JUHTKIRI:

Vastujõud toimib

<strong>Vastujõud toimib</strong>

Laias plaanis näib- et terviseedendus on endiselt arsti ja maakonna terviseedendaja õlul- kuigi kõik tunnistavad- et kõigepealt peab inimene ise oma tervisele (mitte ainult haigusele) mõtlema ja tahtma terve olla.

Pole sugugi lihtne valgustada aastakümneid sööti jäetud valdkonda või muuta teise inimese eluviisi. Mis siis- et Eesti riik on terviseedendust ühel või teisel moel rahastanud viimased kümme aastat ehk püüdnud eestlaste terviseharjumusi mõjutada.

Selle ajaga peaks olema küll kriitilise massi piir ületatud ja kümne aasta terviseedenduse tulemused inimeste tugevamas tervises kajastuma.

Mõni ütleb- et teist inimest ei saagi muuta. Ja arst võib tüdineda- kui ta on rääkinud patsiendile tulutult korra- kolm või neli- et eluviis mõjutab enim ja oma tervist saab ta ise hoida.

Kas peaks nutma või naerma- kui arst püüab patsiendile rääkida tervise hoidmise lihtsatest tõdedest- aga patsient katkestab teda küsimusega: “Kas ma nüüd oma retseptid saaksin?”<br /> Siin pole imestada Eesti arstide skepsist patsientide teadlikkuse ja motiveerituse osas.

Vägisi ei ole mõtet tervislikku mõttelaadi peale suruda. Teame ju- et igale jõule mõjub vastujõud.<br /> Tegelikult on terviseedendajate vägi laienemas: omavalitsustes ei ole küll veel terviseedendajaid palgatud- aga põhitöö kõrvalt organiseerivad vallatöötajad-terviseedenduse entusiastid tervisepäevi ja sportlikke tegevusi.

Raplamaa Juuru valla sotsiaaltöötaja Marina Runno usub- et perearstil - kelle juures ta muide enne vallavalitsusse tööle asumist velskrina töötas - on kergem- kui valla teisedki inimesed tervist edendama ergutavad.

Tõsi- eestvedaja tahaks ikka- et näiteks tervisepäevale tuleks rohkem rahvast ja et ujulas või suusaradadel satuks ta sagedamini nägema teiste seas uusi nägusid.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.