Tartu Tervishoiu Kõrgkool tähistas 195. aastapäeva

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli 195. aastapäevale pühendatud juubelikonverentsil “Üksi või koos” esitasid ettekandeid tegusad ja järelkasvu pärast muret tundvad ametnikud, tööandjad, erialaliitude esindajad ja koolitajad.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli sünniaastaks on 1811- kui professor Christian Friedrich Deutsch asutas ämmaemandate kooli Tartu ülikooli sünnitusabikliiniku juurde. Läbi aastakümnete on kool kandnud erinevaid nimesid: Tartu Õdedekool- Vabariiklik Tartu Meditsiiniline Keskkool- Tartu Meditsiinikool; koolijuhte on ühtekokku olnud 19.

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli (TTK) 195. aastapäevale pühendatud juubelikonverentsil “Üksi või koos” esitasid ettekandeid tegusad ja järelkasvu pärast muret tundvad ametnikud- tööandjad- erialaliitude esindajad ja koolitajad: Annika Tina haridus- ja teadusministeeriumist- Ivi Normet sotsiaalministeeriumist- Ester Pruuden Eesti Õdede Liidust- Hille Maas Eesti Füsioterapeutide Liidust- Ulla Raid Lääne-Tallinna keskhaiglast- Mart Einasto TÜ kliinikumist- Rein Kermes Lõuna-Eesti haiglast- Andras Laugamets Tartu kiirabist ning Ülle Lumi Viljandi haiglast. Ettekanded ja paneeldiskussiooni võttis kokku kõrgkooli rektor Anneli Kannus.

<strong>Töötajate puudus süveneb<br /></strong>17. novembril peetud konverentsil räägiti tõsiasjast- et tervishoiutöötajate puudus süveneb märkimisväärselt. Eestis on praegu puudu ligi 4000 õde. Kas tervishoiutöötajate koolitamine on ainult tervishoiukõrgkoolide mure või peaksid midagi ette võtma ka tööandjad? Aga mida ja kuidas?

Konverentsi avas TTK arendusprorektor Merle Varik sõnadega: “Juubelid on aeg- kus kiirete argiaskelduste keskel leitakse mahti meenutada minevikku ja seada tulevikusihte. Meil on- mida meenutada - ikkagi 195 aastat!” tõdes ta.

“Täna siin ja praegu arutleme selle üle- mis on aktuaalne tervishoius ja tervishoiukoolituses. Missugused on tervishoiuasutuste ja kõrgkoolide vajadused- nägemused- vastastikused ootused- koostöö ning ehk ka etteheited-” jätkas Varik.

Annika Tina tõi välja tõsiasja- et sündimuse langus hakkab peagi mõjutama kõrgkoole sisseastujate kaudu. 16-18-aastaseid elanikke oli 2003. aastal 6500- aga aastaks 2016 on neid alla 3000.

Ivi Normet rääkis konkreetsetest arvudest: tervishoiuameti registris on 10 232 õde- kuid aruannete järgi töötab neist tervishoius kõigest 8270. Tervishoiutöötajate vajaduse planeerimise eesmärk aastaks 2015 on- et Eesti tervishoiusüsteemis töötaks 12 000 õde. “Suhe ühe arsti kohta kolm õde oleks hea-” avaldas Normet arvamust- “aga kui see ei peaks õnnestuma- peame säilitama olemasolevad 8000 õde.”

<strong>Tööandjad saavad aidata<br /></strong>Tööandjate esindajad Rein Kermes- Ulla Raid- Mart Einasto ja Ülle Lumi rääkisid oma organisatsioonide põhjal personalipoliitikast.

Rein Kermes tõi tervitusi Eesti arstiabi absoluutsest tipust. “Tipust- mis on vaieldamatu-” lisas ta. “Täpsuse mõttes peaks aga lisama- et tippu on mõõdetud mere pinnast!”

Kermes ütles oma ettekandes välja mõtte- et me ei saa hakkama üksiku hundina- vaid peame ikka säilitama ja arendama kambavaimu. “Peame lõpetama MINA-suhtumise ning tegema rohkem koostööd MEIE eksisteerimiseks-” lõpetas ta oma ettekande.

Andras Laugamets tõi välja mõned punktid- mida tööandjad võiksid ära teha- et leevendada tervishoiutöötajate puudust: tule kooli ja pea ise loenguid; paku tulevasele töötajale stipendiume; kasuta praktikanti abiõena (maksa palka- arvesta ka kooliga); näita tulevasele töötajale arenguvõimalusi; paku praktikal olijatele tänapäevast täienduskoolitust; planeeri praktikant oma eelarvesse sisse; selgita erialaseltsidele ja koolidele muutusi töökorralduses ja perspektiive; pane praktikant tegema teda ennast huvitavat uurimust; tegele koos kooliga eriala promomisega. Ta tõi välja asjaolu: “Vilistlane- ka sina olid kunagi koba!”

Laugamets lõpetas oma ettekande Tiina Tšatšua sõnadega sellest- kuidas olla hea õpetaja: sind peavad ümbritsema head õpetajad- sa oled praktik- tegija- sa ei ole kibestunud!

<strong>Koos võib palju ära teha<br /></strong> Konverentsi kokkuvõtvas osas arutles Tartu Tervishoiu Kõrgkooli rektor Anneli Kannus selle üle- mida saaksid tervishoiu kõrgkool ja tervishoiuasutused koos ära teha. Üheskoos võiks aidata üliõpilastel uurida tervishoiuasutusi huvitavaid valdkondi; koostada ühiseid õppematerjale; korraldada mõlemaid pooli rahuldavat praktikat; luua stipendiumid üliõpilastele; osaleda ühistes projektides; värvata koos õppureid; kujundada ühiskondlikku arvamust.

Juubelikonverentsi lõpul tõdeti üksmeelselt- et kindlasti tuleks töötada koos ehk teisisõnu: “Meie ei saa teieta ja teie ei saa meieta...”

Tartu Tervishoiu Kõrgkooli tänab kõiki praegusi koostööpartnereid. Soovime kõigile palju tervist- loovust ja teotahet- et meie koostöö uuel aastal oleks veelgi viljakam ning rõõmudeküllasem!

<br /><strong>DANEL JANTRA<br /></strong>Tartu Tervishoiu Kõrgkooli arendusspetsialist

<br />  

**************

<br /> Videosalvestust Tartu Tervishoiu Kõrgkooli 195. aastapäevale pühendatud juubelikonverentsist “Üksi või koos” saab vaadata aadressil <a href="http://video.ut.ee">http://video.ut.ee</a>.

Lisa kommentaar

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris

JÄLGI MEDITSIINIUUDISEID SOTSIAALMEEDIAS:

RSS

Küsitlus

Valdkonna tööpakkumised

RAKVERE HAIGLA AS otsib RAVIJUHTI

Rakvere Haigla AS

11. veebruar 2019

Meditsiini­uudised

15. jaanuar 2019

Laadi PDF

Meditsiin Fookuses

november 2018

Laadi PDF

Tervise­uudised

november 2018

Laadi PDF

Meditsiiniuudiseid ja mu.ee saavad tellida vaid need isikud, kellel on kehtiv retseptikirjutamise õigus. Toimetusel on õigus seda küsida ja kontrollida.