Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuses alustas tööd robot

11.12.2006

nr 47

<br /> Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuses alustas (KEKK) tööd robot- mis hakkab ette valmistama analüüsitavaid DNA proove.

„Soov proovide ettevalmistusrobot soetada oli meil juba mitu aastat- sest töökäte puudus oli väga suur-“ ütles KEKKi keemia- ja bioloogiaosakonna juhataja Anu Aaspõllu. „Nüüd saavad siiani käsitsi proove ette valmistanud spetsialistid keskenduda töödele- mida robotid teha ei suuda.“

Tegu on Eestis ainulaadse multifunktsionaalse seadmega- mis pandi Šveitsis kokku spetsiaalselt Eesti kohtuekspertide soove arvestades. Robot maksis 1-9 miljonit krooni.

Tänu uuele seadmele saab kaks aastat tagasi soetatud DNA proovide analüsaator nüüd täisjõul tööle hakata. Proovide ettevalmistusrobot võimaldab DNA ekspertiisideks esitatud proovidest DNA-d eraldada- segada kokku reaktsioonid DNA koguse määramiseks- normaliseerida DNA lahused optimaalsete kontsentratsioonideni ja segada kokku reaktsioonid DNA profiilide määratlemiseks. Kõiki neid tööetappe tehti siiani käsitsi. Uue roboti abil on võimalik ettevalmistatavate proovide kogust oluliselt suurendada- muuta tööd efektiivsemaks ja likvideerida DNA ekspertiisijärjekorrad.

Tänavu on KEKKis analüüsitud novembri lõpu seisuga üle 20 000 DNA proovi- järjekorras ootel on umbes sama palju. Piisava eelarve korral saab roboti abil järgmisel aastal järjekorra likvideerida.

<br /><em>Lp ajakirjanikud! Proovide ettevalmistusrobotit on võimalik näha ja<br /> selle kohta täpsemat infot saada homme- 12. detsembril kell 15<br /> Kohtuekspertiisi ja Kriminalistika Keskuses Pärnu mnt 328.<br /></em><br /><br /> Merike Teder<br /> pressiesindaja<br /> Politseiamet<br /> tel 612 3050<br /> GSM 517 3050<br /> e-post <a href="mailto:merike.teder@pol.ee">merike.teder@pol.ee<br /></a>

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.