Konverents “Nahk- reumaatiline haigus ja autoimmuunsus”

Itaalia väikelinnas Abano Termides toimus 2.–4. veebruarini esinduslik rahvusvaheline interdistsiplinaarne konverents, mis tõi Euroopa riikidest, samuti Iisraelist, Türgist, Iraanist, USAst ja Lõuna-Aafrika Vabariigist kokku reumatolooge, dermatolooge, immunolooge, füsiolooge jt erialade teadlasi ning arste. Loomulikult oli kohal Itaalia reumatoloogia raskekahurvägi.

Itaalias- antiikaega ulatuvate kuurortravi traditsioonidega väikelinnas Abano Termides Veneto maakonnas Padua lähistel toimus 2.-4. veebruarini esinduslik rahvusvaheline interdistsiplinaarne konverents- mis tõi Euroopa riikidest- samuti Iisraelist- Türgist- Iraanist- USAst ja Lõuna-Aafrika Vabariigist kokku reumatolooge- dermatolooge- immunolooge- füsiolooge jt erialade teadlasi ning arste. Loomulikult oli kohal Itaalia reumatoloogia raskekahurvägi.

Eestist olid konverentsi kuulama sõitnud Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloogid Tiina Veldi ja Tõnu Peets- allakirjutanu osavõttu konverentsist toetas ravimifirma MSD.

Pikkadel ja tiheda kavaga loengupäevadel kõlas üle 70 suulise ettekande ja näidati 60 posterit. Käsitleti autoimmuunsete reumaatiliste ja nahahaiguste üldpatogeneesi ja diagnostikat ning paljusid haigusi- mis haaravad erineval määral nii liigeseid ja sidekude kui ka nahka ja limaskesti: psoriaas ja psoriartriit- reumatoidartriit- luupuse erinevad vormid- süsteemne skleroos- dermatomüosiit- antifosfolipiidantikehasündroom- pemfigus- herpetiformne dermatiit- vaskuliidid- Beh?eti tõbi- perekondlik Vahemere-palavik jt.

Tulevikku vaatavate köitvate patogeneesiloengute kõrval lisandus väärtuslikku kliinilist teavet haiguste uudsest käsitlusest. Põhjalikult käsitleti reumaatiliste haiguste kirevaid nahamanifestatsioone. Nii reumaatiliste kui ka nahahaiguste ravis on palju sarnast- sest nende haiguste autoimmuunsed tekkemehhanismid on sarnased.

Konverentsi-teemalised materjalid ilmusid ka ajakirjades Clinical and Experimental Rheumatology<sup>1</sup> ning Trends in Immunology<sup>2</sup>.

<br /><strong>TÕNU PEETS</strong><br /> Ida-Tallinna keskhaigla reumatoloog- Eesti Reumatoloogide Seltsi esimees

<br /> ____________________________

<em><sup>1</sup> A. Doria- P. Sarzi-Puttini- A. Kuhn- G. Girolomoni (ed). Skin- Rheumatism and Autoimmunity. In: Clinical and Experimental Rheumatology 2006; 24 (1)- S 40: S1-S107.<br /><sup>2</sup> Autoimmunity.(Special issue). In: Trends in Immunology- 2005; 26 (11): 557-618.</em>

 

 

<em><br /></em><strong><u>LISALUGU:</u> Abano Peetri mõistatus</strong>

Abano Termide teatri- ja kongressimaja Itaalias- kus rahvusvaheline naha- ja sidekoehaiguste konverents toimus- kannab Pietro d’Abano nime.<br /> Küsisin möödujatelt- kes see mees on. Ei tundnud Pietrot Itaalia meditsiiniprofessor ega kohviku kelner. Aga kelnerid on viisakad ja abivalmis- üks ütles- et palun oodake- ma uurin välja. Läks- oli kaua ära- tuli ja ütles- et see on üks hästi kuulus arstiteadlane- aga ta elas väga ammu.<br /> Konverentsi vaheajal jalutasin teeristile- kus kasvas suur põõsas. Seal põõsas ta seisiski- suur kivist Pietro d’Abano- arst ja filosoof- sünniaasta 1250.<br /> Olles sündinud Abano Termides- õppinud arstiteadust ja olnud professor Pariisis- asus ta tööle kodulinna lähedasse- 1222. a asutatud Padua ülikooli tollases Vahemere-äärses suurriigis Veneetsias- kus sai kiiresti kuulsaks arstina ja hakkas rahuldama oma saamahimu- keeldudes konsulteerimast haigeid ilma tasuta. Võib-olla seetõttu või ka astroloogiaga mehkeldamise pärast anti ta kohtu alla kui maag. Täpsemalt süüdistati teda selles- et ta sai saatana abiga tagasi kogu raha- mille ta oli välja maksnud- ning et tema käes oli nn filosoofide kivi.<br /> Lapis philosophorum oli kesk+ajal välja mõeldud aine- mis kujutleti muutvat odavaid metalle kullaks ning mille abil olevat võimalik keeta nooruse eliksiiri. Arusaam väljamõeldud mineraalist- karmotist koosnevast filosoofide kivist pidavat ulatuma tagasi 8. sajandi araabia maailma. See olematu substants oli aga küllaldane- et teha süüdimõistev otsus inkvisitsioonikohtus.<br /> Veneetsias- kuhu Padua kuulus- võidutses keskajal usuline fanatism. Abano Peeter anti kaks korda inkvisitsioonikohtusse- kuid suri enne teise kohtupidamise lõppu 1316. Ta mõisteti süüdi ja karistati hauast väljakaevamise ja põletamisega- kuid keegi sõber- tõeline heategija- kaevas ta keha hauast enne välja ja säästis Peetri sellest karistusest- mistõttu inkvisitsioon pidi rahulduma avaliku hukkamõistu ja Peetri kuju põletamisega Abanos.<br /> Pietro d’Abanot on peetud holistliku (tervikliku) ja psühhosomaatilise meditsiini tähtsaks teerajajaks. Tema peateoseid “Lepitaja” (“Conciliator”- lõpetatud<br /> u 1303- trükitud 1472) räägib muu hulgas sellest- kuidas lausumised ja nõiasõnad võivad soodustada parenemist- ärgitades inimeses paranemistahte. Nii saavad muutused hinges tuua kaasa kehalise paranemise just arsti sõna läbi.

<strong>TÕNU PEETS</strong>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.