Mart Loog käivitab uut laborit

Ameerikast Eestisse naasnud TÜ tehnoloogiainstituudi vanemteadur
Mart Loog pälvis detsembris Howard Hughesi Meditsiiniinstituudi
(HHMI) ja Euroopa Molekulaarbioloogia Organisatsiooni (EMBO) grandi
iseseisva uurimislabori käivitamiseks- vahendas Universitas
Tartuensis HHMI uudist.

Koos kolme Ungari ja kahe Tšehhi teadlasega väljavalituks osutunud Loog ütles- et tema proteoomikalabori keskne uurimisteema on proteiini kinaaside signaalsüsteemid eukarüootses rakutsüklis. Lihtsamalt öelduna hakkab tehnoloogiainstituudis paiknev labor uurima rakkude pooldumist kontrollivaid mehhanisme. Uuringutest saadud tulemused on rakendatavad vähirakkude pooldumist pidurdavate strateegiate väljatöötamisel.

Grandi (EMBO/HHMI Startup Grant) omanik saab 74 000 USA dollarit aastas kolme aasta jooksul (kokku <em>ca</em> 3 mln kr) ning selle saamine on märk tõelisest meisterlikkusest teadusmaailmas- märkis ülikooli ajaleht.  Lisaks abile labori rajamisel on grandi võtmeelemendiks edaspidise toetuse tagamine - instituudid- kus toetusesaajad laborit rajama hakkavad- on võtnud endale kohustuse tagada teadlase tegevuse finantseerimine pärast grandi otsalõppemist.

Mart Loog oli ka üks kolmest noorest teadlasest- keda peaminister Andrus Ansip nimetas oma tervituskõnes TÜ tehnoloogiainstituudi uue hoone avamisel.

“Teisalt on oluline- et Eesti andekad noored teadlased leiaksid piisavalt irriteerivaid väljakutseid kodus. Selles mõttes on just Tartu ülikooli tehnoloogiainstituut omamoodi teenäitaja- kuhu on tagasi pöördunud või pöördumas nii mitmedki nimekates välisülikoolides doktorikraadi kaitsnud või neis end järeldoktorina täiendanud noored teadlased. Olgu siis Mart Loog- Lauri Vares- Lauri Toom jt-” ütles peaminister möödunud aasta 26. augustil.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.