Autor: Triinu Laan • 18. veebruar 2008
Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

Reieluukaela murd - geriaatriline epideemia

Eakate arvu suurenemisega populatsioonis on suurenenud ka liigesehaiguste ja luumurude arv, eriti on suurenenud reieluukaela murdude arv.

<strong>Eakate arvu suurenemisega populatsioonis on suurenenudka liigesehaiguste ja luumurude arv- eriti on suurenenudreieluukaela murdude arv.</strong><br /><br />Kuna luumurude arv on Euroopa liikmesriikides viimaste aastatejooksul tõusnud 25% ja kulutused ravile suurenenud miljonites-loodi Europarlamendi juurde spetsiaalne komisjon- kes antudküsimusega tegeleb. Ka on aastad 2000-2010 kuulutatud ülemaailmseksluu- ja liigeshaiguste dekaadiks.<br />„Kuna vanade inimeste arv populatsioonis kasvab- kasvab ka murudearv- mis piltlikult öeldes võtab tõesti epideemia mõõtmed-“ sõnasTÜ Sisekliiniku arst Helgi Kolk.<br />Reieluukaela murrule järgneva aasta jooksul sureb tekkinudtüsistustesse 20% haigetest ning kolmandik patsientidest- kesmurrust paranevad- vajavad pidevat hoolt.<br />„Haiguse kulgu mõjutab enam see- mida tehakse pärast operatsiooni.See- kuidas patsient aidatakse ellu tagasi-“ selgitas Helgi Kolk.„Ka preventsioon on oluline-“ toonitas Eesti Geriaatrite Seltsiesinaine Anu Ilp.<br />Geriaatrilises käsitluses on eakate üheks spetsiifiliseksprobleemiks kukkumine. Kukkumine on Kolgi sõnul seotudkognitiivsete funktsioonide halvenemisega ning seda soodustavadmitmesugused tegurid- nende hulgas ka elukondlikud. 85%kukkumistest juhtub vanuritel kodus- neist 57% toimub päevaselajal- 16% püstitõusmisel ja 18% komistamisel või trepist käimisel-selgus Soomes avaldatud uurimustööst.<br />Luumurru saanud patsiendid on meditsiinisüsteemile kulukad-tihtipeale tuleb neid hiljem uuesti haiglasse suunata ja siis eiole põhjused enam kirurgilised. Helgi Kolgi sõnul onmaailmapraktikast selgunud- et enam annab vigastusi põhjustavatekukkumise ärahoidmisel tulemusi tegevusterapeutide ja ruumiümberkujundajate kasutamine.<br />Suurimaks probleemiks peavad arstid praegu rehabilitatsioonivõimaluste puudumist luumurruga haiglasse sattunud patsientidele.„Ei ole võimalusi- kuhu patsient pärast operatsiooni hooldusravissesaata-“ arvas TÜ Sisekliiniku juhataja Aare Märtson.<br />Tänapäeval on maailma meditsiinis tavaliseks saanud- et ortopeediaosakonnas töötavad ka geriaatrid- on loodud isegi vastavadortogeriaatria osakonnad- kuhu haigeid hospitaliseeritakse.<br />Järjekorrad ortopeedi juurest kirurgi vastuvõtule on pikad ningkontrollfunktsioon- kas probleem- mida proteesiga lahendamahakatakse on ikka seesama- on praegu perearstil. „Tahame jõudaselleni- et patsient kutsutakse nädal enne operatsiooni haiglasseülevaatusele-“ oli Helgi Kolk lootusrikas.

Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Liitu Meditsiiniuudiste uudiskirjaga!
Liitumisega nõustud, et Äripäev AS kasutab sinu e-posti aadressi sulle uudiskirja saatmiseks. Saad nõusoleku tagasi võtta uudiskirjas oleva lingi kaudu. Loe oma õiguste kohta lähemalt privaatsustingimustest
Kadi HeinsaluMeditsiiniuudiste peatoimetajaTel: 6670 451
Violetta RiidasMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 454
Margot VentMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 6670 446
Kristiina KäitMeditsiiniuudiste toimetajaTel: 58552330
Karin TammMeditsiiniuudiste sündmuse juhtTel: 513 8862
Minna Liisi LiivrandMeditsiiniuudiste sündmuste projektijuhtTel: 6670 230
Maarja KõrvMeditsiinimeedia müügijuhtTel: 5257708
TellimiskeskusTel: 667 0099