LÜHIUUDISEID:

Kaks kiirabibrigaadi vahetavad
teenusepakkujat

Päästeteenistus andis teada kiirabiteenuse osutamise lõpetamise soovist Läänemaal ja Pärnumaal alates järgmise aasta algusest- vabanevad kaks brigaadi võtavad koos teeninduspiirkondade ja töötajatega üle SA Läänemaa Haigla ja SA Pärnu Haigla- teatas sotsiaalministeeriumi pressiesindaja.<br /> Abiminister Peeter Laasiku sõnul valiti uued pakkujad lähtudes põhimõttest- et arstiabi kvaliteet ja kättesaadavus patsientidele paraneks. “Tervishoiuamet finantseerib mõlemat brigaadi võrdsetel alustel teiste samatüübiliste kiirabibrigaadidega-” lisas Laasik.<br /> Läänemaa haigla brigaad asub kiirabiteenust osutama Haapsalu linnas ning Vormsi- Ridala- Oru- Noarootsi- Nõva- Taebla- Risti- Kullamaa ja Martna vallas. Läänemaa haigla juhatuse esimehe Tõnis Siiri jutu järgi on selline brigaadide korraldus asukohast lähtudes parim. “Me juba tunneme seda piirkonda ja oleme ka enne päästeteenistusega koostööd teinud- sellest tulenevalt on ühe brigaadi jätkamine Läänemaa haigla juures loogiline.”<br /> Pärnu haigla hakkab teenust osutama Lihula- Hanila ja Martna vallas. Haigla juhatuse liikme Külvar Mandi sõnul tekib brigaadi liitumisega võimalus Pärnu piirkonna kiirabi ressursse paremini kasutada. “Lihula brigaadi liitumine parandab selle piirkonna patsientidele arstiabi kättesaadavust ning neid on võimalik aidata ka juhul- kui üks brigaad on suure koormuse tõttu hõivatud.”

 

<br /><strong>Ekspresident Meri viidi haiglasse trombiohuga</strong>

Möödunud teisipäeva õhtul viidi Lennart Meri trombiohu pärast Mustamäe haiglasse- vahendas Postimees Online SL Õhtulehe uudist.<br /> Presidendi poja Mart Meri sõnul vaevab isa süvaveeni põletik- mis talle üleeile valu hakkas tegema- kirjutas ajaleht.<br /> Neurokirurg Kahro Tall- kes augustikuisest ajuoperatsioonist alates eksriigipea raviarst on olnud- sõitis Kabelineemele ning vaatas ta jala üle. Et igasuguseid komplikatsioone ära hoida- soovitas Tall presidendi kontrolli viia ning jalga ultraheliga uurida.<br /> 9. augustil eemaldasid tippkirurgid Mihkel Leiner ja Toomas Asser kolm tundi kestnud lõikusel Meri peaajust vedelikku täis tsüsti- mis tekitas talle peavalu ja kõnehäireid. Väidetavalt läks lõikus hästi ning Meri lubati juba paar päeva hiljem haiglast koju.

 

<br /><strong>Eesti HIV-positiivsed ühinesid</strong>

Eesti HIV-positiivsed asutasid Eesti HIV-positiivsete Inimeste Võrgustiku- mille kaudu loodetakse nakatunuid ühendada- nende eest seista ning neile ja neist objektiivset infot jagada- teatas BNS möödunud nädalal.<br /> Eesti HIV-positiivsete Inimeste Võrgustiku juhatuse esimehe Igor Sobolevi teatel on ühenduse eesmärk moodustada HIV-positiivsete huve esindav eestseisus.<br /> Ühendus plaanib tema sõnul esitada objektiivset infot HIV/aidsi olukorrast Eestis ja maailmas ning ühendada inimesi- kes tahavad osaleda HIV-epideemia tagajärgede likvideerimisega seotud otsuste tegemisel ja elluviimisel.<br /> Reedel kogunesid HIV-positiivsed esimest korda üldkoosolekule. Edaspidi tahavad nad korraldada igasuguseid üritusi- et tõmmata probleemile ühiskonna tähelepanu.<br /> Võrgustik soovib hakata koolitama inimesi- kes asuks omakorda koolitama teisi ning juhtima valdkonniti moodustatavaid ühinguid.<br /> Seni on Global Fundi abil ning Tervise Arengu Instituudi ja MTÜ-de eestvedamisel moodustatud kitsamaid ja väiksemaid ühendusi HIV-positiivsetele seksuaalvähemustele- prostituutidele ja vangidele- vahendas BNS.

 

<br /><strong>Pala bussiõnnetuse põhjustaja sundravile</strong>

Pala bussiõnnetuse põhjustanud veokijuhile Anti Ubinale tehtud järjekordne meditsiiniline ekspertiis näitas BNSi teatel mehe vaimse seisundi halvenemist- mistõttu kaalub prokurör Ubina psühhiaatrilisele sundravile saatmise taotlemist.<br /> Lõuna ringkonnaprokuröri Anneli Hinto sõnul selgus möödunud esmaspäeval laekunud ekspertiisivastusest- et Ubina süüdivus on süvenenud psüühikahäire tõttu kahtluse all ning teda pole võimalik üldises korras kohtu ette saata.<br /> “Ekspertiisiaktis toodud hinnangust tulenevalt kaalun väga tõsiselt Ubina sundravile saatmise taotlemist- et enam kui üheksa aastat kestnud ootamise järel viia lõpule Pala liiklusõnnetuse süüasja menetlemine-” ütles Hinto.<br /> Tema sõnul saab Ubina sundravile saata kohus- kes otsust tehes annab hinnangu ka sellele- kas Ubin oli süüdi kaheksa lapse elu nõudnud liiklusõnnetuse põhjustamises. Ühtlasi peab kohus kõiki tõendeid kaaludes otsustama- kas ja kui pikka psühhiaatrilist sundravi mees vajab.<br /> “Sundravile saatmist ei saa käsitleda kriminaalkaristusena- kuna süüdimatut isikut ei saa kohus süüdi mõista. Samas aitab asjade selline käik kriminaalmenetluse lõpule viia ja sunniviisiliselt haiglasse saatmist võib inimlikus plaanis võtta samuti kui karistust-” ütles prokurör.<br /> Uurimisorganitel on aega Ubina süüasjaga tegeleda järgmise aasta oktoobrini- pärast seda kriminaalasi aegub. Viimati üritas politsei esitada bussiõnnetuse põhjustanud Ubinale kriminaalsüüdistust 2001. aasta aprilli keskel- kuid siis murdus mees süüdistust lugedes emotsionaalselt ning väitis- et ei saa kirjapandust aru- vahendas BNS.<br /> Üks Eesti traagilisemaid liiklusõnnetusi juhtus 1996. aasta 11. oktoobril- kui Ubina juhitud veoauto sõitis suurel kiirusel külje pealt sisse koolibussile. Surma sai kaheksa Pala põhikooli õpilast: neli poissi ja neli tüdrukut. 39-st bussis olnud lapsest said üheksa ka raskelt vigastada.

 

<br /><strong>Insuldiseminar Tallinnas</strong>

2. detsembril korraldavad L. Puusepa nimeline Neuroloogide ja Neurokirurgide Selts ning Lääne-Tallinna keskhaigla närvihaiguste keskus Tallinnas seminari “Insuldi diagnostika ja ravi kaasaegsed põhimõtted”.<br /> Kella 12-18.15 Radisson SAS konverentsikeskuses peetaval konverentsil esinevad pikemate ettekannetega A.-E. Kaasik (insuldi diagnoos ja diferentsiaaldiagnoos)- U. Savolainen (insuldi prehospitaalne käsitlus ja intensiivravi probleeme) ja M. Nurm (insuldihaige rehabilitatsioon). Kokku on kavas 16 ettekannet.<br /> Konverentsile saab registreeruda kuni 25. novembrini tel 650 7397 (SM keskuse sekretär Karmen Kosse) või e-postiga: <a href="mailto:karmen.kosse@ltkh.ee">karmen.kosse@ltkh.ee</a>. Samast saab ka lähemat teavet konverentsi ja osalemistingimuste kohta.

 

<br /><strong>Kiili vallas loodi tänavu juba kolmas naabrivalve sektor</strong>

14. novembril alustas Harjumaal Kiili vallas Kangru külas tegevust Kangru naabrivalve sektor- mis on Kiili vallas sellel aastal juba kolmas samalaadne algatus. See on tänavu kõige parem tulemus valdades- tõdetakse MTÜ Eesti Naabrivalve pressiteates.<br /> Kangru küla aktiivsed elanikud otsustasid ise üksmeelselt tegutseda oma kodukoha turvalisemaks muutmiseks. Sektorisse kuulub 30 majapidamist. Uue sektori asutamislepingule kirjutasid kava kohaselt alla Kiili vallavanem Vambo Kaal- Lääne-Harju Politseiosakonna ülemkomissari ülesannetes Kaido Saarniit- Kangru naabrivalve sektori vanem Janno Perv ja Eesti Naabrivalve juhatuse esimees Tarmo Vaik.<br /> Tänavu aprillis loodi Kiili alevikus Kiili I naabrivalve sektor- kuhu on kaasatud 37 kodu- ning oktoobris Uus-Vargamäe sektor- kuhu on kaasatud 13 majapidamist- nimetatakse pressiteates.

 

<br /><strong>Tööõnnetuste arv on stabiilne</strong>

Käesoleva aasta esimese kümne kuu jooksul on tööinspektsioon registreerinud ligi 2700 tööõnnetust ehk enam-vähem sama palju kui varasematel aastatel sama aja jooksul.<br /> Tänavu registreeris tööinspektsioon kümne kuuga 2686 tööõnnetust ehk ühe võrra vähem kui eelmisel aastal sama ajaga- teatas BNSile inspektsiooni avalike suhete nõunik. Üle-eelmisel aastal registreeriti kümne kuuga 2703 tööõnnetust ehk 17 võrra rohkem kui tänavu.<br /> Tänavu on kümne kuu jooksul tööõnnetustes surma saanud 20 töötajat- nii mullu kui ka tunamullu hukkus tööõnnetustes sama aja vältel 24 inimest. Raskeid tööõnnetusi oli tänavu kümne kuuga 1874- möödunud aastal oli neid 1880 ja ülemöödunud aastal 1935.<br /> Sel aastal on tööõnnetusi rohkem olnud Tallinnas (677)- Harjumaal (328)- Tartumaal (281)- Lääne-Virumaal (254) ja Ida-Virumaal (237). Kõige vähem juhtus tööõnnetusi Hiiumaal (18); samuti vähem Põlvamaal (38)- Läänemaal (45)- Valgamaal (46) ja Raplamaal (51).

 

<br /><strong>Paide perearst väsis tööst- uus arst võtab patsiendid üle 1. jaanuarist</strong>

Paide perearst Marje Saue otsustas perearsti tööst loobuda alates 1. jaanuarist 2006- kirjutas Järvamaa Teataja.<br /> “See on töö- mida tuleb nii-öelda täiega teha- seda peab ikka mõni noorem inimene tegema-” ütles Saue ajalehele.<br /> Kuigi Saue ütles- et tal pole enam perearstitööks energiat- tunnistas ta- et kerge seda otsust langetada ei olnud- ka oma pat-sientidest on tal kahju eemale jääda.<br /> Marje Sauel on pisut üle 2000 patsiendi. Ta lõpetas ülikooli 1966. aastal- misjärel asus tööle Raplamaale- 1973. aastast on ta olnud arst Paides.<br /> Saue nimistu patsiente hakkab esimesest jaanuarist teenindama maavalitsuse korraldatud perearstikonkursil ainsana osalenud Tereza Maskina- kes töötab Järvamaa haiglas kiirabiarstina ja on perearst Ingrid Aldi abiarst.<br /> Et perearsti koormus on suur- lubas Maskina teistest töödest loobuda ja keskenduda oma pat-sientidele. Maskina on Paides töötanud kolm aastat.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.