JUHTKIRI:

Arstideta e-seadust kokku ei pane

<strong>Arstideta e-seadust kokku ei pane</strong>

Ma ei ole kunagi aru saanud- miks asjaajamiste käigus tihti justkui meelega konflikte otsitakse. Võib-olla on tegu mingi omalaadse trikiga - nii pälvib üks või teine probleem ehk ühiskonnas rohkem tähelepanu. Aga võib-olla ka mõnel muul põhjusel- mine võta kinni.

Praegu pean silmas üsnagi teravat vastasseisu- mis tuli esile Tartus E-tervise kava ning vastava õigusruumi loomist käsitlenud seminaril. Allakirjutanu ei kahtle üldsegi E-tervise seaduseelnõu ettevalmistaja Ants Nõmperi asjatundlikkuses- sest tegu on usutavasti ühe tugevama meditsiiniõiguse asjatundjaga Eestis üldse. Aga tegemist on ikkagi juristiga- mitte arstiga.

Nii et arstid kuulsid just juristi suust mingist uuest seadusest- mis nende tööd otseselt puudutab. Ja esmapilgul hinnates kindlasti ka pingelisemaks muudab. Sest on päris selge- et igasuguste e-arstilugude puhul on patsiendi haiguslukku jälje mahajätmine ning vajaduse korral selle jälje tagaajamine - ehk siis arsti tegemiste või tegematajätmiste jälgimine - märgatavalt lihtsam.

Kas see just Eesti otseteed ameerikalikku- pidevate hagemiste ja protsessimiste laadis meditsiinisüsteemi viib- on iseküsimus. Aga ei saa kahelda- et  midagi sellelaadset võidi ettekande taga näha küll. Seega oli konflikt juba õhus.

Kui aga tuli veel välja- et tegelikult pole e-tervise seaduse senisesse loomeprotsessi arste kaasatudki- tundub see isegi siin toimetuses arvuti taga istudes kummalisena. Mis siis veel ühes rütmis hingavas saalis valitsevast õhkkonnast rääkida! Mõni ime- et kired lahvatasid.

Seda oleks minu meelest saanud küll ennetada või vähemasti oleks võinud üritada seda teha. Ning loodetavasti saab veel praegugi. Esimese sammuna tuleks E-tervise seadusloomesse (mitte lihtsalt teeside ärakuulamisse) kaasata arstide kui plaanitava seaduse ühe vägagi puudutatud saava osapoole esindajad.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.