Süstitav bifosfonaat lubati Euroopa turule menopausijärgse osteoporoosi raviks

Menopausijärgse osteoporoosi raviks mõeldud Bonviva (ibandroonhape) süstitav preparaat on nüüdsest Euroopas registreeritud, USAs saadi ravimile müügiluba veidi aega varem.

Menopausijärgse osteoporoosi raviks mõeldud Bonviva (ibandroonhape) süstitav preparaat on nüüdsest Euroopas registreeritud- teatavad ravimifirmad GlaxoSmithKline ja Roche. USAs saadi ravimile müügiluba veidi aega varem.

Tootjate sõnutsi on Bonviva näol tegemist esimese süstitava osteoporoosiravimiga omas klassis. See bifosfonaatide klassi kuuluv ravim on juba lubatud turule iga päev või üks kord kuus manustatavate tablettidena kümnetes riikides üle maailma- kaasa arvatud Eestis.

Suukaudset ibandroonhapet tuleb manustada aga püsti seistes ning seejärel ei tohi mõne aja jooksul pikali heita. Mõnedel naistel võib see olla raskendatud ning esineda võivad ka neelamisraskused. Nende jaoks peavad tootjafirmad süste parimaks valikuks. Bonviva süstelahust müüakse 3 mg/3 ml eeltäidetud süstaldes. Ravimit manustatakse veenisisese süstena 15-30 sekundi jooksul kolmekuuse intervalliga.

Euroopa Liidu müügiloa otsus tehti uuringu DIVA (Dosing IntraVenous Administration) tulemustele toetudes. Kaheaastase uuringu jooksul hinnati Bonviva efektiivsust- turvalisust ja talutavust võrreldes sama ravimi igapäevase tabletiga. Ravimifirmade andmeil on menopausijärgses eas naistel saavutatud igapäevase tabletiga lülisambamurdude riski vähenemine 62 protsendi võrra kolmeaastase ravi järel.

GlaxoSmithKline’i Eesti esinduse andmetel on elab meil vanusegrupis 50-79 aastat hinnanguliselt umbes 76 000 naist- kes põevad menopausijärgset osteoporoosi. 2004. aastal sai GSK teatel osteoporoosi ravi Eestis vähem kui 2000 inimest- sealjuures on arvesse võetud kõik erinevate osteoporoosi diagnoosidega patsiendid.

Bonviva süstelahus on näidustatud osteoporoosi raviks menopausijärgses eas naistel- et vähendada lülisambamurdude riski. Ravimi tõhusus reieluukaela murdude puhul ei ole tõestatud.<br /> Sagedasemad DIVA uuringus nähtud süstitava ibandroonhappe kõrvaltoimed olid luu-- lihas- või liigesevalud- gripilaadsed sümptomid ja peavalu.

Luukoe mineraalne tihedus nimmepiirkonnas suurenes DIVA uuringus süstitava ravimiga isegi rohkem kui tablettidega. Uuringus osales üle 1300 vabatahtliku naise- kel esines menopausijärgne osteoporoos. Uuringutulemusi tutvustati avalikkusele eelmise aasta novembrikuus Ameerika reumatoloogide iga-aastasel teaduskonverentsil.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.