Ministeerium tahab vähendada ravimite juurdehindlust

Sotsiaalministeerium saadab neljapäeval kooskõlastusringile eelnõu ravimiseaduse muutmiseks, et seadusest välja arvata ravimite juurdehindluse määrade vahemikud jae- ja hulgimüügis, edastas BNS.

Sotsiaalministeerium saadab neljapäeval kooskõlastusringile eelnõu ravimiseaduse muutmiseks- et seadusest välja arvata ravimite juurdehindluse määrade vahemikud jae- ja hulgimüügis- edastas BNS.

Sotsiaalministeeriumi abiministri Peeter Laasiku sõnul otsustab praegu ravimite hulgi- ja jaemüügi juurdehindluse piirmäärad valitsus- kuid peab seejuures arvestama ravimiseaduses antud vahemikke.

Sotsiaalministeeriumi ettepaneku järgi jääks juurdehindluste üle otsustamine ka edaspidi valitsuse pädevusse- kuid kaoksid ravimite juurdehindluse määrad. “On vale olukord- kus seadusega on ravimite hulgimüügifirmadele tagatud miinimumkasum. Üheski teises valdkonnas ei taga riik seadusega minimaalset juurdehindluse protsenti-” ütles abiminister.

Praegu on valitsuse otsustatud juurdehindlus sõltuv seaduses kehtestatud kaalutud keskmiste vahemikest.

“Juurdehindluse piirmäära fikseerimine seaduses on liialt hulgimüüjate ja apteekide keskne ega luba valitsusel arvestada muid olulisi kriteeriume- milleks on peamiselt ravimite majanduslik kättesaadavus patsientide jaoks- ravimite turustamisega seotud riskid ja ravimituru mahu muutus-” ütles Laasik BNSile.

Jaanuaris sotsiaalministeeriumile edastatud pöördumises teatas Eesti ravimihulgimüüjate liit- et hulgimüügi juurdehindluse kaalutud keskmine on 2005. aasta kolmanda kvartali põhjal 6-59 protsenti ja jaemüügi keskmine juurdehindlus 19-21 protsenti. Praeguse ravimiseaduse järgi peab hulgimüügi kaalutud keskmine juurdehindlus jääma vahemikku 7-10 protsenti ja jaemüügi puhul 21-25 protsenti.

Laasiku sõnul tähendab juurdehindluste tõstmine keskmiselt ühe protsendipunkti võrra nii hulgi- kui jaemüügis üle 20 miljoni krooni suurust täiendavat kulu patsiendile ja haigekassale.

“Praegu kehtivate määrade järgi tuleks juurdehindlust tõsta vähemalt kolme protsendipunkti ehk üle 60 miljoni krooni võrra- siis alles ületaks juurdehindlus seaduses kehtestatud minimaalset piirmäära-” ütles abiminister.

Tema sõnul põhjustaks juurdehindluste tõstmine märgatavat patsientide omaosaluse ehk ravimikulutuste tõusu- mis on niigi juba suhteliselt kõrge. Eestis on patsientide omaosalus tervishoiukulutustes 24 protsenti- mis on üks suuremaid Euroopas. Suurema osa omaosalusest moodustavad just ravimid ja hambaravi.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.