Madal östradioolitase tõstab vanadel meestel puusalumurru riski

Madal östradioolitase organismis näib tõstvat puusaluu murdude riski vanematel meestel – eriti, kui testosteroonitase on samuti alanenud, ütlevad Mayo kliiniku uurijad.

Madal östradioolitase organismis näib tõstvat puusaluu murdude riski vanematel meestel - eriti- kui testosteroonitase on samuti alanenud- ütlevad Mayo kliiniku uurijad Reuters Healthi teatel.

Varem on uuringutes näidatud- et madal östradioolitase on vanematel meestel luu mineraalaine tiheduse (BMD) alanemisega rohkem seotud kui madal testosteroonitase- kuid seos puusaluu murru riskiga ei olnud teada.

Framinghami uuringus saadud andmeid kasutades hindasid dr Shreyasee Amin ja tema kaastöölised puusaluu murdude riski 792 mehel keskmise vanusega 71 aastat. Meeste hormoonide taset veres mõõdeti 1980. aastal ning neid jälgiti 1999. aastani.

Östradiooli taseme järgi jagati uuritavad kolme gruppi- kirjutavad teadlased American Journal of Medicine’i mainumbris.

Jälgimisaja jooksul esines traumaga mitteseotud puusaluu murd 39 mehel. Keskmise ja kõrge östradioolitaseme grupis esines murde keskmiselt 3-4-3-9 juhul tuhande eluaasta kohta- kuid madala hormoonitaseme grupis oli esinemus 11-0 tuhande eluaasta kohta.

Pärast vanuse- kehamassi indeksi ja suitsetamisega arvestamist arvutasid teadlased- et madal östradioolitase kolmekordistab puusaluu murru riski kõrge tasemega võrreldes. Keskmine östradioolitase murru riski ei mõjutanud.

Testosteroonitase üksi ei paistnud luumurru riski mõjutavat. Koos madala östradioolitasemega oli aga puusaluu murru risk madala testosteroonitaseme puhul 6-5 korda kõrgem võrreldes meestega- kellel kummagi hormooni tase oli vähemalt keskmine.

“Meie uuringutulemused näitavad- et madal östradioolitase vereseerumis võib aidata leida mehi- kellel esineb suur risk puusaluu murru tekkimiseks-” kirjutasid autorid- kelle töö on aidanud kindlaks teha ka hormoonide kontsentratsiooni- millest allapoole võiks olla näidustatud meditsiiniline vahelesegamine.

Madala östradioolitasemega grupis oli hormooni kontsentratsioon vahemikus 7-67 pmol/l- keskmise tasemega grupis 67-125 pmol/l ning kõrge tase tähendas kontsentratsiooni vähemalt 126 pmol/l. <em>(Am J Med 2006;119:426-433)</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.