Jälgimispalatis saab patsiendi seisundist parema ülevaate

TÜ kliinikumi psühhiaatriakliinikus tegutseb iselaadne väike EMO. Juba aasta on olnud töös eraldi jälgimispalat, kus kuni kuue tunni jooksul selgitatakse välja, kas patsient vajab hospitaliseerimist või mitte.

TÜ kliinikumi psühhiaatriakliinikus tegutseb iselaadne väike EMO. Juba aasta on olnud töös eraldi jälgimispalat- kus kuni kuue tunni jooksul selgitatakse välja- kas patsient vajab hospitaliseerimist või mitte.

Psühhiaatriakliinikusse saab pöörduda 24 tundi ööpäevas. Jälgimisruumis võtab vastu õde- kes vajadusel kutsub välja valvearsti.

Varem toimus haigete jälgimine osakonnas- aga see polnud korrektne- kuna niisugune teenus käib ambulatoorse vastuvõtu alla. “Haigeid traumeeris kindlasti ka see osakonna territooriumil viibimine. Privaatsust polnud. Jälgimispalatis on ainult kaks kohta ja seal on võimalik olla rohkem omaette-” hindab psühhiaatriaosakonna arst-resident Raine Pilli eraldi jälgimisruumi vajalikkust.

<strong>Tullakse ise või kiirabiga<br /></strong>TÜKi psühhiaatriakliiniku akuutosakonna arst-õppejõu Tuuli Kiensi sõnutsi pöördutakse sinna väga erinevate kaebustega: skisofreeniahaiged- neurootiliste probleemidega inimesed; on käinud ka söömishäiretega patsiente. Kõige sagedasemad on siiski alkoholiprobleemid.

“Päeval tullakse rohkem omal initsiatiivil- öösiti toob kiirabi enamasti rahutumaid- psühhoosiga haigeid-” lisab Raine Pilli. “Vahel juhtub ka nii- et kiirabi ei saa patsiendiga hakkama. Siis võetakse politsei appi. Alko- ja narkojoobe ekspertiise teostatakse samuti siin. Nemad tulevad ka politsei valve all.”

Vahel tuleb ette ka ohtlikke situatsioone. Peab olema hästi kannatlik ja kiiresti reageerima. Falcki turvamehed tulevad kutse peale kiiresti kohale. Akuutosakonna õe Leila Tähnase sõnutsi on turvamehe abi tulnud kasutada kõige enam joobes patsientide puhul- kes ei saa aru- et neid ei teenindata- ega soovi lahkuda.

“Kui joobes patsiendi psüühiline seisund nõuab mingil põhjusel eritähelepanu- siis me loomulikult võtame ta jälgimisele. Aga purjus inimest- kes tahab lihtsalt kaineks saada- me ei teeninda-” selgitab Pilli.

Sedagi on ette tulnud- et politsei või kiirabi ei suuda otsustada- mida prognoosimatu käitumise ja napsuse kodanikuga peale hakata- ning psühhiaatriakliiniku valvearstile helistanud. “Kui olukord meilegi segane tundub- siis oleme soovitanud selle inimese siia tuua. Jälgimispalatis saab ju alati vaadata ja otsustada- mida edasi teha-” teab kogenud psühhiaater Tuuli Kiens.

<strong>Odavam ja ülevaatlikum<br /></strong>Jälgimispalat on hea võimalus otsustada- kas patsient vajab edasist haiglaravi või mitte. “Kuue tunni jooksul võib ju seisund paraneda- ta saab rääkida nii õe kui tohtriga. Ka vestlusega on võimalik probleemid ära lahendada. Siis vaatame- kas kutsume ambulatoorsele vastuvõtule või polegi vaja rohkem tulla. Mõni vajab vaid psühholoogi abi. Aga vahel ei olegi vaja kuut tundi siin olla-” räägib dr Kiens.

Ent mitte alati ei õnnestu vestluse käigus patsiendist ülevaatlikku pilti saada. “Psüühikahäired on keerulised. Sageli ei oska veel tunniajase vestluse põhjal öelda- mis inimesel viga võiks olla. Vahel ei selgu tegelik probleem ka kuuetunnise jälgimise käigus. Siis võtame haiglasse.”

Sugugi mitte kõik patsiendid ei ava ennast. Sageli tuleb ka kogemusega spetsialistidel rohkem aimata- milles inimese probleemid seisnevad.

“Näiteks kui on tegemist väga raske depressiooniga- kus haigega ei saagi kohe kontakti. Siis on väga raske otsustada- millisesse osakonda patsient paigutada-” sedastab tohter. “Kui ta võib enda tervisele või ümberkaudsetele ohtlik olla (keeldub söömisest ja joomisest- on suitsiidne või vägivaldne)- siis paneme enamasti akuutosakonda. Ka psühhiaatriaosakonnas on intensiivravi palat olemas.”

<strong>Üle 2000 patsiendi aastas<br /></strong>Jälgimispalat TÜKi psühhiaatriakliinikus on töös 2004. aasta detsembrist. Kui varem tuli patsiente aastas 1500 ringis- siis eelmisel aastal ületati 2000 piir.

“Võib-olla on see sellepärast nii- et nüüd võtame patsiente rohkem jälgimisele. Nii tuleb odavam ka - saab vaadata- kas on üldse vaja haiglasse võtta-” arvab jälgimisõde Leila Tähnas. “Siin need kuus tundi näitavad ka motivatsiooni ära. Muidu tuli ette- et patsient võeti haiglasse ja järgmisel päeval arvas ta- et nüüd aitab küll.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.