Varjatud toiduallergia testimiseks on nüüd Eestis kaks võimalust

Varjatud toiduallergia määramiseks dr Adik Levini propageeritud
nn York-testi kõrval on Eestis nüüd võimalus teha ka Ameerika
Ühendriikides levinud Prime Testi. Hiljuti tutvustasid Prime Testi
meetodit Tallinnas tervisliku toitumise spetsialist Mark Lovendale-
kes on selle eestvedaja USAs- ja tema kohapealne esindaja- OÜ
Humare juht Rain Vainik.

Mõlemad meetodid põhinevad veendumusel- et paljud tervisehädad saavad alguse valest toitumisest. Ravimite tarvitamise asemel võib nende teooriate kohaselt olla abi dieedist- mis põhineb inimese vereproovi alusel tehtud varjatud toidutalumatuse väljaselgitamise testil ning välistab selle põhjal teatud toiduainete tarvitamise.

Põhimõte on selles- et inimesele sobimatu toiduaine ei lagune organismis täielikult ning seedimata produktid ja ained panevad verre sattudes immuunsüsteemi välja töötama antikehi. Immuunsüsteem nõrgeneb. Tekib ka selline nähtus- et ehkki inimene sööb palju- on ta pidevas näljas- kuna ei omista vajalikke toiduaineid. Seetõttu sööb ta üle ning kaal kasvab. Talle sobivaid toiduaineid kasutades kehakaal langeb ja immuunsüsteem tugevneb.

<strong>Individuaalne dieet<br /></strong>Kuna toidutalumatus on individuaalne- ei saa kõigile soovitada üht kindlat toiduvalikut.

Adik Levini juhitav OÜ Role pakub testi- mis teeb kindlaks 90 enamkasutatava toiduaine sobivuse vereseerumi ja toiduekstrakti reaktsiooni põhjal. Levin selgitas Meditsiiniuudistele- et inimese veres on säilinud jäljed varasemast kokkupuutest talle sobimatu toiduainega - antikehad. Test soovitavate- sobivate ja neutraalsete ainete väljaselgitamiseks maksab praegu 3650 krooni.

OÜ Humare pakutav Prime Test maksab 5300-8500 krooni sõltuvalt testitava toidupaneeli valikust. Toidutalumatust selgitavad nad 110 kuni 220 toiduaine suhtes. Nende meetodi erinevus seisneb selles- et nad jälgivad vere valgeliblede reaktsiooni toiduainetele. Sobimatu toiduainega kokku puutudes valgelibled kahjustuvad või hukkuvad.

Mark Lovendale pidas seminaril loengu- millega saab tutvuda OÜ Humare koduleheküljel <a href="http://www.humare.ee">www.humare.ee</a>. Siinkohal lühikokkuvõte räägitust.

Kui varem olid USAs ühed peamised haiguste ja surma põhjustajad nakkused- siis nüüd on selles rollis sobimatu toitumine - rasva- valgu- suhkru ning kolesterooliga liialdamine. Juba antiik-Kreeka arst Hippokrates teadis- et mõned toiduained võivad osal inimestest põhjustada tervisehäireid. Kui nad neid toiduaineid vältisid- siis sümptomid enamasti taandusid. See vana teadmine muutus uuesti aktuaalsemaks eelmise sajandi alguskümnendeil.

Varjatud allergia erineb Lovendale’i sõnul suurel määral akuutsetest allergiatest- mis ilmnevad sageli juba mõne minuti või tunni jooksul pärast allergiat põhjustava ainega kokkupuutumist ning millega tegelevad allergoloogid. Varjatud toiduallergiaid on nimetatud toidutundlikkuseks- toidutalumatuseks- toidusõltuvuseks ja Inglismaal ka maskeeritud toiduallergiateks.

<strong>Vere valgelibled näitavad<br /></strong> Vere valgeliblede testiga saab vereliblede reaktsioone jälgida otse mikroskoobi all. Immuunsüsteemiga mittesobivate toiduainete mõjul valgelibled kahjustuvad- avanevad ja hukkuvad. Täiskasvanud inimesel on umbes 11 miljardit vere valgeliblet- mille ülesanne on olla keha esimene ning kõige olulisem kaitseliin nakkuste ja vähi vastu. Valgelibledes peituvad võimsad seedeensüümid- mis tapavad viiruseid- baktereid ja vähirakke.

Varjatud allergilise reaktsiooni mõjul eritavad hukkuvad valgelibled verre tugevaid ensüüme- mis tekitavad organismile olulist kahju. See- millises kehapiirkonnas kõige suuremad vaevused tekivad- sõltub inimesest ning tema n-ö nõrkadest kohtadest.

Lovendale tutvustas allergiliste reaktsioonide väljaselgitamise ajalugu. Alguses põhines testimine peamiselt nahatestidel - see oli keeruline- aeganõudev ja kallis. 1980ndate aastate lõpus sündis uus ning täpsem testimismeetod Prime Test- mis põhineb vereproovil.

Ettekandja ise juhendas sel ajal rohkem kui 8000 erineva terviseprobleemiga inimese testimist ja nõustamist. “Meie tervisekeskuses testiti ka tippsportlasi- kellel ei olnud tervisega probleeme. Eesmärk oli leida keegi- kes ei oleks allergiline ühegi toiduaine või kemikaali suhtes. See meil ei õnnestunud-” nentis Mark Lovendale.

Varjatud toiduallergiate ja toiduainesõltuvuste korral rakenduvad tema sõnul samad kehasisesed mehhanismid nagu tubaka-- alkoholi-- narko- ja ravimisõltuvuse tekkimisel. Pärast allergiat põhjustavate toiduainete ja kemikaalide kasutamise lõpetamist võib tekkida võõrutusreaktsioon- mis kestab mõne päeva.

<strong>Valem 10-10-80<br /></strong>Kõrge rasva-- valgu-- suhkru- ja kolesteroolisisaldusega toiduaineid tuleks vältida ka neil- kes pole nende suhtes allergilised- või tarbida neid väga väikestes kogustes- kuna need põhjustavad mitmeid haigusi- eelkõige veresoonkonnahaigusi- aga ka südamehaigusi- insulti ja diabeeti.

Lovendale soovitas nimetatud haiguste vältimiseks ja ka varjatud allergiate puhul dieeti- mis koosneb 10 protsendist rasvast- 10 protsendist valgust ja 80 protsendist aeglaselt imenduvatest süsivesikutest. Tasakaaluvalem 10-10-80 aitab kehal omastada ja säilitada mineraale- mis on immuunsüsteemi- luude ja kõigi organite jaoks elulise tähtsusega- peatab veresoonte lupjumise ning laseb insuliinil taastada vajaliku glükoositaseme.

Samas ei soovita ta tarbida lehmapiima ja -piimatooteid. Luude hõrenemist põhjustab tema sõnul mitte piimatarbimise vähesus- vaid vere happesus. See olevat omakorda põhjustatud liiga valgurikkast menüüst. Keha peab sel juhul tekkiva happelise jäägiga võitlema kaltsiumi abil- võttes kaltsiumi luudest. Kaltsiumi saamiseks soovitab ta kasutada rohkem värskeid puu- ja juurvilju.

Lovendale lisas- et kõrge rasva-- valgu- ja kolesterooli- ning madala süsivesikusisaldusega dieedid- mida on soovitanud Ameerika Südameassotsiatsioon ning Barry Sears ja Robert Atkins- põhjustavad ülalmainitud haigusi. Atkinsi soovitatud valgurikka dieedi jälgimise korral olevat patsientidel umbes aasta pärast kaal taas tõusnud ning suurenenud infarkti-- insuldi- ja vähirisk.

“Aitasin Ameerikas ette valmistada dieediteemalist debatti- milles osales nelisada arsti-” ütles Lovendale. “Atkins ei suutnud seal oma väiteid tõestada ning tema karjäär oli rikutud.”

<strong>Aktiivne liikumine oluline<br /></strong>Lovendale rõhutas- et regulaarne aktiivne liikumine- aeroobne tegevus on samuti oluline hea tervise saavutamisel ja hoidmisel. Ta soovitas pikki jalutuskäike- sörkjooksu ja ujumist ning nentis: kui sööte toitu- mis teie kehale sobib- siis on teil ka energiat ja tahtmist liikuda.

Aeroobne liikumine vähendab allergiliste reaktsioonide kahjulikku mõju ja kestvust- aitab kehal uuesti aluseliseks muutuda. Liikumine aitab samuti rakkudel hapnikku saada ja mürke väljutada.<br /> Nende põhimõtete Eestisse tooja Rain Vainik ütles- et on Prime Testi järgi koostatud dieedist kinni pidanud üle poole aasta- kaotanud kaalus ja võitnud energiatasemes.

Tallinna Perearstide Seltsi esimees Anneli Kalle sõnas- et ta on umbes kümnel inimesel soovitanud seda testi teha: “Me ei saa patsiente alati aidata läänelike meditsiinimeetoditega. Tasub proovida teisi võimalusi- kui tavameetoditega ei oska kaebusi ära võtta.”

<strong>Vaja ka konsultatsiooni<br /></strong>Varjatud toidutalumatuse väljaselgitamisel on suuremad kogemused Adik Levinil ja Marina Rozenšteynil osaühingust Role (<a href="http://www.role.ee">www.role.ee</a>). Levin ütles- et nende juures on testimas käinud ja dieedisoovitused saanud juba üle 4000 patsiendi.

“Test üksi ei aita- vaja on ka kvaliteetset konsultatsiooni- et inimene oskaks testi tulemusi kasutada-” viitas Levin sellele- et Humare praegu konsultatsioonivõimalust ei paku. Levin lisas- et ta on kirjutanud toidutalumatuse teemal uue loengu perearstide jaoks ning ilmumas on ka vastavasisuline raamat.

<br /><strong>AITA NURGA<br /></strong><a href="mailto:aita@mu.ee">aita@mu.ee</a>

<br />  

***************************

 

<strong><u>Sagedasemad varjatud toiduallergia põhjustajad:</u></strong>

* lehmapiim ja -piimatooted-<br /> * loomaliha-<br /> * nisu-<br /> * küpsetuspärm-<br /> * õllepärm-<br /> * munad-<br /> * kohv-<br /> * tubakas-<br /> * sealiha-<br /> * mais-<br /> * sojauba-<br /> * viinamari-<br /> * apelsin-<br /> * kartul-<br /> * šokolaad-<br /> * maapähkel-<br /> * tomat-<br /> * peet-<br /> * õun-<br /> * kloorivesi-<br /> * maagaas-<br /> * petrooleumitooted.

<em>Allikas: Prime Testi meetod</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

9. oktoober 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

september 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

september 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.