Metaboolse sündroomi definitsioonist sõltub vaskulaarse riski suurus

Vaskulaarse riski hindamine sõltub metaboolse sündroomi defineerimise kriteeriumidest, kirjutavad Austria teadlased ajakirjas Diabetes Care. Kaks laialt kasutatavat mõõdupuud erinevad olulistes aspektides.

Vaskulaarse riski hindamine sõltub metaboolse sündroomi defineerimise kriteeriumidest- kirjutavad Austria teadlased ajakirjas Diabetes Care. Kaks laialt kasutatavat mõõdupuud erinevad olulistes aspektides.

Rahvusvaheline Diabeediföderatsioon IDF võttis hiljuti vastu metaboolse sündroomi uue definitsiooni. See lähtub küll varasematest NCEP ATP III kriteeriumidest- kuid oluliste muudatustena on normaalset vöökoha ümbermõõtu vähendatud- samuti tühja kõhu veresuhkru ülemist väärtust- ning vöökoha rasvumine esinemine on üheks metaboolse sündroomi kindlakstegemise nõudeks.

Kui ATP III defineeritud metaboolne sündroom tähendab kardiovaskulaarse haigestumise riski olulist tõusu- siis uue IDF definitsiooni kohta sellist infot veel ei olnud. Seepärast uurisidki Christoph Säly (Saely) ning tema kaastöölised prospektiivselt südame-veresoonkonna haiguste esinemise tõenäosust kummagi definitsiooni puhul- vahendab MedWire News.

Teadlased võtsid uuringugruppi 750 patsienti- kel oli tehtud koronaarangiograafia- ja jälgisid neid neli aastat. Metaboolset sündroomi esines neist 37-3 (280) ja 45-5 (341) protsendil vastavalt ATP III ja IDF kriteeriumide järgi.

Vaskulaarsete sündmuste risk oli oluliselt tõusnud ATP III järgi metaboolse sündroomiga 280 patsiendil- kuid mitte neil- kel sai metaboolse sündroomi esinemine kindlaks tehtud IDF juhiste järgi - riskisuhted vastavalt 1-75 ja 1-19. Ka patsientide elulemus vaskulaarsete sündmusteta oli oluliselt madalam nende seas- kellel esines metaboolne sündroom ATP III- kuid mitte IDF järgi.

ATP III metaboolne sündroom ennustas vaskulaarsete sündmuste teket ka pärast 2. tüüpi diabeedi arvestamist- kuid mitte siis- kui arvestati maha triglütseriidide kõrge ja HDL kolesterooli madala taseme esinemine.

Säly uurimisgrupi järeldus oli- et ATP III definitsioon metaboolse sündroomi kohta hõlmab endas oluliselt suuremat riski vaskulaarsete sündmuste tekkeks kui IDF kriteeriumid.

Prognostiliselt olulist infot ei anna aga ka ATP III metaboolse sündroomi definitsioon nende patsientide kohta- kellel koronaartõve tõttu angiograafia on sooritatud- kui ei ole täidetud düslipideemia kriteeriumid. <em>(Diabetes Care 2006; 29: 901-907)</em>

<em><br /></em><strong>JUHAN KALDRE<br /></strong><a href="mailto:juhan@mu.ee">juhan@mu.ee</a>

 

 

<strong><u>Metaboolse sündroomi kriteeriumid (ATP III):</u></strong>

* vööümbermõõt:<br />    - M gt; 102 cm<br />    - N gt; 88 cm<br /> * TG  gt;= 1-7 mmol/l<br /> * HDL kolesterool:<br />    - M lt; 1-0 (1-03) mmol/l<br />    - N lt; 1-3 (1-29) mmol/l<br /> * vererõhk gt;= 130/85 mmHg<br /> * veresuhkur (plasmas) gt;= 6-1 mmol/l

<br />  

<strong><u>Metaboolse sündroomi kriteeriumid (IDF 2005):</u></strong>

* Peab esinema vöökoha rasvumine (vööümbermõõt gt;= 94 cm Euroopa meestel; gt;= 80 cm Euroopa naistel)...<br />  ...ning kaks kriteeriumi järgmistest (või spetsiifiline ravi):<br /> * TG gt;= 1-7 mmol/l<br /> * HDL kolesterool:<br />    - M lt; 1-0 (1-03) mmol/l<br />    - N lt; 1-3 (1-29) mmol/l<br /> * vererõhk gt;= 130/85 mmHg<br /> * tühja kõhu veresuhkur gt;= 5-6 mmol/l või varasemalt diagnoositud 2. tüüpi diabeet. Suukaudne glükoosi tolerantsustest (OGTT) soovitatav- kuid mitte vajalik- kui veresuhkur üle nimetatud taseme.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.