Äm­mae­man­da­te ja ra­ha puu­dus sun­nib brit­te sul­ge­ma sün­ni­tus­kes­ku­si

Suurbritannias suletakse rahanappuse ja ämmaemandate puuduse
tõttu haiglatest eraldi töötavaid sünnituskeskusi- mis BBC teatel
on naiste hulgas üsna populaarsed olnud.

Heategevusorganisatsiooni National Childbirth Trust (NCT) eestvõttel pöörduti valitsuse poole- kui riikliku tervishoiuteenistuse NHS all tegutsevatest sünnituskeskustest kuus olid ajutiselt või lõplikult kinni pandud. Suurbritannias tegutseb selliseid keskusi sadakond. Protestijate arvates suudetakse sünnituskeskustes pakkuda palju “kodusemat” teenust kui haiglates. Valitsuse arvates on see aga NHSi otsustada- kuidas sünnitusabiteenust kõige paremini pakkuda.

NCT seisukoht on- et sünnituskeskuste sulgemine kolmes piirkonnas ähvardab õõnestada valitsuse lubadust- et aastal 2009 saavad briti naised valida- kus ja kuidas nad võivad lapse ilmale tuua.

Sünnituskeskused on kogukonna juurde loodud asutused või seotud lähedal asuvate haiglatega- sünnitajate eest kannavad seal hoolt ämmaemandad. NCT kinnitusel on rahapuudus viinud selleni- et üks neljast ettevõttest lõpetas eelmise aasta kahjumis- ning ämmaemandate nappuse tõttu on mõned haiglad hakanud neid enda juurde tööle tagasi kutsuma.

Mõned ettevõtted plaanivad küll keskused tulevikus uuesti avada. NCT esindaja Mary Newburni sõnul aitab sünnituskeskuste olemasolu tõsta normaalsete sünnituste arvu ning vähendada tarbetuid meditsiinilisi vahelesegamisi.

“See tähendab omakorda- et infektsioone on vähem ja kasu saavad nii patsiendid kui tervishoiuteenistus-” arvas Newburn- kelle teada on sünnituskeskused soositud nii naiste kui nende perekondade seas. “Naised räägivad meile- et võimalus sünnitada sellises kohas aitab neil lõdvestuda ning annab sünnitusest positiivse kogemuse.”

NCT tähelepaneku kohaselt on valitsuse suhtumine küll soosiv- kuid praktikas ei rakendata vastavat poliitikat. Organisatsiooni statistika järgi sünnitavad keskustes 16 protsenti naistest- kaks protsenti kodus ning ülejäänud haiglates.

Tervishoiuministeeriumi esindaja sõnul on sünnituskeskused vajalikud- et naistel oleks valikuvõimalus- kuid sellise teenuse korraldamine on kohalike NHSi harude ülesanne.

Ministeeriumi hinnangul ei ole 2009. aastaks seatud eesmärgid kõne all olevatest sulgemistest hoolimata ohus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.