Euroopa vajab uusi laste astma ravijuhiseid

Laste astma paremaks raviks on vajalik koostada uued ravijuhised, kõlas septembri keskel Euroopa arstide üleskutse.

Laste astma paremaks raviks on vajalik koostada uued ravijuhised- kõlas septembri keskel Euroopa arstide üleskutse. Tunnistada on vaja põhilisi erinevusi laste ja täiskasvanute astmaravis ning võtta omaks erinevas vanuses laste- nende arstide ja hooldajate vajadused.

Kopenhaagenis toimunud konverentsil esitatud üleskutset tutvustas pressiteate vahendusel agentuur PR Newswire. Allakirjutanuteks olid 36 lapseea astma spetsialisti 18 riigist.

Uued juhised peaksid olema ka paindlikumad ravivõimaluste valiku osas.

Professor Ulrich Wahn (pulmonoloogia ja immunoloogia osakond- Charité-Universitätmedizin- Berliin) selgitas- et astma on lastel tegelikult täiskasvanute omast erinev haigus- kuna lapsed on rohkem ohustatud viirustest ja allergeenidest ning laste astma võib nõuda teistsugust lähenemist ravile. Wahni sõnul on aeg neid erinevusi tunnistada ka ravijuhiste koostajate poolt- et ravipraktikasse rakendamise läbi tuleks kasu ka lastele.

Täpsemalt nõudis ekspertgrupp teatud olulistele laste astmaraviga seotud asjadele tähelepanu pööramist. Tuleviku ravijuhistes tuleks arvestada erinevates vanustes esinevate erinevate astmavormidega- mida mõjutavad mitmed vallandavad tegurid; samuti on olulised patofüsioloogia ning ainulaadsed tegurid- mis lapseea astma puhul erinevad täiskasvanute astmast. Erinevas eas laste ravivajadus varieerub ning ravile- hingamisteede põletiku ja sümptomite leevendamisele- tuleb läheneda paindlikult ja individuaalselt.

Ekspertide mureks on ka praegu kasutatavate ravimite ohutus ja efektiivsus pikemal tarvitamisel ning astmasümptomite pikaajaline jälgimine. Kindlasti peab täpsustama kaasuvate haiguste diagnoosimist ning nende mõju lapseea astmale- tähtsustama patsiendi ja arsti harimist ning volitusi- kindlamini paika seadma diagnostilised kriteeriumid ja välja töötama preventsioonistrateegiad võimalike keskkonnast tulenevate riskifaktorite ületamiseks.

Wahni jutule sekundeerides nimetas Turu Allergiakeskuse pediaater ja lasteallergoloog- EFA (European Federation of Allergy and Airways Diseases Patients Associations) nõuandja dr Erkka Valovirta üheks konverentsil kõlama jäänud mõtteks vajadust kindlustada- et juhistes pakutaks välja piisav hulk ravivalikuid lapseea astma jaoks. Valovirta sõnul mõjutavad astma efektiivset ravimist mitmed kliinilised ja mittekliinilised faktorid ning seetõttu peab arstidel olema võimalik valida igale patsiendile sobiv raviskeem.

Kokkusaamise tulemusena leppis pediaatrite konsensusgrupp kokku töörühmade moodustamises- kes peaksid uurima täpsemalt astmaravi arenguid- toetamaks uute Euroopa laste astma ravijuhiste koostamist.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.