Regionaalhaigla pakub ööpäevaringset interventsionaalkardioloogilist abi

Jaanuari algusest avas PERi kardioloogiakeskus ööpäevaringse valveteenistuse, et teha ägeda müokardiinfarkti puhul haigetele vajadusel primaarset ja päästvat angioplastikat, mis varem oli haiglas kättesaadav vaid tööpäevadel õhtul kella kaheksani.

Jaanuari algusest avas Põhja-Eesti Regionaalhaigla kardioloogiakeskus ööpäevaringse valveteenistuse- et teha ägeda müokardiinfarkti puhul haigetele vajadusel primaarset ja päästvat angioplastikat- mis varem oli haiglas kättesaadav vaid tööpäevadel õhtul kella kaheksani.

Regionaalhaigla kardioloogiakeskuse juhataja Margus Viigimaa ütles- et viimase aja uuringute põhjal peetakse ägeda müokardiinfarkti puhul tuntud ravimeetodist trombolüüsist paremaks meetodiks koronaararteri laiendamist.

Oluline on abi anda esimese kolme tunni jooksul alates infarktisümptomite tekkest. Kiire operatsioon tagab parema elulemuse- vähendab korduva infarkti ja insuldi võimalust.

Samasugune valveteenistus on juba varem avatud Tartu ülikooli kliinikumis. Need kaks suurhaiglat on Eesti kaks ägeda infarkti ravikeskust. Trombolüüsi tehakse ka mitmes väiksemas haiglas.

“Ööpäevaringse teenistuse avamisega viime ellu ka infarkti ravijuhiseid- kus eelistatakse paremat ravivõimalust-” lisas Viigimaa.

Ööpäevaringses valves olevad arst ja kolm õde peavad väljakutse peale haiglasse jõudma poole tunniga.

Kui 2003. aastal oli regionaalhaigla kardiointensiivis ravil 663 infarktihaiget- siis eelmisel aastal oli patsientide arv juba 723.

Kardioloogiakeskuse kardioloog Jaanus Laanoja märkis- et ägeda südamelihase infarkti puhul kasutati mullu 128 juhul varasemat meetodit - trombolüütilist- trombi lahustavat ravi- mis oli südame pärgarteri umbumise korral veel mõni aasta tagasi peaaegu ainus meetod.

Uuemat meetodit - primaarset koronaarinterventsiooni - kasutati 120 haigel. Tänavu langeb kaalukauss ilmselt juba viimase kasuks.

“Uuringud on näidanud- et pärgarteri verevoolu on parem taastada koronaarintervensiooni teel- asetades eelnevalt laiendatud veresoonde metallkarkassi-” kinnitas Laanoja. “See on südamelihasele säästvam. Oluline on seejuures just ajaline kriteerium- kolm tundi rinnavalu algusest.”

Nii Viigimaa kui Laanoja nentisid- et harvad pole juhtumid- kui kiirabi viib patsiendi esmalt kodulähedasse haiglasse- kus puudub koronaarinterventsiooni võimalus. Hiljem tuuakse haige ikkagi regionaalhaiglasse- vahepeal läheb aga kaduma väärtuslikku aega.

Laanoja sõnul on Soomes interventsionaalkardioloogiline ööpäevaringne valve ainult Helsingi ülikooli haiglas. Paremini on valveteenistused käivitunud väiksema pindala ja kompaktsema asustusega riikides.

“Oluline on see- et valveteenistus on meil nüüd käivitunud-” rõhutas Laanoja. “Eks tasapisi areneb edasi ka koostöö teiste osapooltega- sealhulgas kiirabiga.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.