Väikehaiglate õdede palgatõus jääb õhku

Möödunud kolmapäevasel kohtumisel sotsiaalministeeriumis ei jõudnud haiglate, õdede ning arstide liidu, haigekassa ja ministeeriumi esindajad üksmeelele 2006. aasta alampalgaleppe
täitmise osas.

Möödunud kolmapäevasel kohtumisel sotsiaalministeeriumis ei jõudnud haiglate- õdede ning arstide liidu- haigekassa ja ministeeriumi esindajad üksmeelele 2006. aasta alampalgaleppe<br /> täitmise osas.

Alampalgalepet ei suuda täita Eesti 19st haiglast seitse väikehaiglat. Jõulude eel leppe täitmise katkestamisest teatanud haiglate liit on endiselt seisukohal- et praeguses olukorras pole võimalik lepet täita.

“Tegime otsuse peatada palgaleppe täitmine pärast seda- kui saime kätte haigekassa lepingud-” ütles haiglate liidu esindaja- Rakvere haigla juhataja Rain Sepping kohtumise järgsel pressikonverentsil 11. jaanuaril. Seppingu sõnul ei ole haigekassa täitnud tingimusi- et ravijuhtude arv jääb samaks ning lisaraha tuleb eelkõige palkade jaoks.

Sotsiaalministeerium väidab- et haiglatel pole alust palgakokkuleppest taganemiseks: alampalgatõusuks on haigekassa eraldanud 212 miljonit krooni ja sotsiaalmaksu miinimummäära tõstmise tulemusena on haigekassa tulubaas suurenenud veel 120 miljoni krooni võrra.

“Me ei eita probleemi-” ütles abiminister Peeter Laasik haiglate rahapuuduse kohta. “Probleeme on- aga neid ei saa lahendada ja ühendada palgaleppega-” vahendas BNS abiministri sõnu.

Abiministri hinnangul on inflatsiooni mõju haiglatele oluline teema. “Inflatsiooni teemal peavad haiglate liit ja haigekassa leidma lahenduse- seda aga tervishoiutöötajate miinimumpalgast eraldi-” on öelnud Laasik sotsiaalministeeriumi pressiteates. Niipea- kui haigekassa juhatus ja haiglate liit on välja arvutanud tervishoiusektori viimase kahe aasta reaalse inflatsiooni- saab lisakulu arvestada kulupõhisesse hinnamudelisse.

Arstide liidu president Andres Kork ja haigekassa juhatuse esimees Hannes Danilov on tunnistanud- et tervishoiu rahastamissüsteemi peaks muutma nii- et regionaalhaiglad ja väikehaiglad ei oleks ühel pulgal. Kuid mõlemad leiavad- et juba sõlmitud palgalepet tuleb täita.

Palgaleppe täitmise poolt aktiivselt sõna võtnud õdede liidu president Ester Pruuden ütles BNSile- et kuigi lõplikku lahendust veel pole- on olukord lootusrikas. Pruudeni sõnul selgub see- kes tegelikult alampalka maksta ei jõua- ilmselt alles jaanuari palka kätte saades.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.