JUHTKIRI:

Üsna tahte vastaselt

<strong>Üsna tahte vastaselt</strong>

Psühhiaatrite töörütmi on sassi löönud Psühhiaatrilise abi seaduses jõustunud muudatused. Täpsemalt see- mis paneb just kohalikule omavalitsusele kohustuse esitada kohtule avaldus isiku tahtest olenematu ravi kohaldamiseks. Ning see- et kohus peab oma (jaatava) otsuse tegema 48 tunni jooksul ravile sattumise algusest- kui soovitakse patsiendi pikemaks ajaks ravile jätmist.

Põhiseadusega võib see kõik ju kenasti kooskõlas olla. Kuid tegeliku eluga? Kui näiteks reede õhtul satub psühhiaatriakliinikusse põhjalikus deliiriumis patsient- siis võib vist vaid Aladdini imelambi abiga suuta temalt viivitamatult välja pinnida andmed omaste ja elukohajärgse omavalitsuse kohta ning nendega kontakti saada- et viimased veel laupäeval-pühapäeval (enne on arstidel mõistagi vaja sooritada ka kõik vajalikud protseduurid ja nendest samuti teada anda) kohtutee ette võtaksid- raviks loa saaksid ning selle loa siis tagasi arstideni toimetaksid.

Üks noor psühhiaater avaldas arvamust- et kabinetijuristid on ilmselt sinisilmsel seisukohal- nagu oleks siinses tervishoiusüsteemis iga haige jaoks üks arst- kes ainult temaga tegelema hakkabki. Diagnoosib ja ravib- seda muidugi- aga lisaks otsib veel sugulasi- võtab nendega kontakti- teeb kindlaks haige elukoha- suhtleb omavalitsusametnikega jne.

Kokkusattumusena tõdeb tänases MU-s ka perearstide seltsi juht Madis Tiik- et seaduseelnõud kipuvadki igasuguse menetlemise ja kooskõlastamise käigus kummaliselt muutuma. “Tulemus on tihti risti vastupidine sellele- mida algselt arstide ekspertgrupis näha taheti-” kinnitab Tiik.

Tihtipeale ei olegi aru saada- mis hetkel asi õigupoolest “vasakule ära” kiskuma hakkas. Nii püüdis ka MU toimetaja mitu korda justiitsministeeriumist teada saada- kes konkreetselt nimetatud seadusesse selle kohaliku omavalitsuse rolli sisse kirjutas. Paraku tulutult.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.