VÄINO SINISALU:

Kas Eestimaa rahvas joob end surnuks?

<strong>Kas Eestimaa rahvas joob end surnuks?</strong>

Üldtunnustatud rahvusvaheliste eksperthinnangute kohaselt ületab alkoholitarbimine üle 10 liitri puhast alkoholi ühe elaniku kohta aastas ühiskonna taluvuse piiri - muutuvad rahva väärtushinnangud- halveneb inimeste tervis ja genofond ning kogu ühiskonna funktsioneerimine on häiritud.

Eestis oli alkoholitarbimise näitaja ühe elaniku kohta aastas 2004. aastal 13-5 liitrit puhast alkoholi. Selle näitaja poolest oleme juhtpositsioonil Euroopas.Samas on teada- et meie elanike tervis on halb. Paljude tervisenäitajate osas halvim ka Euroopa Liidu uute maade keskmisest. Nii on eeldatav keskmine eluiga Eestimaa meestel 66 aastat ja naistel 77 aastat - üks lühemaid Euroliidu maades.

Ajakiri Eesti Arst koondas oma värskesse lisanumbrisse eesti arstiteadlaste uuringud alkoholi liigtarbimise mõjust meie elanike tervisele. Uuringud näitavad- et aastate lõikes suureneb Eestimaal vägivallast tingitud vigastuste arv- suremus vigastustesse ja suitsiidide arv. Vägivalla ohvrid on parimas tööeas mehed- enamikul juhtudest on vigastus või surm seotud alkoholi tarbimisega.

Murettekitavalt kasvavad vägivallast tingitud vigastused teismeliste hulgas- 80 protsenti noorte poolt toimepandud kuritegudest tehakse alkoholijoobes. Järjest sagedamini langetakse vägivalla ohvriks koolis.

Nende andmete alusel näib- et Eesti ühiskonna alkoholitarbimise taluvus on ületamas kriitilist piiri.

Oma igapäevatöös puutuvad arstid sageli kokku inimestega- kelle vigastused või tervisehäired on seotud alkoholi liigtarbimisega. Samas on kõigile arusaadav- et need oleksid lihtsasti välditavad.

On omamoodi paradoks- et paljude haigete jaoks kehtivad ravijärjekorrad- joobnud vigastatule on meditsiinisüsteemis aga roheline tee ja selle juures raha ei loeta. See on ju vältimatu abi!

See on ka põhus- miks tänavuste Eesti arstide päevade konverentsil 20. ja 21. aprillil olid kavas ettekanded alkoholist ja tervisest. Neid probleeme kajastavat Eesti Arsti lisanumbrit on lisaks arstidele-tellijatele kavas levitada ka riigikogu ja valitsuse liikmete hulgas- kohalikes omavalitsustes- maakondade tervisnõukogudes ja mujal. Sõnaga- igal tasandil otsustajatele.

Rahva liigne alkoholilembus ei kahjusta vaid inimeste tervist. Ühiskonna jaoks tähendab see tuhandeid lõhutud perekondi- tuhandeid sündimata lapsi ja mitmeid miljardeid kroone kahju loomata väärtustest. Ainult meedikud probleemi ei lahenda- vaja on kogu ühiskonna jõupingutusi- et tagada rahva ja riigi jätkusuutlikkus.

<br /><strong>VÄINO SINISALU<br /></strong>Eesti Arsti peatoimetaja

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.