Tallinna on vaja lisaks 21 perearsti

Paljudel Tallinna perearstidel on inimeste pealinna koondumise
tõttu liiga suured nimistud ning liiga palju tööd- mistõttu jääb
arstil patsiendi jaoks üha vähem aega- vahendas BNS spetsialistide
hinnangut.

Kõiki Tallinna perearstipraksiseid külastanud abilinnapea Diana Ingeraineni sõnul on pealinna perearstide nimistutes keskmiselt 1824 patsienti ehk 10 protsenti rohkem kui Eestis keskmiselt. Viiendikul Tallinna perearstidest on üle 2000 patsiendiga nimistud. Statistika kohaselt saab 1800- 2000 patsiendiga arst kulutada ühele patsiendile vastuvõtul keskmiselt kaheksa-üheksa minutit- 2400-2600 patsiendiga arst aga kuus-seitse minutit.

Ingeraineni sõnul pöördutakse perearsti poole üha enam psüühiliste probleemidega- kuid nendeni selle ajaga ei jõua- rääkimata haiguste ennetamisest- mis peaks samuti kuuluma perearsti kompetentsi. “Nende numbrite juures ei jõua tegeleda muu kui tulekustutamisega ehk juba tekkinud haigustega-” ütles ise perearsti ametit pidanud abilinnapea.

Ta lisas- et teab omast kogemusest- et kui ühel päeval tuleb 24.-25. patsient- siis on arst nii väsinud- et suunab patsiendi uuringutele lihtsalt selleks- et aega säästa- kuigi uuringuid võib-olla polekski vaja.

Euroopa keskmine vastuvõtuaeg on spetsialistide sõnul 10 minutit ning selleni tahetakse jõuda ka Tallinnas. BNSi teatel kinnitas Ingerainen- et Tallinna oleks seetõttu juurde vaja vähemalt 21 perearsti.

Tema väidet toetas haigekassa Harju osakonna juht Ado Viik- kelle sõnul oleks Harju piirkonnas lähiaastatel vaja ligikaudu 50 uut perearsti. 21 uut perearsti annaks Tallinnas võimaluse vähendada üle 2000 patsiendiga nimistuid. Poolsada uut arsti Harju piirkonnas võimaldaks jõuda 2007. aastal kehtima hakkava määruseni- mille kohaselt tohib ühes nimistus olla maksimaalselt 1700 patsienti.

Viigi arvutuste kohaselt nõuaks 20 uue perearsti tööleasumine aastas ligikaudu 1-4 miljonit krooni lisaraha.

Tallinna Perearstide Seltsi juht perearst Anneli Kalle ütles pressikonverentsil- et nimistute vähendamine on pikk ja keeruline protsess. Kalle sõnul võetakse plaanide kohaselt praeguste arstide juurde tööle nii-öelda noored õpipoisid- kes võtavad üle arsti kasutatavad meetodid ning vähehaaval ka osa patsiente ja kujundavad ehk välja oma nimistu.

Äsja vastava hariduse saanud noored perearstid on Viigi ja Ingeraineni sõnul põhimõtteliselt olemas ning arstide arvu suurendamise kavaga tegelevat juba ka sotsiaalministeerium.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.