Briti perearstid peavad välismaalt toodavate asendusarstide töökvaliteeti kehvaks

Perearstid üle Euroopa käivad nädalavahetustel Suurbritannias tööl, kuna eelmisel aastal loobusid üheksa kümnest kohalikust perearstist laupäeviti ja pühapäeviti töötamisest.

Perearstid üle Euroopa käivad nädalavahetustel Suurbritannias tööl- kuna eelmisel aastal loobusid üheksa kümnest kohalikust perearstist laupäeviti ja pühapäeviti töötamisest.

Briti arstide arvates on patsientide ravi nüüd halvemas seisus- kuna välismaised tohtrid ei ole tuttavad riikliku tervishoiusüsteemiga- kirjutab BBC. Kohalike väitel on võõrtööjõu kasutamine viinud selleni- et retseptiravimeid kirjutatakse välja ebakorrektselt ning sagenenud on asjatud haiglassesuunamised.

Nädalavahetustel Suurbritannias töötavate välisriikide perearstide täpne arv ei ole teada. Arstide Üldnõukogu (General Medical Council- GMC) statistika järgi tõusis riiki mujalt end tööle registreerivate arstide arv eelmisel aastal järsult- kui kohalikud perearstid endile nädalavahetused vabaks tegid.

Saksamaalt tulnud kõikide arstide arv tõusis 2003. aasta 383 arstilt eelmisel aastal 771-ni. Prantsuse arstide arv tõusis samal ajal 41-lt 150-ni- Itaalia arstide arv 245-lt 308-ni. Saksa arstide tööjõudu kasutatakse eriti innukalt Kirde-Inglismaal ja Walesi põhjaosas.

Iga Suurbritannias töötada sooviv perearst peab end registreerima GMC juures- kuigi Euroopa Majanduspiirkonna arstid saavad BBC teatel kinnituse automaatselt.

Briti Arstide Assotsiatsiooni BMA perearstikomitee liige dr Peter Swinyard peab sellist trendi murettekitavaks. “Need arstid ei ole tuttavad tervishoiusüsteemiga (NHS) ja me näeme tendentsi asjatutele suunamistele haiglatesse ja ebaõigeid retseptiväljastamisi- mida siis meie esmaspäeval lahendama peame-” pahandas Swinyard- täpsustades- et teine lugu on täistööajaga Suurbritannias tegutsevate arstidega- kellele kohalik süsteem kindlasti tuttavaks saab.

Kui makstakse veel kinni reisi- ja majutuskulud- läheb välismaa perearstide töö Swinyardi hinnangul pea kaks korda kallimaks.  “Kui see raha pakutaks Briti arstidele- siis töötaks neidki nädalavahetustel rohkem-” ütles Swinyard.

Muret ravikvaliteedi pärast väljendas ka perearst ning Briti Rahvusvaheliste Arstide Assotsiatsiooni president dr Surendra Kumar. “Olen kuulnud arstidest- kes võtavad tasu tegelikult tasuta pakutavate teenuste eest- ning antibiootikumide ebaõigest kasutamisest-” ütles Kumar.

GMC esindaja kinnitusel on kõik Suurbritanniasse tööle registreeritud arstid piisava kvalifikatsiooniga.

Esmatasandi arstiabi organisatsioone esindava NHS Alliance’i president dr Michael Dixon arvas- et probleemile kahtemoodi läheneda ei saa: “Me ei saa öelda- et ei soovi töötada puhkeajal ning siis hakata kurtma- kui keegi teine sellega nõus on.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.