Statistikaamet - surmapõhjuste andmeid on avaldatud ka pärast 2002. aastat

07.12.2006

<br /> Tänase (07.12) Eesti Päevalehe artikli "Eestlaste surmapõhjused koondatakse taas registrisse" põhjal jääb ekslik mulje nagu 2002. aastast pole Eestis surmapõhjuste andmeid kogutud-  analüüsitud ega avaldatud.

Surmapõhjuste andmeid on seni kogunud ja avaldanud Statistikaamet. Iga surmajuhtumi puhul fikseerib surmapõhjuse arst- kes kirjutab surmatõendi- mille alusel koostatakse perekonnaseisuasutuses surmaakt. Surmatõendid edastatakse Siseministeeriumi vahendusel Statistikaametisse- kus toimub andmete sisestus ja kontroll ning statistika avaldamine. 2003. a oktoorbist kuni 2005. a jaanuarini oli isikuandmete töötlemine Statistikaametis andmekaitse probleemide tõttu peatatud. See aga ei tähenda- et surmapõhjuste andmete kogumisse oleks vahe tekkinud- sest arstid koostasid surmatõendeid loomulikult edasi.

2005. aastal kui Andmekaitse Inspektsioon registreeris rahvastikusündmuste delikaatsete isikuandmete töötlemise Statistikaametis- töödeldi tagantjärele vahepealsete aastate surmaandmed. Surmapõhjuste statistika on avaldatud Statistikaameti veebilehel statistika andmebaasis- lisaks on analüüsitud suremust statistikaväljaannetes.

Surmaandmete kogumine ja avaldamine Statistikaametis jätkub seni- kui Sotsiaalministeeriumi haldusalas loodav surmapõhjuste register toimima hakkab. Registri loomine on kahtlematult vajalik Vähiregistri jt haigusregistrite seisukohast- sest praegu- kui surmaandmeid kogub Statistikaamet- on isikustatud andmetele ligipääs isikuandmete kaitse tõttu äärmiselt piiratud. Riikliku statistika seaduse järgi tohib statistika jaoks kogutud isikuandmeid edastada vaid teadusasutustele- samas on nt Vähiregistril samuti vaja isikustatud andmeid surmapõhjuste kohta- sest vaid sel moel on võimalik tuvastada vähihaigete surmapõhjused.

<br /> Surmastatistika Statistikaameti veebilehel statistika andmebaasis:

<a href="http://elfurl.com/qfdid" target="_blank">http://elfurl.com/qfdid</a>

<br /> Surmapõhjused:

<a href="http://elfurl.com/1elaf" target="_blank">http://elfurl.com/1elaf</a>

 

 

Anu Ots<br /> Statistikaameti pressiesindaja<br /> tel 6259 296<br /> Mob 50 61 790<br /><a href="mailto:Anu.Ots@stat.ee">Anu.Ots@stat.ee</a><br />

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.