JUHTKIRI:

Erakorraline tehku erakorralist vähemaks

Loomulikult olnuks tore- kui käesoleva aasta riigieelarve planeerijad oleksid olnud täpsemad kui nüüd juhtus. Paari miljardi krooniga mööda panna - seda on vist tõepoolest liiga palju. Ega muu tõttu pärast riigieelarve oodatust suuremast laekumisest teadaandmist kohe ka kritiseerijad välja ei ilmunud.

Tõsi- et täpsema prognoosimise puhul oleks ehk palju vähem närvikulu olnud. Kas või muretsemist haigekassa rahalise defitsiidi pärast. Aga samas poleks jälle võimupoliitikutel olnud võimalust just vahetult enne kohalikke valimisi miljoneid ja miljoneid vajalikes suundades liigutada. Et siis plaaniline poliitiline ettenägelikkus- mitte (näpu)viga eelarve koostamise juures?

Õnneks- jah- sattus “näpukas” vähemasti õigele poole ning esialgne liigne konservatiivsus saab tasutud kopsaka ülelaekumisega. Mõelge vaid- mis oleks juhtunud siis- kui Eesti riigil oleks tulnud hoopis paarimiljardilise puudu-- mitte ülejäägiga rinda pistma hakata!

Ega siin olegi vaja näidet kaugelt otsida. Aasta algul 300 miljoniga miinusesse arvestatud haigekassa eelarve saab nüüd usutavasti taas tasakaalu ning omajagu jääb veel ülegi. Samavõrra vähem (sotsiaal)maksutulusid oleks tähendanud aga ilmselt enam kui 700 miljoni kroonisesse eelarveauku kukkumist.

Niisiis ei ole haigekassa juhatusel ja nõukogul nüüd muud muret kui erakorraline rahapada võimalikult head tulemust taotledes laiali jagada. Ning mis saaks erakorralise raviraha jaotamise puhul veel targemat teha kui püüda vähendada erakorralisust Eesti tervishoius!

Ehk siis - need mõnedsajad miljonid tasuks rakendada just selle teenistusse- et korralise ja erakorralise arstiabi paigast nihkunud proportsioone taas veidigi korralisemaks kohendada.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.