Patsiendid soovivad reumatoidartriidi kohta täit infot

Reumatoidartriiti (RA) põdevatest patsientidest enamik soovivad arstilt oma haiguse kohta võimalikult palju teada saada. Otsustamine erinevate ravivõimaluste üle tahetakse siiski jätta arstile.

Reumatoidartriiti (RA) põdevatest patsientidest enamik soovivad arstilt oma haiguse kohta võimalikult palju teada saada. Otsustamine erinevate ravivõimaluste üle tahetakse siiski jätta arstile- vahendab Reuters Health Suurbritannias läbi viidud küsitlust.

6000 vanemaealise reumatoidartriidiga patsiendi seas läbi viidud küsitlus näitas üsna üheselt arvamust- et patsiendid peaksid arstilt saama täieliku info haiguse mõju- ravimite kõrvatoimete ja erinevate arsti poolt tellitud analüüside kohta.

Enamiku arvates peaksid arstid ise teavet jagama- mitte ootama patsientide küsimusi. 22 protsenti vastanuist arvasid- et nende raviarst ei ole haiguse ja selle ravi kohta piisavalt infot andnud. Soov saada infot ei tähendanud aga- et patsiendid tahaksid raviotsuste tegemises juhtrolli haarata. Kaks kolmandikku vastanuist arvasid- et tähtsad raviotsused tuleks jätta kindlasti arstide teha. Haiguse ägenedes peaksid arstid veelgi innukamalt patsiente mõjutama.

“Meie uuring lisab tõendeid selle kohta- et patsiendid soovivad info täielikku avalikustamist-” ütles dr Rebecca Neame- üks ajakirjas Arthritis amp; Rheumatism avaldatud küsitluse juhtautoritest.

Oma raportis mainivad autorid ka varasemaid uuringuid- mis on jõudnud erinevatele järeldustele patsientide soovi suhtes osaleda raviotsuste tegemises. Näiteks tõid nad ühe vähihaigete seas korraldatud küsitluse- kellest paljud soovisid ise otsustada- ja ühe hüpertoonikute arvamusuuringu- kellest ligi kaks kolmandikku soovisid otsustamisõiguse jätta täielikult arstidele.

Neame ja kolleegid juhivad siiski tähelepanu sellele- et nende küsitletud patsientidest pooled olid üle 65 aasta vanad- kuid suuremat kontrolli oma ravi üle soovivad võtta siiski nooremad patsiendid. Lisaks suurendab soovi ise otsustada teadlikkus haiguse kohta.

“Inimeste teadlikkuse tõstmine reumatoidartriidi kohta võib suurendada nende soovi ise oma ravi üle otsustada-” tõdevad teadlased. “Me ei tohiks siiski unustada- et samamoodi nagu patsientidel on õigus ise otsuseid teha- on neil ka õigus otsustamisest loobuda-” märgivad autorid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.