PILK: Ahti Virkus käis Tallinnas

Kui Tallinna perearstid 3. mail Tallinnas oma konverentsi lõpetasid, oli konverentsil esinenud perearst Ahti Virkus juba laevaga tagasi leivaandja maal, Soomes.

Kui Tallinna perearstid 3. mail Tallinnas oma konverentsi lõpetasid- oli konverentsil esinenud perearst Ahti Virkus juba laevaga tagasi leivaandja maal- Soomes.

Kümme aastat tagasi rääkis Ahti Virkus rahvusvahelisel kohtumisel- kuidas noored Eesti arstid ennekõike väikese palga tõttu lahkuvad süsteemist ja lähevad tööle ravimifirmadesse.

1997. aastal hakkas Ahti Virkus Eestis ühena esimestest oma nimistut looma- pool aastat hiljem kirjutas ajaleht- et Virkus oli üks neist perearstidest- kes haigekassalt pearahalepingut ei saanud - viimasel hetkel teatas haigekassa- et alla 1500 patsiendi nimistus lepingut ei saa. Selliseid detaile Virkus ise enam ei mäleta. Seda küll- kuidas nad Anneli Kallega tegid ühise nimistu ja rahastamisel tekkis probleeme- et nad ei olnud polikliinikusüsteeemis- vaid eraarstid.

Juba siis teatas Virkus- et perearstid on teadmatuse ja ametnike peataolekuga harjunud ning see teda ei heiduta. “Kui ikka aus olla- siis ma ei ole elu sees sellise suhtumisega harjunud- nagu tollal kogeda sain-” täpsustab Virkus täna- kaheksa-üheksa aastat hiljem. “Ametnike suvast tulenev ebakindlus ikka heidutas küll- aga eks julgust- pealehakkamist- usku enesesse ja lootust ikka oli.”

Viis aastat tagasi otsustas Ahti Virkus Soomes töötamist proovida- esialgu jätkates vahelduva eduga perearstikeskuses “Sinu Arst” Tallinnas. Praegu töötab Virkus Soome paberipealinnas Kuusankoskis tervisekeskuses üldarstina.

“Ideaalis peaks arsti juhtima see- mis on arstil kõrvade vahel- s.t aju-” provotseeris Virkus 3. mail rahvusraamatukogu suures saalis Eestimaal töötavaid kolleege. Ta rääkis teemal “Kes juhib ja keda juhib perearst Soomes”.

Hippokratese vanne on 2400 aastat vana ja kas ta on ikka tänapäeval sajaprotsendiliselt kehtiv või kehtib mingi muu eetikakoodeks- arutles Virkus. Kui eksisteerib mingi muu normikogu- siis missugune ja kes on selle loonud? Kes koondab neid norme praktilise vastuvõtu jaoks: kas arst ise või mingi riiklik komisjon?

“Üks kaunimaid lauseid- mis arsti kohta öeldud- on: jumal juhib arsti kätt-” jätkas Virkus.

Tegelikult juhib Soome perearsti tema au ja südametunnistus. Ja esmatasandi juhtimise eest vastutab omavalitsus. Omavalitsus võib määrata tervisekeskusele peaarsti või palgata erafirma tervisekeskust juhtima. Nõnda opereerib näiteks Kuusankoski tervisekeskust maikuust alates üks erafirma- kõneles Ahti Virkus.

“Olukord- kus perearstid ise on praksise omanikud või töötavad üksinda- on Soomes üliharuldane-” tõdes ta.

Omavalitsus otsustab Soomes tervisekeskuse personali arvu ja palgafondi üle- muidugi arvestades ametiühinguga kokku lepitut. Omavalitsus otsustab- palju perearste ja palju eriarste tervisekeskusesse palgatakse- suurema inventari ostmise ja loomulikult ka seda- kust ostetakse kõrgema etapi raviteenuseid.

Administratiivsed otsused võivad kahjuks sündida arstide arvamust küsimata- tunnistas Virkus isikliku ja teiste arstide kogemuse põhjal.

Mõistagi juhivad Soome arsti tööd Eduskunna otsused. Viimase aja üks elevust tekitavamaid otsuseid oli see- mis kohustas arsti algatama patsiendilt autojuhiloa äravõtmise- kui patsient on muutunud juhtimisvõimetuks. Elevust arstkonnas ja avalikkuses tekitas just arsti kohustus- mitte võimalus seda teha- toonitas Virkus.

Ta kiitis arstidele suureks abimeheks olevaid juhiste kogumikku “Käypä hoito” (e.k õige/kohane ravi) ja haiglate koostatud piirkondlikke juhiseid.

Soome perearst juhib autot- haigete kodust hooldust- vastuvõtu ajal vastuvõtuabilist ja vastuvõtuõde- krooniliste haiguste nõustamise ja jälgimise õdesid (astmaõde- südamepuudulikkuse õde- osteoporoosi õde- diabeedi õde)- loetles Virkus konverentsil fotosid ja slaide näidates.

Lõpuks selgus- et kõige enam juhib Soome arsti patsient.

Konverentsil osalejate küsimustele vastates rääkis Ahti Virkus- et kuna tema enda tütar tegeleb praktikal olles Eesti digilooga- siis tundub talle- et Eestis tuleb põhjalikum e-haiguslugu kui Soomes- kus kasutatakse seda ühes või mitmes haiglas või tervisekeskuses- mitte üle riigi.

“Kunas Sa Eestisse tagasi tuled ja mis tingimustel?” küsis üks saalis olijaist. Ahti Virkus otsis mõttes sõnu- hakkas naerma ja vastas siis vene keeles: “Totšno otvetšajem: nje znaajen.”

“Kuusankoski tervisekeskuses oleme arutanud- mis oleks- kui võtta üle Eesti mall- et arst saaks rohkem ise oma tööd juhtida ja natuke omanik olla-” poetas Virkus järgmise küsimuse vastuseks. “Soomes on küll arstil rahulikum ja finantsvastutust pole- aga kui pole vastutust- pole ka õigusi ja võimalusi-” ütles Virkus.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.