Valga neeruhaiged saavad hemodialüüsravi kohalikus haiglas

Eelmise aasta lõpust töötab Valga haiglas Tartu ülikooli kliinikumi sisekliiniku nefroloogia osakonna satelliit-hemodialüüsikabinet.

Eelmise aasta lõpust töötab Valga haiglas Tartu ülikooli kliinikumi sisekliiniku nefroloogia osakonna satelliit-hemodialüüsikabinet.

Vajaduse selle järele tingis asjaolu- et kogu maailmas- sh Eestis kasvab pidevalt neeruasendusravi (NAR) vajavate patsientide arv- Eestis on nende iga-aastane juurdekasv 7-10 protsenti. Hemodialüüsravil on neist umbes 28- peritoneaaldialüüsil 16 ja transplanteerituid 56 protsenti.

<strong>Kuni neli patsienti korraga<br /></strong> Seni sai Valgamaa elanikele dialüüsravi meetoditest rakendada peamiselt vaid peritoneaaldialüüsi. Hemodialüüsravi (HD) protseduuri peaks patsient saama kolm korda nädalas- ühe protseduuri kestus on 4-5 tundi. See aga eeldab- et hemodialüüsikeskus peaks olema võimalikult kodu lähedal.

Valgas saab HD protseduure teha korraga kuni neljale patsiendile. Kasutusel on uus ja kaasaegne aparatuur firmalt Fresenius: HD aparaadid 4008S ja veepuhastus AquaWTU 250- mis tagavad kvaliteetse ja ohutu teenuse.

TÜ kliinikumi sisekliiniku nefroloogia osakonna juhataja Madis Ilmoja sõnul sai HD-kabineti avamine teoks tänu meeldivale ja tulemuslikule koostööle AS Valga Haigla kolleegidega. Eeskätt tuleb tänada juhatuse esimeest Riho Tapferit- haldusjuhti Jüri Tederit ja ülemarsti Merike Salumäed.

<strong>Nefroloogia-alane koolitus<br /></strong> 23. jaanuaril korraldati Valga haiglas nefroloogia-alane täiendkoolitus Valgamaa arstidele- mille käigus oli kõigil huvilistel ühtlasi võimalus tutvuda uue HD-kabineti tööga. Kohal olid TÜK sisekliiniku juhataja professor Margus Lember- sisekliiniku nefroloogia osakonna juhataja Madis Ilmoja ning nefroloogid Eino Sinimäe ja Kadri Lilienthal.

Prof. Margus Lember rääkis neeruhaiguste skriinimise vajalikkusest ja mõttekusest- lähtudes selles just perearsti olemasolevatest võimalustest.

Kadri Lilienthal käsitles neeruhaigusi üldisemalt ning just perearsti töös sagedamini ette tulevad probleeme - sagedased urotrakti infektsioonid ja nende ravitaktika- riskigrupi patsientide (diabeedi- ja hüpertooniahaigete) jälgimise soovitused- et võimalikult varakult avastada krooniline neerukahjustus.

Madis Ilmoja rääkis koolitusel juba väljakujunenud kroonilise neerupuudulikkusega haige käsitlusest ja sagedasematest probleemidest - aneemia ja kaltsiumi-fosfori ainevahetuse reguleerimisest kroonilise neerupuudulikkusega haigel.

Eino Sinimäe käsitles erinevaid neeruasendusravi meetodeid: hemodialüüs- peritoneaaldialüüs ja transplantatsioon.

<strong>Mullu 60 neerusiirdamist<br /></strong> Eelmisel aastal tehti Eestis 60 neerusiirdamist ja 2005. aasta lõpus oli Eestis juba üle 300 funktsioneeriva transplantaadiga inimest. Kroonilise neerupuudulikkuse ravimeetoditest tagab siirdamine kõige parema elukvaliteedi- kuid see ei sobi kaugeltki kõigile.

Neeruhaigus võib tabada igaüht ja igas eas- kuid õigeaegse raviga on sageli võimalik neerukahjustuse ja neerupuudulikkuse süvenemist aeglustada.

<br /><strong>KADRI LILIENTHAL<br /></strong>Lääne-Tallinna keskhaigla nefroloog

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

14. august 2018

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

mai 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

juuli 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.