Õhusaaste viib rohkem insuldiga haiglasse

Bostoni uurijad kinnitavad- et õhu saastatus tõstab isheemilise
ajuinsuldi riski- teatab Reuters Health.

Ajakirjas Stroke avaldamisele tuleva uuringu autor dr Gregory A. Wellenius sõnas ajakirjanikele- et seos õhusaaste ja üldise kardiovaskulaarse riski vahel on tõestust leidnud varasemates raportides- kuid ajuinsuldi riski eraldi ei ole korralikult uuritud. Antud uuring on esimene suurem töö USAs- mis nimetatud teemat puudutab.

Teadlased analüüsisid üheksast linnast saadud andmeid 155 503 isheemilise ja 19 314 hemorraagilise insuldi kohta aastatel 1986- 1999. Sissehingatavate mikroosakeste tõus ülemise ja alumise kvartiili vahemikus tõstis samal päeval hospitaliseerimisi isheemilise ajuinsuldiga 1-03 protsendi võrra.

Edasine analüüs näitas sarnaseid tulemusi süsinikoksiidi- lämmastikdioksiidi ning vääveldioksiidi taseme tõusu kohta ümbritseva keskkonna õhus. Hemorraagilise insuldiga hospitaliseerimisi õhusaaste teadlaste arvutuste järgi ei mõjutanud.

Wellenius pidas võimalikuks kolme mehhanismi- mil moel õhusaastatus insulti soodustada võib: põletikuliste toimete kaudu- vererõhku või pulssi mõjutavate pulmonaarsete reflekside kaudu või hüübimisfaktorite tasemest põhjustatud trombivalmiduse tõusu kaudu.

“Koos eelmiste uuringute tulemustega võib väita- et õhusaastatuse langetamine vähendaks tõenäoliselt mitmete terviseprobleemide- kaasa arvatud südamehaiguste ja ajuinsuldi tekkeriski-” ütles Wellenius. <em>(Stroke 2005;36)</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.