Statiinid võivad hakata kindlamalt kuuluma insuldipatsientide ravi juurde

Mõned arstid on järjest kindlamad selles, et pärast insulti või transitoorset isheemilist ajuatakki tuleb statiinidega ravida ka neid patsiente, kel ei ole anamneesis kardiovaskulaarhaigusi, ennetamaks nii insulti kui südameinfarkti.

Mõned arstid on järjest kindlamad selles- et pärast insulti või transitoorset isheemilist ajuatakki tuleb statiinidega ravida ka neid patsiente- kel ei ole anamneesis kardiovaskulaarhaigusi- ennetamaks nii insulti kui südameinfarkti.

Heartwire’i ja Medscape’i sõnul on see veendumus süvenemas tänu uuringu SPARCL (Stroke Prevention by Aggressive Reduction in Cholesterol Levels) tulemustele- mida tutvustati mõni aeg tagasi Euroopa insuldikonverentsil.

Üks uuringu autoritest- dr K. Michael Welch ütles- et veel on liiga vara ennustada- milline saab olema uuringutulemuste mõju kliinilisele praktikale- kuna need on saanud avalikuks alles mõni kuu tagasi.

Siiski rääkis Welch vestlustest tuttavate neuroloogidega- kelle arvates saab statiinravist standard kõikide insuldi või transitoorse isheemilise ataki (TIA) läbi elanud patsientide ravis - lisaks hoolikale vererõhu- ja antitrombootilisele ravile. Augustis avaldati artikkel uuringu tulemustega ka ajakirjas New England Journal of Medicine.

SPARCL oli autorite kinnitusel esimene uuring- milles vaadeldi statiini toimet insuldi või TIA läbi põdenud patsientidel- kel ei olnud leitud varem kolesteroolitaseme kõrgenemist või koronaartõbe.

Uuringus randomiseeriti 4731 patsienti- kes viimase 1-6 kuu jooksul olid haigestunud- saama atorvastatiini 80 mg päevas või platseebot. Keskmine osalejate LDL kolesterooli tase uuringu alguses oli 2-6-4-9 mmol/l- mis kukkus statiinravi saanutel tasemele 1-9 mmol/l- platseebot saanutel 3-3 mmol/l.

Keskmiselt 4-9-aastase jälgimisaja jooksul kordus insult 265 patsiendil (11-2%) staniinigrupis ja 311 patsiendil (13-1%) platseebogrupis. Viie aasta riskide vaheks arvutasid teadlased 2-2%- korrigeeritud riskisuhteks (<em>adjusted hazard ratio</em>) 0-84 (95% CI 0-71-0-99; p=0-03). Kardiovaskulaarsete sündmuste risk vähenes viie aasta jooksul 3-5% võrra.

Suremuse näitajad olid mõlemas grupis sarnased- sama ütlesid autorid tõsiste kõrvaltoimete kohta. Maksaensüümide taseme kõrgenemist esines rohkem statiinravi saanutel. Veidi rohkem oli statiinravi grupis hemorraagilisi insulte (55 <em>vs</em> 33).

Tulemusena jõudsid autorid järeldusele- et hiljuti insuldi või TIA läbi põdenud patsientidel aitab atorvastatiin annuses 80 mg päevas vähendada insultide ja kardiovaskulaarsete haigestumiste arvu- hoolimata hemorraagiliste insultide sagenemisest.

<strong>Kardioloogidele meeldivad uuringu tulemused<br /></strong>Heartwire’i jaoks antud intervjuus arvas Welch- et kardioloogidele meeldivad selle uuringu tulemused kindlasti- sest nende poolt vaadates on sisuliselt tegemist primaarse preventsiooni uuringuga - patsientidel ei olnud uuringu alguses teadaolevat südamehaigust. Welch ennustas- et praktikas hakkavad arstid nõudma seda- et statiine saaksid preventiivse ravi osana kõik insuldi või TIA-ga haiglasse sattunud patsiendid.

Hemorraagilise insuldi riski suurenemist kommenteerides märkis Welch- et selline üsna väike vahe on leitud teisteski statiiniuuringutes. Teadlaste jaoks on see edasise uurimise eesmärgiks- et teha kindlaks need patsiendid- kelle hemorraagia risk on suurem- et neid teistmoodi ravida.

Samas hoiatas Welch- et ka neil patsientidel on kõrgenenud südameinfarkti või insuldi risk ning nende vältimisest saadav kasu on suurem kui hemorraagiate risk. Oma artiklis panevad autorid arstidele südamele- et eelnenud hemorraagilise insuldi esinemisega tuleb statiinravi määramisel arvestada.

Welch rõhutas ka seda- et statiinravi alustamise ajastus on oluline- tuues näite Heart Protection Study tulemustest- kus statiinravil ei leitud olevat mingit kasu varasema insuldi või TIA-ga patsientidel- kel samuti puudus südamehaigus. Selles uuringus oli haigestumisest möödunud Welchi sõnul aga vähemalt neli aastat. Pärast insulti või TIA-d on kordushaigestumise risk viie aasta jooksul aga umbes 40 protsenti- ütles Welch- juhtides sellega tähelepanu- et liiga hilja ravi alustades ei ole võimalik sellest suurt kasu saada.

<strong>Efekt olnuks parem valitud patsientidel<br /></strong>Uuringusse võetud patsientidel oli insuldi etioloogia aga väga erinev ning välja olid jäetud patsiendid kodade virvendusarütmiaga või teiste seisunditega- millest võib tekkida kardioemboolia.

Seetõttu oli samas ajakirjanumbris avaldatud kommentaaris dr David M. Kent skeptilisem- kuigi SPARCLi tulemused on üldjoontes kooskõlas südamehaigete uuringutes nähtuga. Kent märkis- et insuldi etioloogia on palju heterogeensem kui müokardi infarkti oma- tõstatades küsimuse- et ehk käivad uuringu tulemused vaid ühe patsiendi kohta viiest- kelle insult oli kardioemboolilise tekkega.

Üldine statiinravi efektiivsus oli Kenti hinnangul uuringus suhteliselt tagasihoidlik ja insultide esinemissagedus väike- mida peab tulemuste interpreteerimisel silmas pidama - mõnedel patsientidel ei olnud statiinidest ilmselt mingit kasu.

Veel mainis Kent seda- et viiendikul uuritavatest esines suhkurtõbi- ning järeldas platseebogrupi haigestumisnäitajaid vaadates- et ilmselt vajanuks paljud patsiendid statiinravi niikuinii.

Bostoni Tufts-New England Medical Centeri arst ennustas- et uuringu tulemused annavad hoogu juurde sellele suunale- et isheemilist insulti hakatakse tõsisemalt arvestama südameinfarkti riski juures- statiinravi konkreetsemalt insuldi ravijuhistesse lisama ja sellega ravikvaliteedi näitajate juures arvestama.

Kent arvas lõpetuseks- et kuigi tuleb veel oodata SPARCL uuringu edasisi analüüse väiksemate patsiendigruppide kohta- võib praegu endiselt öelda- et suurim risk isheemilist insulti põdenud patsientide jaoks on üldiselt korraliku ravita jäämine. <em>(N Engl J Med. 2006;355:549-559)</em>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Seotud lood

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.