Balti parlamentide sotsiaalkomisjonid teevad koostööd

Riigikogu sotsiaalkomisjonil viibisid 25.–26. novembrini külas Läti ja Leedu parlamentide sotsiaalkomisjonide esindajad.

Riigikogu sotsiaalkomisjonil viibisid 25.-26. novembrini külas Läti ja Leedu parlamentide sotsiaalkomisjonide esindajad.

Muu hulgas korraldati parlamendisaadikutele väljasõit Eesti intellektipuudega noorte koju - Maarja külla - ja MTÜ Jõgevamaa Omavalitsuste Aktiviseerimiskeskusesse Voorel- kus teiste seas sotsiaalminister Jaak Aab tutvustas aktiivseid tööturumeetmeid Eestis.

<strong>Kohtumine kliinikumis<br /></strong>Esimese päeva pärastlõunal kuulati aga sõnavõtte ja ettekandeid kliinikumi sisekliiniku auditooriumis. Ürituse juhatas sisse riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees Mai Treial. Pikema tervituskõnega esines Tartu abilinnapea Vladimir Šokmann- rääkides linna arengutest ja plaanidest sotsiaalvallas.

Sotsiaalministeeriumi abiminister Peeter Laasik tutvustas külalistele tervishoiu finantseerimise põhimõtteid Eestis- samuti viimase aja saavutusi ja plaanitavaid muutusi. Peremeditsiini arengust Eestis aastatel 1991-2005 rääkisid sotsiaalministeeriumi peremeditsiini arendusnõunik professor Heidi-Ingrid Maaroos ja dotsent Ruth Kalda. Vastati külaliste küsimustele.

<strong>Eestis kolmandat korda<br /></strong>“Sellised Balti parlamentide sotsiaalkomisjonide kokkusaamised on juba päris “eakas tegu”- alustatud 1995. aastal-” teadis Mai Treial rääkida. “Eestil oli sel korral võimalus külalisi vastu võtta juba kolmandat korda. Käiakse ükskord ühe- teinekord teiste juures. Järgmine vastuvõtja on Leedu ja tõenäoliselt saab see teoks juba järgmise aasta esimesel poolel- sest sügisel on Läti parlamendi valimised ja siis on aega mõelda üksnes valimistele.”

Esimene kokkusaamine oli korraldatud foorumina- kuulati ettekandeid. Edasiste kohtumiste osas võeti suund- et käsitletakse osapooli huvitavaid küsimusi ja tutvutakse teemavaldkonnaga ka kohtadel - külastatakse hoolekandeasutusi jt institutsioone.

“Meie kolleegidele jättis sügava mulje Maarja küla saamislugu- tegevus ja areng. Kogesime kõik selle pere külalislahkust ja omavahelist armastust ning seda- milline väärtus on sõprusel-” kommenteeris riigikogu sotsiaalkomisjoni esimees- lisades- et Maarja küla on andnud julgust asutada Eestis veel teinegi kodu - HARAKA kodu Harjumaal Saue vallas- lastele- kellel sügav või raske puue: “6. detsembril pannakse Tallinnas ametlik algus paika- et pakkuda arenguvõimalusi vähemalt 30 lapsele. Eestis on praegu üle 5000 raske või sügava puudega lapse- kellest osa vajab kindlasti süvendatud õpetust- kuidas elus toime tulla.”

<br /><strong>Juttu oleks jätkunud kauemaks<br /></strong>Huvipakkuv oli kokkusaamine ka peremeditsiini õppetoolis- küsimisi-kostmisi oleks jätkunud veel pikemakski ajaks. Nagu selgus- on perearstide tööks vajaliku infrastruktuuri probleemid naabritel aidanud lahendada Euroopa Liidu raha. Selle vastu tekkis huvi ka meie peremeditsiini õppetoolis- prof. Heidi-Ingrid Maaroosil.

“Huvipakkuva kogemuse sellest- kuidas kohalikud omavalitsused- koostöös seitse valda-linna- suudavad ja soovivad tegeleda tööturult tõrjututega- kuidas tööhõivet suurendada ja töötuid aktiviseerida- saime Voore aktiviseerimiskeskusega tutvudes-” sedastas Mai Treial. “Arvan- et kõige paremini võttis kohtumistel saadu-nähtu kokku meie Leedu kolleeg Algirdas Sysas. Ta ütles- et kuigi tänapäeval võib üha enam ja enam infot vahetada kabinetist lahkumata elektroonilisel teel- on asendamatud isiklikud kontaktid- see- mida kohapeal näed ja tajud.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.