Septembrist nõustatakse ITKs diabeetikuid ka grupiviisiliselt

Septembrist avaneb Ida-Tallinna keskhaigla endokrinoloogiakeskuses võimalus II tüüpi suhkruhaigetel ja ülekaalulistel patsientidel saada toitumisalast nõustamist nii individuaalselt kui ka väikestes gruppides. Seni on patsiente nõustatud vaid individuaalses korras.

Septembrist avaneb Ida-Tallinna keskhaigla endokrinoloogiakeskuses võimalus II tüüpi suhkruhaigetel ja ülekaalulistel patsientidel saada toitumisalast nõustamist nii individuaalselt kui ka väikestes gruppides. Seni on patsiente nõustatud vaid individuaalses korras.

 

<strong>ITK endokrinoloogiakeskuse vanemarst Tatjana Toomsoo- mille poolest on grupinõustamine parem kui individuaalne? Või tuleb siiski mõlemat teha?</strong>

"Arvan- et olulised on mõlemad nõustamise vormid. Neil on lihtsalt mõnevõrra erinevad funktsioonid."

<strong>Kas grupinõustamine on ka omamoodi töö- ja ajaressursi kokkuhoid?</strong>

"Patsientide nõustamine on väga töömahukas - aega- oskusi ja järjepidevust nõudev tegevus. Seega on esmast üldinfot tervislikest eluviisidest- tervislikust toitumisest- toiduainete valikust- nõustamise eesmärkidest ja plaanist otstarbekam jagada grupis- mõeldes just nimetatud töö- ja ajaressursi kokkuhoiule."

<strong>Kas niisuguses grupis saavad koos olla vaid sarnaste terviseprobleemidega patsiendid või pole see oluline?</strong>

"Grupid moodustatakse sarnase terviseprobleemidega patsientidest. Ühte gruppi võetakse II tüüpi suhkruhaiged ja teise gruppi liigse kehakaaluga patsiendid- kellel on kindel soov kehakaalu langetada ja muuta oma elustiili. Nende nõustamine on mõnevõrra erinev.<br /> Pärast esmast kokkusaamist hakkab järgnev nõustamine toimuma individuaalselt. Arvestatakse iga konkreetse patsiendi vajadustega- tema võimalustega- raviskeemiga- patsiendi oskustega."

<strong>Kui sageli niisugused kokkusaamised toimuvad?</strong>

"Kokkusaamised on 3-4-nädalase intervalliga. Selle aja jooksul saavad patsiendid kontrollida- kuidas neil õnnestub kasutada esmase nõustamise ajal saadud soovitusi reaalses elus. Tavaliselt tekivad selle aja jooksul juba konkreetsed küsimused- mida saab arutada järgmisel kokkusaamisel."

<strong>Kas asja mõte on ka omamoodi toetuses: kui inimene näeb- et ka teistel on sarnased probleemid- siis ei tunne ta ennast oma mures üksikuna?</strong>

"Võib kujuneda olukord- kus ühte gruppi satuvad just need patsiendid- kes saavad abi üksteise toetusest ja sooviksid jätkata koolitust ka edaspidi grupina. Niisugune võimalus on alati olemas - juhul- kui selline vorm sobib nii koolitajale kui ka grupile."

<strong>Kas diabeediõed- kes grupinõustamist läbi viivad- on läbinud ka spetsiaalse koolituse?</strong>

"Koolitusi viivad tõepoolest läbi spetsiaalse ettevalmistuse saanud diabeediõed. Nende igapäevane töö koosneb iseseisvast ambulatoorsest vastuvõtust ja konsultatsioonidest haigla osakondades patsientidele- kes vajavad toitumisalast õpetust."

<strong>Miks grupinõustamisega just nüüd algust tegite?</strong>

"Tegelemine suhkruhaigete ja  ülekaaluliste patsientidega moodustab üsna kaaluka osa meie igapäevasest arstitööst. Töömaht on suur ja vajadus patsiente koolitada on alati väga oluline olnud.<br /> Nende tervisehäirete ravis on võimalik häid tulemusi saavutada vaid kõigi osapoolte (arst-õde- patsient) soovi ja tahtmise korral. See nõuab nii arstilt kui ka patsiendilt teadmisi ja oskusi. Loodame- et grupinõustamine võimaldab patsientidel kiiremini sattuda diabeediõdede vastuvõtule- kuna grupis saab korraga tegelda mitme patsiendiga ja nii vähenevad ka järjekorrad."

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.