Kiiresti alustatud tugev ravi võib reumatoidartriidi remissiooni viia

Reumatoidartriidi remissiooni on võimalik saavutada agressiivse raviga juba algusest peale, räägivad Hollandi reumatoloogid.

Reumatoidartriidi remissiooni on võimalik saavutada agressiivse raviga juba algusest peale- räägivad Hollandi reumatoloogid. Ameerika Reumatoloogia Kolleegiumile esitletud uurimusest kirjutasid MedPage Today ja teised meditsiiniportaalid.

Dr Cornelia Allaart Leideni ülikooli kliinikumist on pikaajalisest BeSt-nimelisest uuringust järeldanud- et õige esialgse ravimkombinatsiooniga võib üks patsient kaheksast kolme aasta pärast ravimid täiesti ära jätta.

Uuringu käigus randomiseeriti 508 reumatoidartriidiga (RA) patsienti nelja gruppi- keda raviti erinevate skeemide järgi: järjestikune monoteraapia standardravimitega- vajadusel kombinatsioonraviks üle minev monoteraapia- kohe alustatud kombinatsioonravi prednisooni ning teise ravimiga või kohe alustatud kombinatsioon infliksimabi ning metotreksaadiga.

Kombinatsioonraviga alustamine tähendas uuringus osalenud Allaarti sõnutsi patsientide jaoks- et nende funktsioneerimisvõime paranes ning liigesekahjustuse progresseerumine aeglustus. Kuid just neljandas grupis leidus patsiente- kes mõne aja pärast ravimeid üldse ei vajanud.

Kahe aasta pärast alates uuringu algusest oli 67 patsiendil 120st (56 protsenti) infliksimabi manustamine lõpetatud ning alustatud metotreksaadi viimisega säilitusannuseni 10 mg nädalas. Veel aasta möödudes võis 15 protsenti patsientidest ka metotreksaadi ära jätta. Vaid neljal nimetatud 67 patsiendist tuli tõsta metotreksaadi annust haiguse ägenemise tõttu.

“Need patsiendid ei saa praegu ühtegi ravimit- neil ei ole praegu ka kliinilisi nähte ega sümptomeid-” ütles Allaart. Tegemist on Allaarti meelest üsna uue lähenemisviisiga RA ravile- kuid ta rõhutas siiski- et pikem jälgimisaeg on vajalik. Allaart pidas ka võimalikuks- et liigesekahjustus progresseerub sümptomite puudumise taustal- kuid röntgenuuringutel remissioonis patsientidel ei ole seda nähtud. Uuringu alguses oli enam kui pooltel olnud liigesekahjustus (59% erosiivne) röntgenipildil nähtav.

Uuringutulemused tuleks Allaarti meelest ka kliinilisse töösse üle kanda. Osalenud vabatahtlikke oli üsna palju ning neil oli väga aktiivne haigus- nii et tulemusi võib pidada üsna kindlateks. “Kui näed- et need patsiendid reageerivad ravile nii hästi- tuleks selle lähenemisviisi rakendamist arstitöös kaaluda-” ütles Allaart.

Samas teab Allaart- et selline ravi on kallis ning see takistab laialdast rakendamist. Tema meelest peaksid arstid survet avaldama- et ravimite kompenseerimistingimusi ja soodustusi patsientidele parandataks.

Uurimust nimetas huvitavaks ka dr Stanley Cohen Texase ülikooli meditsiinikeskusest- kuid tema ei olnud veendunud- et nii paljud patsiendid on võimalik nii ruttu ravimitest vabaks saada. Cohen pidas võimalikuks- et remissiooni saanud patsientidel oleks haigus kulgenud nii ka ainult metotreksaadiga.

Samas ei ole aga Coheni sõnutsi arstidel ka suurt valikuvõimalust- kui haiguse lõplikke tagajärgi saab mõjutada.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.