Tervishoiuamet otsib kuldset lauset

Pulmonoloogiaõe Eda Tambergi kohta seisab tervishoiutöötajate riiklikus registris standardlause: “Tervishoiuameti andmetel ei tööta Eesti tervishoiuasutuses ega perearstina.” Perearstina õde ei saakski töötada. See on üks põhjus, miks tervishoiuamet kavatseb varsti registri standardmärkuse sõnastust muuta.

Pulmonoloogiaõe Eda Tambergi kohta seisab tervishoiutöötajate riiklikus registris standardlause: “Tervishoiuameti andmetel ei tööta Eesti tervishoiuasutuses ega perearstina.

” Perearstina õde ei saakski töötada. See on üks põhjus- miks tervishoiuamet kavatseb varsti registri standardmärkuse sõnastust muuta.

Tervishoiuameti peadirektor Üllar Kaljumäe tunnistas- et märke sõnastus on paljude valvsate tervishoiutöötajate irooniat põhjustanud. Algul kasutas tervishoiuamet lauset “Tervishoiuametil puuduvad andmed töötamise kohta”- aga seegi tekitas pahameelt- kui inimene töötas näiteks õena lasteaias. “Kuldse lause” leidmine on osutunud üleloomulikult raskeks- tunnistas Kaljumäe.

Tervishoiuameti peadirektor möönis- et Eesti tervishoiukorralduse eripära tõttu ei ole näiteks perearsti “asutus” ehk juriidiline isik Eesti seaduste tähenduses tervishoiuasutus (Tervishoiuameti andmekogus on nimistud). Nagu ka koolid- lasteaiad- vanglad jm- kus tervishoiutöötajaid töötab.

Seetõttu on ka näiteks vanglates töötavate arstide juures märge- et ei nad tööta Eesti tervishoiuasutuses.

Tervishoiuametil ei ole seaduslikku õigust koguda oma registritesse infot- mida seadus ei luba koguda- selgitas Kaljumäe. Küll on aga Tervishoiuametil õigus luua muid andmekogusid- mis on vajalikud ameti ülesannete täitmiseks.

<strong>Üksikud teatavad<br /></strong>Tervishoiutöötajate riikliku registri asutamise ja registri pidamise põhimääruse järgi tuleb registrisse kantavate andmete hulgas märkida ka töökoht (töökohad) - asutuse nimi ja registri number. Oma andmete muutumisest peab tervishoiuametit teavitama tervishoiutöötaja ise kuu aja jooksul.

Seda kohustust on aastate jooksul kasutanud üksikud tervishoiutöötajad- mistõttu riiklikus registris on andmed töökoha kohta vaid registreerimise seisuga- märkis Kaljumäe.

Tervishoiuamet hakkas tervishoiutöötajaid registreerima 2002. aasta jaanuaris. Ameti kodulehel kuvatakse andmeid töötamise kohta- mis saadakse tervishoiuasutustelt (Tervishoiuteenuste korraldamise seaduse § 47 lg 1 alusel; perearstide ja nendega koos töötavate tervishoiutöötajate kohta § 36 lg 1 ja 2 alusel).

Seega iseloomustab riiklik register tervishoiutöötajate maksimaalset ressurssi- mis riigil olemas on- seaduse §-de 36 ja 47 alusel kogutav info aga seda- kui palju sellest ressursist on hõivatud tervishoiusüsteemis- selgitas Kaljumäe. “Just tänu sellele pidevale andmete edastamise kohustusele on Eesti olukord Euroopas unikaalne - me oleme ainus riik- kes teab päris adekvaatselt- kui palju tervishoiutöötajaid hetkel tervishoiusüsteemis tegelikult töötab.”

<strong>Informeeritud Eesti<br /></strong>Kaljumäe lisas- et hiljutisel Edinburgh’is toimunud Euroopa Liidu üritusel- kus arutati tervishoiutöötajate vaba liikumist- äratas Eesti korraldus väga suurt ja positiivset tähelepanu. “Sellist paindlikkust andmetöötlusel suudavad endale mõistliku jõupingutuse ja kuludega lubada ainult väikesed riigid-” täpsustas tervishoiuameti peadirektor.

Koos “kuldse lause” muudatustega lisab Tervishoiuamet lähitulevikus kodulehele ka vastavad selgitused- kuidas kuvatavaid andmeid mõista.

“Me oleme pragmaatilistel kaalutlustel läinud seda teed- et mitte teha pidevalt üksikuid muudatusi infosüsteemis-” vabandas Kaljumäe praeguse “kuldse lause” suhtelist pikaealisust. “Lähinädalatel peaks valmis saama uus infosüsteemi arendus- millest 99-9 protsenti jääb kodulehel küll nähtamatuks- kuid muudetakse ära ka segadust tekitanud lause-” ütles Kaljumäe.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.