PILK: Elva rahva magnetarst

Tartumaa suurima nimistuga perearst Maarika Kukk ei tee mingeid ettevalmistusi oma nimistu vähendamiseks, sest ta ei pea võimalikuks patsiente oma nimistust minema saata.

Tartumaa suurima nimistuga perearst Maarika Kukk ei tee mingeid ettevalmistusi oma nimistu vähendamiseks- sest ta ei pea võimalikuks patsiente oma nimistust minema saata.

Rakverest pärit Maarika Kukk on Elva rahvast ravinud 22 aastat- sellest perearstina kümme aastat. Selle ajaga on tema nimistusse kogunenud üle 2500 inimese. Aga 2007. aastast võib üle 2000 inimese nimistus olla vaid haigekassa kooskõlastusel ja maavanema loal- nagu ütleb Eiki Nestori allkirjaga sotsiaalministri kehtiv määrus.

Maarika Kukk ei tee sellest enda jaoks probleemi. “Tahaks näha- kes julgeb tulla patsientidele ütlema- et tänasest on teil keegi suvaline perearst-” ennustab ta nimistute vägisi lõhkumisele nii arstide kui ka patsientide vastuseisu.

Ta hindab praegust süsteemi- kus iga arst tunneb oma võimeid ja teab- palju inimesi ta jõuab teenindada ning millal ta abiarsti vajab. Maarika Kuke juures töötab abiarstina Elva haigla pediaater Kaja Liik. “Tänu abiarstile ja tublile õele saan igal aastal kätte oma täispuhkuse-” kinnitab dr Kukk. “Järjest kuud aega ära ei ole- aga juppide kaupa olen igal aastal korralikult puhanud.”

Sellega- et Eesti perearstiabis puudub konkurents- nagu väidab Tartu maakonnaarst Martin Johanson- ei ole Maarika Kukk nõus. “Inimestel on ju täielik vabadus liikuda ja valida endale meeldivaim arst. Teisalt see- palju kellelgi patsiente on- näitabki- kuidas perearst konkurentsile vastu on suutnud panna.”

Praksise algusaastaid meenutades tunnistab Maarika Kukk- et raskusi oli väga palju: nimistu järkjärguline kogumine- majandusprobleemide lahendamine. “Kõik oli võõras ja raske-” möönab ta tagantjärele. “Kas need raskused oleks võinud olemata olla- seda ei oskagi öelda. Eks need omamoodi karastasid ja õpetasid.”

Ometi on ta veendunud- et iga arst- sealjuures noor perearst- peab ise endale koguma nimistu. Ta ei pea õigeks- et algaja elu tehakse kergeks ja antakse kõik valmiskujul kandikul kätte.

“Ka mina alustasin väga väikesest arvust-” meenutab lastearsti taustaga perearst Maarika Kukk praksise algusaastaid. “Olin lastejaoskonna arst 800 lapsega - lastejaoskonnad olid väga väikesed. Siis hakkasid tulema laste emad- isad ning hiljem ka vanaemad ja vanaisad." Täiskasvanute tohtritel oli kergem nimistut koguda- usub Kukk- sest täiskasvanute arstidel olid suuremad jaoskonnad- kuni 2000- 3000 inimest.

Oma perearstiaastate alguses väikese- veidi üle tuhandese nimistuga töötades oli praksist raske majandada- meenutab Maarika Kukk. Ei saanud korralikku palka maksta õele ega endale- polnud võimalik teha kõiki vajalikke uuringuid. “Praegu ma uuringuid määrates mõtlema ei pea- suure nimistu puhul on võimalik teha kõiki uuringuid- mis vaja-” hindab dr Kukk suure nimistu ühte eelist.

Kes siis üldse võidab perearstinimistute vähendamisest? “Arvan- et ei võida keegi-” vastab Elva perearst. “Väike nimistu ei tasu ennast kellelegi ära. Kõige rohkem kaotavad patsiendid- kelle uurimine muutub raskemaks raha vähesuse tõttu-” leiab ta.

Selle kohta- kas tema suur nimistu võib kolleegides kadedust äratada- ei mõista Maarika Kukk jaa ega ei öelda. “Kadedust pole küll eriti aega olnud tajuda- tööd on lihtsalt nii palju- et kõrvaliste asjadega pole aega tegeleda-” lausub ta.

Maarika Kukel on noor patsientuur: 2500st inimesest 800 on lapsed. “Noored on ju ka laste emad ja isad-” lisab Kukk. Ta nõustub- et laste ja noortega töötaval perearstil jagub rõõmu palju. “Kindlasti on hästi positiivne- kui aastas on sünde kolmekümne ringis ning surmasid ainult kolm kuni viis-” heidab ta pilgu korraks nimistu peale.

“Kõige suurem tasu on see- kui inimene paraneb- eriti raskest haigusest-” loetleb dr Kukk tänulikke hetki. “Heldima paneb ka see- kui oma titadega tulevad need noored- kes on ise väiksest peale minu juures käinud. Siis on nii hea tunne- nagu oleks juba väga pikalt töötanud - ema- isa- laps- tema laps ja abikaasa ning tavaliselt ka vanavanemad. See ju ongi perearsti õige töö!” ütleb Maarika Kukk.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.