Kodade virvenduse risk liigjoojal suurem

Mehed, kes tarvitavad nädalas 35 või rohkem annust alkohoolseid jooke, on 45 protsendi võrra enam ohustatud kodade virvendusarütmiast.

Mehed- kes tarvitavad nädalas 35 või rohkem annust alkohoolseid jooke- on 45 protsendi võrra enam ohustatud kodade virvendusarütmiast. Taanis läbi viidud uuring on avaldatud ajakirjas Circulation.

Bostonist pärit dr Kenneth J. Mukamal ja tema kaastöölised analüüsisid 16 415 Copenhagen City Heart Study uuringus osalenud mehe ja naise alkoholitarvitamise seost kodade virvendusega. Alkoholi tarvitamist hindasid teadlased kuni kolme arstivisiidi käigus struktureeritud küsimustiku abil. Kodade virvenduse esinemine tehti kindlaks EKG registreerimistega ning kinnitatud andmetest hospitaliseerimiste kohta.

Kodade virvendust esines uuringu jälgimisaja jooksul 1071 korral. Nii meestel kui naistel ei suurendanud mõõdukates kogustes alkoholi tarvitamine kodade virvenduse riski. Vähemalt 35 jooki nädalas andis aga meestel riskide suhteks 1-45 võrreldes nendega- kes nädalas vaid ühe joogiga piirdusid.

Selliseid koguseid tarvitasid vaid vähesed naised ning uurijad said kindla järelduse teha ainult meeste kohta.

Kodade virvendustest ligikaudu viis protsenti oli meestel seotud alkoholi liigtarvitamisega. Seost ei nõrgendanud vererõhuväärtuste- kindlaks tehtud koronaartõve ja südamepuudulikkuse esinemine.

Mukamali sõnul on kliiniliselt alati oletatud- et kodade virvenduse risk on alkoholi liigtarvitajate seas kõrgem ning nende uuring kinnitab nüüd seda arvamust. Autori teada on uuringu näol tegemist seni suurima omalaadsega ning on läbi viidud peaaegu nii hästi kui võimalik - nii vastas ta Reuters Healthi teatel küsimusele- kas uuring on lõplikuks sõnaks alkoholi tarvitamise ja kodade virvenduse vahelise seose teemal. <em>(Circulation. 2005; 112:1736-1742)</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.