Toiduallergia on sageli seotud teiste allergiatekitajatega

Kas arvaksite, et kui teil toore kartuli koorimisel tekib aevastus, vesine eritis ninast või pisaravool, võiks olla tegemist hoopistükkis kõrreliste heintaimede või kase õietolmu allergiaga?

Kas arvaksite- et kui toore kartuli koorimisel tekib aevastus- vesine eritis ninast või pisaravool- võiks olla tegemist kõrreliste heintaimede või kase õietolmu allergiaga? Pärast austrite- tigude või molluskite söömist tekib suuõõnes ja huultel sügelemine? Teil võib olla kodutolmu allergia!

Allergia on selle sajandi nuhtlus- mis võib põhjustada mitmesuguseid haigusnähte: nahalööbeid ja sügelust- näo- ja kõriturset- nohu- köha- silmade kipitamist ja turset- seedehäireid (iiveldust- oksendamist- kõhuvalu- kõhupuhitust- kõhulahtisust)- migreeni- anafülaktilist šokki. Ülitundlikkuse sümptomid võivad vallandada hingamisteedes astma- üksikutel juhtudel võib ebasobiva toiduaine kasutamine ägestada artriiti.

Toiduallergia on sageli seotud mitme erineva allergiatekitajaga. Sellisel juhul on tegemist ristallergiaga.

<strong>Kui inimene on allergiline...</strong>

* ...kaseõietolmule - võib olla allergiline ka õuna- pähklite- porgandi- peterselli- selleri- aniisi- tilli- salati- koriandri- köömne- kiivi- pirni- luuviljaliste- paprika- mandli- päevalilleseemnete ja kummeli suhtes;

* ...pujule - nõuavad ettevaatlikkust ka maitsetaimed- küüslauk- seller- sinep- kummel- koirohi- petersell- koriander ja porgand-

* ...kõrrelistele - teraviljad- jahu- maapähkel- tomat- kartul- paprika- melon- tüümian-

* ...karvastele lemmik- ja koduloomadele - piim- sealiha;

* ...linnusulgedele - munavalge ja -kollane- kanaliha;

* ...tolmulestadele - molluskid- austrid- teod- koorikloomad- kiivi;

* ...lateksile - õun- pirn- mandel- nektariin- ploom- kirss- kiivi- mango- banaan- avokaado- ananass- koorikloomad- maapähkel- tomat- kurk- melon;

* ...ambroosiale - melon- kurk- mango- banaan.

Ülitundlikel inimestel võivad probleeme tekitada ka keemilised ühendid toidus:

* salitsülaadid - juurviljades- köögiviljades;

* amiinid - maasikates- šokolaadis- juustus- punases veinis- metsamarjades;

* naatriumglutanaat ehk maitsetugevdaja - maitseainesegudes;

* sulfitid - kuivatatud puuviljades- veinis (valges rohkem- punases vähem).

Toiduvärvid- säilitusained- nitraadid- antioksüdandid ja propionaadid põhjustavad reaktsiooni ägenemist- mitte omaette spetsiifilist allergilist reaktsiooni.

<strong>Tähelepanu E-numbritele<br /></strong>Kellel esineb testidega kindlaks tehtud ülitundlikkust teatud toidulisandite suhtes- peaksid toitu ostes tähelepanelikult tutvuma pakendile märgitud infoga lisaainete kohta (nn E-numbrid) ning hoiduma selliste toiduainete kasutamisest.

<br /><strong>MERIKE MARK<br /></strong>Ida-Tallinna keskhaigla astmaõde

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

11. september 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.