Kliinikumi arstid lõpetasid töötüli

Aprillist alates saavad TÜ kliinikumi arst-õppejõud palka vastavalt oma ametikoha astmestikule erinevalt, nagu oli Tartu Arstide Liidu ja kliinikumi vahel kokku lepitud tegelikult juba 2005. aastaks.

Aprillist alates saavad TÜ kliinikumi arst-õppejõud palka vastavalt oma ametikoha astmestikule erinevalt- nagu oli Tartu Arstide Liidu ja kliinikumi vahel kokku lepitud tegelikult juba 2005. aastaks.

Kollektiivne töötüli puhkes sellest- et kliinikum ei täitnud 2005. aastaks sõlmitud kollektiivlepet palga diferentseerimise osas: nooremarstid ja arstid said palka võrdselt kuni tänavu aprillini.

Alates 1. aprillist on küll olemas diferentseeritud palk- kuid nagu kinnitab Tartu Arstide Liidu esimees Margit Närska- ei ole vahed küllaldased. Nooremarst-õppejõud saab aprillist alates alampalgana 13 000 krooni kuus- seega teenib ta resident-arstist vaid kaks krooni tunnis rohkem. 13 600-kroonise miinimumpalgaga arst-õppejõud omakorda saab nooremarst-õppejõust kolm krooni tunnis rohkem.

“Nõudmised arst-õppejõule on palju suuremad kui ainult arstitööd tegevale arstile-” ütleb Närska. “On häbiväärne- et kliinikum seda leppest hoolimata ei arvestanud.”

Tartu Arstide Liidu ja Tartu ülikooli kliinikumi vahel peetud alampalgaläbirääkimised kulgesid sedavõrd vaevaliselt- et jaanuaris kutsusid arstid appi riikliku lepitaja Raivo Paavo.

Pärast mitmeid lepituskohtumisi sõnastas riiklik lepitaja 9. mail otsuse- et töötüli on lahendatud. Kuid arste esindav Margit Närska pole tulemusega eriti rahul- sest lahendatud sai palgaastmestiku diferents- kuid arstide palgatõusu tuleb hakata tööandjalt nõudma 2007. aasta palgaläbirääkimistel.

Samuti tahab Tartu Arstide Liit sõlmida SA Tartu Ülikooli Kliinikumiga ühishuvide deklaratsiooni. Et kliinikumi juhtkonna koostatud ühishuvide deklaratsiooni esialgne tekst pani Tartu Arstide Liidule kohustuse hankida vahendeid töötajatele palga maksmiseks- soovitas riiklik lepitaja mitte panna arstide liidule otsest kohustust hankida palgavahendeid. Veel soovitas riiklik lepitaja deklaratsiooni lisada mõtte- et töötajad võivad teha avalikkusele solidaarsusavaldusi- et toetada tööandja rahataotlusi.

2002. aastal läks Tartu Arstide Liidul kliinikumiga palga üle läbi rääkides samuti riikliku lepitaja abi vaja.

“Kliinikumi Lehes” kommenteeris toonaseid läbirääkimisi Tartu Arstide Liidu eestseisus nõnda: “18. detsembril 2002 riikliku lepitaja osavõtul toimunud ja 4 tundi väldanud lepituskoosolekul ei ilmutanud kliinikum ühegi vaidlusaluse küsimuse osas valmisolekut omapoolseteks järeleandmisteks ja oli valmis töötüli jätkama. /- - -/ Kuna töötüli jätkamine oleks veelgi edasi lükanud paljude arstide palgatõusu- oli TAL sunnitud sõlmima kollektiivlepingu sellisel kujul- nagu kliinikum koostöös riikliku lepitajaga välja pakkus.”

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.