna linn kui kolme suurhaigla (lastehaigla ning Ida-Tallinna ja Lääne-Tallinna keskhaigla) omanik ka teha üritab. Üksi- ilma teise omaniku (riigiga) nõu pidamata. Seega lahendatakse täna kahe muutujaga võrrandit- ehkki - nagu juba mainitud - muutujaid on neli ning võimalik lahendus seega poolik.<br /> Kas ühendamine üldse- mõne haiglapidaja ühendamine regionaalhaiglaga või hoopis kõikide haiglapidajate ühendamine- mille tulemusel tekiks üks riigi suuremaid tööandjaid- on paremad lahendused- ei oska täna öelda.<br /> Ühte võib aga öelda kindlalt - kõik need haiglad on olulises osas Tallinna ja Harjumaa patsientide teenistuses ja ettekujutus- et regionaalhaigla ravigu ainult “eriti keerulisi” või “linnahaiglatest” üle jäävaid haigeid- on tervishoiukorralduse arengut pärssivad.<br /> Kahe keskhaigla ühendamisel on kindlasti positiivne efekt haiglate efektiivsusele- muu hulgas ka ühiste investeeringute võimalus- kuid konkurents (sh nn ebaterve konkurents) kahe suure haigla vahel ilmselt võimendub veelgi."

 

<strong>TARMO BAKLER<br /></strong>Ida-Viru Keskhaigla juhatuse esimees:

"Plaan väärib kindlasti asjatundjate poolt taas kord hindamist ja analüüsimist.<br /> Teatavasti soovitati ka Tallinna linna tellitud arengukavas haiglate praeguse töökorralduse muutmist.<br /> Haiglate liitmise ja/või ümberkorraldamise teemal on viimastel aastatel olnud piisavalt palju arutelusid- et meenuks vanasõna: kus suitsu- seal tuld."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.