Näo-lõualuukirurgid pidasid sünnipäeva

25. novembril tähistas Tartu ülikooli kliinikumi stomatoloogiakliiniku näo-lõualuukirurgia osakond oma 60. aastapäeva konverentsiga.

25. novembril tähistas Tartu ülikooli kliinikumi stomatoloogiakliiniku näo-lõualuukirurgia osakond oma 60. aastapäeva konverentsiga.

Emeriitprofessorid Edvitar Leibur ja Maie Lõvi-Kalnin rääkisid konverentsil osakonna ajaloost. Ettekande teemal “Alveolaarjätkelõhe kirurgiline ravi autoplastika teel” tegi Irina Raudjärv (kaasautor Marianne Soots). Ettekande näopiirkonna traumade retrospektiivsest analüüsist olid koostanud Liis Veede ja Peeter Müürsepp.

<strong>Arengud läbi aastate<br /></strong>5. juulil 1945. aastal avati kirurgilise stomatoloogia osakond Tartu II haavakliinikus (Puusepa 6) prof. Valter Hiie eestvedamisel. Kirurgilise stomatoloogia osakond oli kuni 1952. aastani ainuke stomatoloogia statsionaar Eestis ning ravi vajajaid võeti vastu üle vabariigi.

Kui osakond avati 20 voodikohaga- siis 1991. aastaks tõusis voodikohtade arv 30-ni. Alates 2003. aastast on avatud voodikohti osakonnas kümme.

“Seoses osakonna töö efektiivsemaks muutumisega on voodikohtade arv vähenenud 50 protsenti- samas on operatsioonide arv vähenenud vaid 10 protsenti-” räägib osakonna juhataja Marianne Soots. “Haige keskmine ravil viibimine on langenud neljale voodipäevale- voodihõive ja kirurgiline aktiivsus on tunduvalt tõusnud.”

<strong>Töö spetsiifika ja hea tase<br /></strong>Näo-lõualuukirurgia osakonnas moodustab erakorraline töö 60 protsenti. “2004. aastal opereeriti erakorralistest haigetest esimese kahe tunni jooksul 53-7 protsenti. See näitab koduste valvete pingelisust- sest lisaks erakorralistele statsionaari ravile võetud haigetele tuleb veel kohal käia ambulatoorset abi vajajate puhul-” selgitab Soots.

Osakonna ambulatoorsest tööst moodustavad vältimatu abi ravijuhud veidi alla kolmandiku.

Näo-lõualuukirurgia osakonna arstid kuuluvad mitmesse erialaorganisatsiooni: Rahvusvahelisse Suu- ja Näolõualuukirurgide Assotsiatsiooni (IAOMS)- Euroopa Kranio-Maksillofatsiaalkirurgide Assotsiatsiooni (EACMFS)- Balti Näo-lõualuu ja Plastilise Kirurgia Assotsiatsiooni (BAMPS). Teaduslike ettekannetega on esinetud konverentsidel nii Euroopas kui Ameerikas.

“Näo-lõualuukirurgia osakond on saavutanud ravitaseme- mis vastab kaasaegsele eriala arengule Euroopas ja mujal. See on olnud võimalik kõigi arstide- õdede ja põetajate ühiste pingutuste varal igapäevases töös- pideva enesetäiendamise ja koostööpartnerite abil-” tõdeb Marianne Soots.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.