PILK: Nõuandja Kanadast

Viimati Eestis käies oli professor Rein Lepnurmel kaasas noorem tütar Merike, kes käis paar nädalat Tallinna muusikakeskkoolis.

Viimati Eestis käies oli professor Rein Lepnurmel kaasas noorem tütar Merike- kes käis paar nädalat Tallinna muusikakeskkoolis.

Kanadas Saskatchewani ülikoolis õpetav prof. Rein Lepnurm on varasematelgi kordadel oma tütreid- 9-aastast Merikest ja 14-aastast Vaiket- Eestimaale kaasa võtnud. Alates 1994. aastast on Lepnurm Eestis käinud neli-viis korda aastas.

Ta on töötanud 12 aastat koos Vello Ilmojaga- olles üks Eesti Tervishoiujuhtide Kolleegiumi (ETJK) asutajatest 1997. aasta novembris. Tervishoiujuhtidele on Lepnurm teinud viimasel neljal veebruarikuul tervishoiu finantseeringu ja korralduse seminare. Tema Eesti koostööpartneritena võib nimetada veel Kalev Karu- Alar Seppa- Kaja Põllustet- Astrid Saavat jt.

Lepnurm on pidanud loenguid omal ajal Mustamäe haiglas- Tartu ülikoolis ning rahvatervise ja sotsiaalkoolituse keskuses. Rein Lepnurm on Eestis palju käinud- sest siin on ka tema suguvõsa (ta ise on sündinud Stockholmis). “Kanadas on mul võrreldes Eestiga vähe sugulasi-” ütleb ta.

Lepnurmede suguvõsa on tuntud mitte arstikunsti- vaid musikaalsuse poolest. Rein Lepnurm on orelikunstniku ja helilooja Hugo Lepnurme (31.10.1914-15.02.1999) noorima venna Enno poeg. ERSO-s mängib fagotti Andres Lepnurm- Hugo Lepnurme noorema venna Arno poeg. Harfimängija Tatjana Lepnurm on Andrese abikaasa.

Hugo Lepnurme tütar Virve õpetab Tallinna muusikakeskkoolis klaverit ja on ühtlasi korraldanud Merikese ja Vaike õpinguid Eestis.  Hugo tütar Urve töötab Eesti rahvusraamatukogu muusikaosakonnas.

“Mina olen laulukooris laulnud-” tunnistab professor. “Praegugi laulan ja mängin akordioni ka. Aga ma olen ikka amatöör-” ütleb ta muhedalt- tahtmata end kõrvutada suguvõsa andekate muusikutega.

Rahvatervise doktorikraadi sai Lepnurm 1988. aastal Columbia ülikoolist ja on pärast seda töötanud tervishoiu korralduse professorina Saskatchewani ülikoolis. Muidugi erinevad Kanada ja Eesti tervishoiusüsteemid- kuid ühes sarnaneb tervishoiuvaldkond üle maailma - tervishoiu teemaga ei võida kunagi valimiste ajal hääletuskasti juures- ainult kaotad- kinnitab Lepnurm.

Kanada eestlasele meeldib- et abiminister Peeter Laasik ei põikle valusatest teemadest- vaid räägib reaalselt Eesti tervishoiumuredest. “Kust Eesti võtab raha- et ehitada uusi haiglaid?” arutleb Lepnurm.

Lepnurm tõdeb- et isegi maakonnahaiglas- kus on 50 voodikohta- peab olema tipp-topp varustus. “Ei saa riigis olla nii- et väiksematel haiglatel on viletsam varustus ja suurematel haiglatel parem. Lihtsalt väiksel haiglal pole III etapi varustust vaja. Aga see I ja II etapi tase peab olema tippklass.”

Haiglahoonete ja meditsiinivarustuse kaasajastamise osas on Eesti riigil veel kõvasti pingutada- aga heaoluühiskonna tervisehädad juba annavad tunda (liikumisvaegus- ebatervislik toit ja harjumused).

“Kui haiglajuht ei taha- et tema haigla lõikustoad oleks üle koormatud- siis peab ta toetama kohalikke rahvatervise programme-” ärgitab Lepnurm. Haiglas on ressurssi- et terviseprogramme sealt koordineerida- teha tehnilist tööd (dokumentatsioon- telefonikõned)- aga paraku võib haiglajuht mõelda kitsalt- et tema mure algab alles siis- kui patsient on näiteks auto alla jäänud. “See haigla- kes mõtleb natuke laiemalt- saab enda kätte terviseprogrammi eelarve ja saab rahvatervise heaks midagi ära teha-” soovitab Lepnurm.

Akadeemilise teadustöö teemaks on Rein Lepnurm valinud tervishoiutöötajate rahulolu. “Mitte just tööga rahulolu-” täpsustab Lepnurm. “Inimene tahab töö juures saada tunnustust- õiglast tasu- ja samal ajal tunnetada- et ta on oma tööpäevaga midagi saavutanud. Vaimne valmisolek igapäevast tööd teha - see on minu akadeemiline teadustöö-” räägib Lepnurm. Ja tunnistab- et ta on hakanud seni arstide juures uuritud teemat vaatama ka õenduses.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.