15. august 2005
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Liig­ne ke­ha­kaal sai kin­ni­tust kui ref­luks­hai­gu­se ja sel­le tü­sis­tus­te ris­ki­fak­tor

Üle­kaa­lu­li­sus ja ras­vu­mi­ne tõs­ta­vad gast­roö­so­fa­geaal­se ref­luks­hai­gu­se ja sel­le komp­li­kat­sioo­ni­de ris­ki, kir­ju­tab Reu­ters Health aja­kir­jas An­nals of In­ter­nal Me­di­ci­ne aval­da­tud amee­rik­las­te me­ta-ana­lüü­si põh­jal. Au­to­ri­te sõ­nul on seos KMI ja GER­Di va­hel ol­nud se­ni eba­sel­ge. Kuues uu­rin­gus ana­lüü­si haa­ra­tud ühek­sast lei­ti sta­tis­ti­li­selt olu­li­ne seos KMI ja GER­Di sümp­to­mi­te va­hel. Üle­kaa­lu­li­sus tõs­tis ref­luk­si­sümp­to­mi­te esi­ne­mi­se ris­ki 50 prot­sen­di võr­ra, ras­vu­mi­ne (KMI üle 30 kg/m²) ka­he­kor­dis­tas tõe­näo­su­se võr­rel­des nor­maal­kaa­lu­ga. Ras­vu­mi­se ja öso­fa­gii­di va­he­li­ne seos lei­ti kuues uu­rin­gus seits­mest. Ühen­da­tud tu­le­mu­sed näi­ta­sid ris­ki suu­re­ne­mist 76 prot­sen­di võr­ra pä­rast se­ga­va­te fak­to­ri­te­ga ar­ves­ta­mist. Söö­gi­to­ru ade­no­kart­si­noo­mi risk lei­ti ole­vat 2,1 kor­da kõr­gem, kui KMI üle­tab 25 mg/m². Olu­li­ne seos oli ka KMI ja mao kar­diao­sa ade­no­kart­si­noo­mi va­hel. Ana­lüü­si põ­hiau­tor dr Has­hem B. El-Se­rag üt­les, et kui­gi on vä­he tea­vet, kas ke­ha­kaa­lu alan­da­mi­se­ga saaks nen­de komp­li­kat­sioo­ni­de ris­ki vä­hen­da­da, on tõe­näo­li­ne, et nor­maal­kaa­lus pü­si­mi­ne ai­tab GER­Di ris­ki vä­hen­da­da. "Kaa­lua­lan­da­mi­ne peaks ole­ma ra­vi üks osa," soo­vi­tas El-Se­rag. "Ra­vis­kee­mi peak­sid mui­du­gi kuu­lu­ma ka an­ti­sek­re­toor­sed ra­vi­mid sümp­to­mi­te lee­ven­da­mi­seks ja va­ja­du­sel ka sk­rii­ning Bar­ret­ti söö­gi­to­ru suh­tes." El-Se­ra­gi kin­ni­tust möö­da uu­ri­vad nad ka seost ras­vu­mi­se ning Bar­ret­ti söö­gi­to­ru va­hel, mi­da ühes­ki me­ta-ana­lüü­si uu­rin­gus ei hin­na­tud. Seo­se mõist­mi­ne ai­taks sel­gi­ta­da, kui­das ras­vu­mi­ne söö­gi­to­ru ade­no­kart­si­noo­mi ris­ki tõs­tab. GER­Di ja te­ma komp­li­kat­sioo­ni­de risk kas­vab ana­lüü­si au­to­ri­te sõ­nul pro­port­sio­naal­selt KMI suu­re­ne­mi­se­ga. (Ann In­tern Med 2005; 143: 199–211)
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099