TERVISETEAVE: LÜHIUUDISEID

Tervisenõukogu sihib tervislikku südant

Tallinna linnavalitsuse 15. juuni istungil moodustati Tallinna Tervisenõukogu- mille põhitähelepanu koondub südame-veresoonkonna haiguste ennetamisele.<br /> “Tulenevalt asjaolust- et inimese tervis oleneb suurel määral eluviisist- on protsessi vaja kaasata eluviisi mõjutavaid struktuure - näiteks haridusasutusi-” selgitas Tallinna abilinnapea Diana Ingerainen. “Südame-veresoonkonna haiguste ennetamine ei saa olla ühe või paari isiku tegevusvaldkond- vajalik on muuta tegevus laiapõhjalisemaks- aga ka koordineeritumaks.”<br /> Tervisenõukogu on põhikirja järgi Tallinna linnavalitsuse alatine komisjon südame- ja veresoonkonnahaiguste riikliku strateegia 2005-2020 eesmärkide ja tegevuste sihipärase elluviimise korraldamiseks Tallinnas.<br /> Linnavalitsuse teatel kuuluvad selle koosseisu sotsiaalministeeriumi- Harju maavalitsuse- Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuameti- haridusameti ning spordi- ja noorsooameti esindajad- samuti erialaspetsialistid ja teised linnavalitsuse poolt määratud isikud.<br /> Tervisenõukogu koosseisu kinnitati 12 liiget- põhikirja järgi on nõukogu suuruseks 7-12 liiget. Nõukogu esimees on Tallinna sotsiaal- ja tervishoiuala kureeriv abilinnapea Diana Ingerainen.

 

<strong>EL piirab tervisliku toidu sildi kasutamist</strong>

Kõrge soola-- suhkru- ja rasvasisaldusega toidud ei tohi kanda tervisliku toote märki- rõhutasid Euroopa Liidu valitsused juuni algul- otsustades piirata selliste siltide kasutamist- vahendas BNS Reutersi uudist.<br /> “See ei vasta tarbijate huvidele- kui toodetele märgitakse tekst nende tervislikkusest- kuid tegelikult on selline info vale või eksitav-” ütles Euroopa Komisjoni tervishoiu- ja tarbijakaitsevolinik Markos Kypriano.<br /> Kuna eurooplaste vööümbermõõt pidevalt kasvab ning ülekaaluliste laste arv suureneb 400 000 võrra aastas- on tervislik toitumine tähtis komponent võitluses selle probleemi vastu. EL tahab anda tarbijatele täpsemat teavet selle kohta- mida nad söövad- mitte aga julgustada USA stiilis kohtuasju kiirtoidukettide vastu.<br /> Ministrite heakskiidu pälvinud ettepanekud tagavad klientidele selge- tõese ja usaldusväärse info toidu kohta- mida nad söövad- ütles Kypriano oma avalduses. Ta lisas- et karmimad tingimused annavad tervisetoodetele võimaluse õiglaselt konkureerida.<br /> Kavandatud seaduses nähakse BNSi teatel ette karmid tingimused- millele toit peab vastama- et seda saaks märgistada madala rasva- või suhkrusisaldusega tootena. Tootjad peavad ka teaduslikult tõestama väited- et nende kaup on “kasulik teie südamele”. Seaduse peab vastu võtma ka Euroopa Parlament.

 

<strong>Jaapani keisrikoda ei kingi enam sigarette</strong>

Jaapani keisrikoda otsustas suitsetamisvastast kampaaniat toetades loobuda sajandivanusest traditsioonist kinkida palee töötajatele- vabatahtlikele ja ametnikele keiserliku sümboolikaga sigarette- vahendas BNS.<br /> Traditsiooniliselt jagati 16 kroonlehega krüsanteemiõie kujutisega sigarette sõtta minevatele sõduritele või lahinguis haavata saanutele. Tänapäeval kingitakse selliseid sigarette vabatahtlikele- kes aitavad keisripalee aedu korras hoida- või keiser Akihito ja keisrinna Michiko visiitidega seotud Jaapani ja välismaistele ametnikele.<br /> “Sigarettide kinkimise tava lõpeb 2007. aasta märtsis-” ütles keisrikoja esindaja. “See peegeldab tänapäeva suundumusi. Suitsetajate arv väheneb ning inimesed räägivad suitsetamise kahjulikkusest-” lisas ta.<br /> Kompanii Japan Tobacco Inc ütles- et alustas kohalikul tubakal põhinevate keiserlike sigarettide tootmist 1934. aastal. Palee varustamise hiilgeaeg oli 1944. aastal- kui toodeti 28 miljonit sigaretti ja sigarit. Praegu tellib keisrikoda 1-4 miljonit sigaretti aastas.<br /> Jaapani ainus sigaretitootja avaldas keisripalee otsuse üle kahetsust. “See on väga kahetsusväärne nii ajalooliselt kui kultuuriliselt- kuna on ikka veel inimesi- kes tunnevad kingitud sigarettide üle rõõmu-” ütles Japan Tobacco Inc esindaja.

 

<strong>WHO vähikomitee alustas tööd</strong>

Hiljutisel WHO Maailma Terviseassambleel asutatud vähikomitee eksperdid tulid kokku esimeseks nõupidamiseks.<br /> Maailma Terviseorganisatsiooni  WHO peadirektor dr Lee Jong-Wook rõhutas Genfis toimunud kokkusaamisel enda tugevat soovi juhtida ja tugevdada vähivastast võitlust maailmas.<br /> Ühe põhilise asjana on globaalse vähistrateegia raames kavas välja töötada praktilisemaid meetmeid- aitamaks liikmesriikidel arendada ja parandada riiklikke vähiprogramme.<br /> Terviseorganisatsiooni peadirektori juurde on sellega vähikomitee asutatud esimest korda ajaloos.<br /> Komitee kokkusaamisele järgnes uue vähivõitluse tehnilise grupi kohtumine- kus arutati ülemaailmse vähiraporti koostamisega seonduvat.<br /> Raport on ühtlasi WHO propagandaväljundiks- sisaldades muu hulgas ka konkreetset tõenduspõhist infot parimate vähikontrolli meetodite kohta- et aidata maailma riikides rakendada hästi toimivaid vähiprogramme.<br /> Kahe grupi ning WHO sekretariaadi vahel hakkab organisatsiooni kinnitusel toimuma pidev koostöö- et 2006. aasta alguses välja anda globaalne vähiraport ning -strateegia.

 

<strong>Tervislik toit meeldib poistele palju vähem kui tüdrukutele</strong>

Poisslapsed kipuvad toituma tüdrukutest ebatervislikumalt- hoiatavad Suurbritannia teadlased. BBC tutvustas organisatsiooni Cancer Research UK korraldatud uuringut- mis on avaldatud ajakirjas British Journal of Nutrition.<br /> Ligi 1300 4-16-aastase lapse käest uuriti nende toidueelistusi. Tulemuseks saadi- et ?okolaad- pitsa ja jäätis on nii tüdrukute kui poiste lemmikud- kuid viimastele meeldisid tüdrukutest rohkem ebatervislikud- rasvased ja magusad toidud- liha- töödeldud liha ja muna.<br /> Toidueelistuste esikümnesse jõudsid puuviljadest ja marjadest küll viinamarjad ja maasikad- kuid tervislikud köögiviljad nagu spinat- porru- kabat?okk- kaalikas- rooskapsas ja naeris olid laste jaoks kõige ebapopulaarsemad toiduained.<br /> Uuringu põhiautor Lucy Cooke sõnas- et küsitluste tulemusel on selge- et lapsed eelistavad ebatervislikke toiduaineid. Cooke’i kinnitusel on näha- et tütarlapsed söövad puu- ja köögivilju poistest meelsamini - eriti teismelisena- kui nad hakkavad rohkem muretsema oma dieedi ja väljanägemise pärast. Siiski jääb tervislikke toiduaineid ka tüdrukute menüüsse oluliselt vähem kui tervisliku ja tasakaalustatud toitumise jaoks vaja oleks.<br /> Professor Jane Wardle- kes juhib Cancer Research UK tervisekäitumise osakonda- ütles- et toitumine mängib olulist osa meie tervises kogu elu jooksul ning puu- ja köögiviljade söömine võib vähendada vähiriski.<br /> “Me teame- et ülekaalulisus tõstab vähiriski ning tasakaalustatud toitumine aitab säilitada tervislikku kehakaalu-” sõnas Wardle- kelle arvates on tervislike toitumisharjumuste väljakujunemine eriti oluline laste jaoks.<br /> Wardle’i kinnitusel on teised uuringud näidanud- et lastele hakkavad tervislikud toidud rohkem meeldima- kui neid sagedamini pakkuda. Cancer Research UK ongi esitanud üleskutse koolides pakutava toidu kvaliteedi tõstmiseks ning õpetussõnade jagamiseks ka koolitunnis.<br /> Suurbritannia valitsus on märtsikuus käivitanud 280 miljonit naela ehk ligi 6-6 miljardit krooni maksva programmi koolitoidu kvaliteedi tõstmiseks- mis järgnes kuulsa koka Jamie Oliveri televisioonikampaaniale.<br /> Septembris saadetakse ligi 15 000 Briti köögitöölist kursustele- kus neile õpetatakse tervisliku toidu valmistamist.

<br /><strong>MU</strong>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

9. oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

september 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.