Tervishoiumuuseum näitab fotodesse ja filmidesse talletatud Eesti meditsiini minevikku

Eelmisel nädalal avati Tallinnas Tervishoiumuuseumis Eesti Filmiarhiivi ja muuseumi koostöönäitus “Hetki Eesti meditsiini minevikust”. Näitusel on ligi sada fotot aastatest 1901–1980 ning vaadata saab kahtekümmet dokumentaalfilmi.

Eelmisel nädalal avati Tallinnas Tervishoiumuuseumis Eesti Filmiarhiivi ja muuseumi koostöönäitus “Hetki Eesti meditsiini minevikust”. Näitusel on ligi sada fotot aastatest 1901-1980 ning vaadata saab kahtekümmet dokumentaalfilmi.

“Väga raske oli valikut teha ja seepärast sai n-ö seinast seina näitus-” tõdes filmiarhiivi arhivaar Harald Raudi. “Kui ma peaksin tegema järgmise väljapaneku- siis tuleks see ühe kindla suunitlusega.”

Väljapaneku jaoks vaatas Raudi läbi kogu foto- ja filmikogu. Arhiivis on talletatud umbes kolm tuhat meditsiinialast fotot ja kakssada kolm filmi. Raudi peab näituse kõige huvitavamaks osaks alumises saalis olevat näitust eelmise sajandi algusaastaist: “See aeg erineb tunduvalt sellest- mida ma mäletan oma noorusest ja hilisemast ajast.”

Tervishoiumuuseumi peavarahoidja Riina Ader ütles näitust avades- et muuseumi kogus on koos fotodega 6500 eksponaati ning järgmisel aastal tahetakse teha fotonäitus juba oma kogude põhjal.

Eesti meditsiini arengulugu kajastav fotonäitus hõlmab kaks saali- suures saalis saab vaadata ka televisiooni- ning filmiringvaateid. Repertuaaris on näiteks filmid “Tallinna Ühine Haigekassa uutes ruumides” (1939)- “Pilte Taagepera tiisikushaigete sanatooriumist” (1936)- “Tunnustatud teadusemees” (neurokirurg prof. L. Puusepp kodus ja haiglas; 1941)- “Tallinna Rae apteek” (1957) ning uuematest “Naine täna” (vaade sünnitusmajja; 1974) ja “Lõikus” (dr T. Sulling opereerimas; 1984).

Näituse avamisele järgnes ajaloopäev- kus Harald Raudi rääkis audiovisuaalse pärandi kasutamisest- Maret Veske 65. aastapäeva tähistavast Eesti vereteenistusest- Mari-Ann Aimla professor Aleksander Paldrockist ning Helena Orle rahvaravist ja ravitsejatest.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.