PILK: Töövarjuna hambaravis

“Eks kõige jubedam oligi vist hamba väljatõmbamine. Siis oli ikka verd ka näha...” tunnistab Anna Vasli Räpina Ühisgümnaasiumi Xb klassist, kes veetis terve pika päeva hambaarsti kabinetis. Töövarjuna.

“Eks kõige jubedam oligi vist hamba väljatõmbamine. Siis oli ikka verd ka näha...” tunnistab Anna Vasli Räpina Ühisgümnaasiumi Xb klassist- kes veetis terve pika päeva hambaarsti kabinetis. Töövarjuna.

Kui koolis majandusõppe tunnis pakuti välja võimalus minna n-ö töövarjuks- siis Anna jutu järgi oli tal kohe esimene mõte- et läheks hambaarsti tööd seirama. “See tundus igatahes huvitav. Tavaliselt ju sinna hambaarsti juurde ise ei minda. Ikka kardetakse.”

Mõeldud-tehtud. Õpetaja antud infoleheke näpu vahel- läkski ta Räpinas nimekaimust hambaarsti Anna Matto juurde kokku leppima. Minna polnud vaja aga üldse kaugele- sest Matto Hambaravi OÜ omanik on ühtlasi ametis sellesama kooli hambatohtrina. “Tundub- et hambaarst sellisest töövarju päevast väga palju ei teadnud- aga ega ta vastu ka olnud-” tõdeb neiu tagantjärele.

“No ei saanud ära öelda- ma ju koolis ka hambaarst-” selgitab omalt poolt Anna Matto- pakkudes töövarjupäeva eelõhtul välja- et eks see kõik järgmisel päeval ilmselt natuke tüli ikka kaasa toob.

Igatahes oli õpilane Anna novembri viimase neljapäeva hommikul kell 8.30 hambaarst Anna juures kõpsti kohal. Tõsi küll- mitte kooli hambaravikabinetis- vaid viimase põhitöökohas. “Kui lõunapaus välja arvata- siis veetsin seal terve pika päeva kell viieni õhtul välja-” räägib Anna Vasli. “Mulle meeldis väga - seltskond oli hea ja oli ka palju huvitavat. Seal oli ikka päris mitu ja erinevat juhtumit.”

Kui kõige jubedam oli töövarjuna hammast välja tõmmata- siis kõige huvitavamaks juhtumiks peab Anna tagantjärele hinnates seda- kui hambaravitoolis oli üks väike laps- kes väga-väga kartis. “Ema oli tal kõrval ja toetas. Ning huvitav oli jälgida- kuidas arst lõpuks ikka oma töö tehtud sai.”

Seekord Anna ise veel hamba ravimises kätt proovida ei saanud. Lihtsalt vaatas pealt- mida tehakse. “On hea- et mul oli selline võimalus. Mõnus oli olla- kõike seletati - sain kogemuse- mida igaüks ei saa. Ise hambaarsti toolis olles ei kujuta ju ette- mis sinuga tehakse. Võrdluses teistega- kes samast klassist ja koolist töövarjuks käisid- võib vist öelda küll- et minul oli kõige huvitavam-” vahendab ta hilisemaid muljeid.

Samas kinnitab neiu- et ei läinudki hambaarsti töövarjuks kindla mõtte ja eesmärgiga tulevikus seda ametit pidama hakata. Aga et tal praegu oma sõnutsi ka ühtegi teist kindlat ameti-eelistust ei ole- siis polevat see üldsegi võimatu- et nii võib juhtuda. Igatahes ei tundunud see töö talle raske. Füüsiliselt. “Aga kujutan ette- et arsti töös peab väga julge olema. Vastutus on päris suur- et ei juhtuks midagi-” lisab ta.

Kuidas aga hambaid ravima tulnud patsiendid sellesse suhtusid- et neid üks silmapaar tavapärasest rohkem jälgimas on? “Hambaarst selgitas enne ära ja keegi vastu ei olnud. Tunti pigem huvi- et mis päev see töövarju päev selline on- sest enamik polnud sellest kuulnudki-” räägib Anna- kes sai nõnda ettevõtmist kodukandis laiemalt tuntuks teha.

Nii nagu ta ise sai siis kindlasti palju selgemaks- mida hambaarsti amet endast kujutab.

“Eks ma püüdsin talle nii palju seletada ja selgitada kui võimalik- et ta saaks võimalikult hea ülevaate sellest tööst. Ka sellest- mida siis parajasti näha ei olnud- kuid millega üks hambaarst kõik peab hakkama saama-” räägib hambaarst Anna Matto. “Ja kui nüüd tagantjärele hinnata- siis tegelikult ei teinud Anna meile üldse tüli- istus kogu aeg väga vaikselt. Nii et oli tavaline tööpäev. Hea päev. Pärast tööaja lõppu rääkisime veel pikalt- sattusime täitsa jutusoonele. Eks jagasin oma kogemusi nii palju- kui sain.”

Praegu on Anna Matto igatahes kindlalt seda meelt- et kui keegi tänavusel töövarju päeval jälle tuleks palvega tema tööd kõrvalt vaadata ja jälgida- siis võtaks ta endale “varju” küll.

Võib-olla saab see olema taas Anna Vasli- aga võib-olla mitte. Neiu sõnutsi pole ta nimelt veel otsustanud- kuhu järgmisel korral minna ega välista seetõttu ka hambaarsti töövarjuks naasmist. Aga see olevat juba praegu selge- et üldiselt soovib ta “varjutama” minna kindlasti.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.